Vatandaşlar "Ekmek yemeyiz fatura öderiz"

Gıda, giyim, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra enerjiye de zam geldi. kış öncesi elektrik ve doğalgaza gelen zam vatandaşları kara kara düşündürtüyor. Vatandaşlar artık ekmek yemeyeceklerini onun yerine fatura ödeyeceklerini söyledi. Kimi vatandaş ise köyde yaşadığına şükretti. Köyde doğalgaz yerine tezek yaktığını ifade etti.

Doğalgaz konutlarda yüzde 20.4 küçük ve orta işletmelere de yüzde 50 zam yapıldı. Doğalgaza gelen zammın ardından bir zamda elektriğe geldi. Konutlarda kullanılan elektriğe eylül ayından itibaren yüzde 20 zam yapıldığı duyuruldu. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına gelen zamlardan sonra kış nasıl ısınacaklarını düşünen vatandaşlar kendilerini zor günler beklediğini ifade etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 20 zam geldi.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların karşısında vatandaşlar ne yapacaklarını şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

DEVLETMİZİN CANI SAĞ OLSUN!

Sultan Özcan elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar karşısında şaşkın olduğunu ve kış mevsimini nasıl geçireceklerini düşünmeye başladığını belirtti.

Özcan sözlerine şöyle devam etti: “ Vatandaş zor durumda son gelen elektrik faturam hiçbir şey yakmadığım halde 80 TL geldi. Vatandaş zor durumda devletin canı sağ olsun. Başka ne diyebiliriz. Şimdi PTT’de gidiyoruz. Fatura ödeyeceğiz. Ekmek yemeyiz faturaları ödemeye çalışırız. Karanlıkta kalacak değiliz ya” dedi.

ARTIK FATURALARIN ALTINDA KALKAMAYIZ!

Köyde yaşadığını söyleyen İsmet Göngür Özbay doğalgaz olmadığı halde elektrik faturalarının altında ezildiklerini ve yeni zamla birlikte artık faturaların altında kalkamayacaklarını aktardı.

Özbay, “Köyde yaşıyoruz. Tezek yakıyoruz. Elektrik biraz zor faturalar malum ödeme durumumuz yok şu anda. İyi ki şehirde yaşamıyorum. Doğalgaz faturalarının altında kalkamazdım.  Artık asgari ücrette yetmiyor yaşanan zamların karşısında eridi gitti. Devletin en kısa sürede buna bir el atması lazım. Çalışanlar kıvranıyor, peki iş bulamayanlar ne yapsın” ifadelerini kullandı.

“DURMAK YOK YOLA DEVAM”

Zamların artık gündelik olduğunu, yediden yetmişe her şeye zam geldiğinden yakınan Ömer Kanat ise “Vatandaşların hepsi zor durumda. Durmak yok zamlara devam. Bakalım nereye kadar bu zamlar böyle gidecek. Vatandaşında elinden bir şey gelmiyor. Son elektrik faturam 600 lira geldi. Yüzde 20 zamda gelse vay bizim halimize” şeklinde konuştu.

“ARTIK ZAMLARA ALIŞIĞIZ”

Zamlara alıştıklarını aktaran Ahmet Tiken de “Artık zamlara alıştık zamsız bir günümüz olmadı. Bu yaz aylarında elektrik faturaları 500-600 lirayı buluyor. Elektrik ve doğalgaza gelen yüzde 20 zam ile sürünmeye devam. Artık ötesi var mı? Her gün her şeye zam geliyor. Artık vatandaşlar alışkın bazı böyle zamlara.” İfadelerini kullandı.

“NORMAL FATURALARIMIZI ÖDEMEYİYORUZ!”

Ahmet Bahçıvan İş Merkezinde küçük esnaf olan Mehmet Mankal  ormalde faturaları ödeyemediklerinden yakınırken yeni gelen zamlar karşısında ne yapacakları şaşırdığını söyledi.

Mehmet Mankal, “esnaf olarak  geçinemiyoruz. Bu zamdan sonra artık durumumuz daha da kötü olacak. Umuyoruz ki yetkililer en kısa sürede yaşanan zamların önünü keser, aksi takdirde birçok esnaf kepenk kapatma ile karşı karşıya kalacak. Zor günler geçiriyoruz gerçekten, yaşanan savaşlardan dolayı bu zamların yapıldığını söylüyorlar, yine de tam olarak bilemiyoruz. Allah hakkımızda hayırlı olanı nasip eder inşallah” dedi.