Yaşı kemale ermiş Urfalıların geçmişe özlemi var

Tarihi miras niteliğinde olan medeniyetler şehri Şanlıurfa'da insanların birbirine yabancılaştığını söyleyen araştırmacı yazar Fethi Göktepe eski Urfa ile günümüz Urfa'sını karşılaştırdı.

Şanlıurfa metre kare anlamında giderek büyüyen, nüfusu her yıl daha da kalabalıklaşan, insanların birbirini tanıma oranı da giderek azalan bir kente doğru ilerliyor.

Araştırmacı yazar Göktepe günümüzden duyduğu mutsuzluklarını dile getirirken öte yandan bu duruma sebebiyet veren teknolojik aletlerin olduğunu ifade etti. 

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte komşuluk bağlarının koptuğunu ifade eden Göktepe, artık kimsenin birbirini umursamadığını ifade etti.

“KOMŞULARIMIZA GİDEMEZ OLDUK”

Eski Urfa’da komşuluk ilişkilerinin önemine değinen yazar Göktepe şunları kaydetti: “Eski Urfa ile günümüz Urfa’sını karşılaştırmak kesinlikle yanlış olur. Eskiden Urfa’da avlulu evler vardı, 12 mahallemiz, 6-7 fırınımız vardı. Elektriklerimiz yoktu, doğalgazımız yoktu ama 40’a yakın kapı komşumuz vardı. Biri vefat ettiğinde kimse o mahallede düğün yapmazdı onlara olan saygıdan dolayı, bugün ise o tür adetler ortadan kalktı.  Birinin düğünü ya da taziyesi oldu mu ev sahibine ağırlık olmasın diye onlara yardım edilirdi ama bugün komşumuza bile gitmez olduk.” dedi.

“KOMŞULUK DİYE BİR ŞEY KALMADI”

Eskiden kadınlar arasında sıra geceleri vardı. Tatlılar, yemekler yapılırdı. O zamanın imkanları doğrultusunda şartlarına uygun yemekler yapılır en güzel şekilde misafir ağırlanır, sohbetler edilirdi diyen Göktepe: “Günümüzde komşuluk diye bir şey kalmadı diyerek sitem etti.

“TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE AİLE BAĞLARIMIZ KOPTU”

Artan teknolojiyle birlikte insanların birbirinden uzaklaştığını kaydeden Fethi Göktepe: “Bir yerde toplanan insanlar şu an günümüzde bulunan telefona gömülmezlerdi. Hikayeler anlatılır, şarkılar söylenir güzelce sohbetler edilirdi. Bugün öyle mi insanlar aynı evin içinde olmalarına rağmen birbirleriyle tek kelime konuşamıyor. Misafirliğe gidiyorsun ev sahibi dahil başını telefondan kaldırmıyor. İnsanlar artık birbirleriyle konuşamıyor, anlaşamıyorlar. Bunun üstüne bir de pandemi eklendi insanlar tamamen birbirlerinden uzaklaştı. Hastalık var diye bayram ziyaretleri yapılmadı, hastalar ziyaret edilmedi. Bununla birlikte aile bağlarımız koptu.” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR KAPİTALİST SİSTEME HİZMET EDİYOR”

Günümüzde ki insanların belli gayeler çerçevesinde hareket ettiğini aktaran Göktepe: “İnsanlar sadece Kapitalist sisteme hizmet ediyor.  Yatım olsun, arabam olsun, evim olsun, tatile çıkayım artık insanlar bunun derdine düştü. Ben bu yaşantıyı beğenmiyorum. Eskiden kültürümüz, geleneklerimiz vardı.” dedi. 

“60 HANELİK SİTEDE KİMSEYİ TANIMIYORUM”

Eski kültürlerde bulunan adetlerden bazılarını sayan Göktepe: “Eskiden asker uğurlamalarında herkes gider askeri uğurlar cebine harçlık koyardı. Kurbanlar kesildiğinde, külünçeler yapıldığında ilkin komşular tercih edilirdi. Şuan o günlerden eser yok. Şuan bir sitede oturuyorum 60 aile oturuyor, kimseyi tanımıyorum. Artık komşuluk diye bir şey yok. En fazla beni gördüklerinde oda nezaketten olsa gerek bir günaydın diyorlar. Çarşıdan Karaköprü’ye gidene kadar 10 tane Urfalı görürdüm ama şuan kimseyi görmüyorum.” şeklinde konuştu.