Urfalıları kış korkusu sardı!

Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar kış hazırlığı yapmaya başladı. Yaşanan zamlardan ve yüksek gelen doğalgaz, elektrik faturalarından dolayı her ürünün en uygun olanını araştıran Urfalılar adeta ekonomiste döndü.

Son bir yılda evlerde kullanılan elektriğe yüzde 117 ile yüzde 224 arasında zam yapıldı. Evlerde kullanılan doğal gaz tarifesine son 1 buçuk yılda yüzde 216 oranında zam geldi. Üst üste gelen fahiş zamlar, vatandaşın kombiyi de elektrik sobasını da kapatmasına neden oldu. Soğuk havanın artmasıyla vatandaşlar alternatif arayışına girdi.

İşsizliğin ve geçimin en zor olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa’da vatandaşlar kış mevsiminde nasıl ısınacaklarını kara kara düşünmeye başladı. Maddi sıkıntılardan dolayı geçinemeyen vatandaşlar kalorifer kömürünün maliyetine dahi yetişemiyor, yaşanan zamlar karşısında kendi çapında çalışmalarda bulunan vatandaşlar daha az maliyet ile kara kışı geçirmeye çalışıyor. Çözümü soba kurmakta bulan vatandaş odun ve çıra hazırlığı yapmaya da başladı.

Diğer şehirlere göre odun fiyatının en uygun olduğu Şanlıurfa’da vatandaşlar tonunun 3 bin lirayı bulduğu odunu bile almakta zorluk çekiyor. Kömür ve odun fiyatlarının da doğal gaz ile yarıştığı düşünülürse milyonların bu kış soğukta kalması kaçınılmaz gibi.

Vatandaşlar, odun, kömür, doğalgaz, elektriğe gelen zamlardan dolayı bu kışın çetin geçeceğini söyledi.

 

“BATTANİYE İLE ISINACAĞIZ”
Şanlıurfa’da unutulmaz bir kışın geldiğini söyleyen Mahmut Çap, kış hazırlıklarını yapamadığı için battaniye ile ısınacaklarını belirti. Mahmut Çap “Bu kış daha hiçbir şey bile almadık. Bir şeker bile almadık. Her şey pahalı yaşlılık maaşı alıyorum ama yetmiyor bize. Çocuklarım çalışmıyor iş yok 6 kişi bir maaşa bakıyoruz. Bu kış battaniye ile ısınacağız. Başka çaremiz mi var sanki.” dedi.

 

“GEÇEN SENEYE GÖRE ODUN PAHALI”
Geçen yıla göre odun fiyatlarının yükseldiğini ifade eden Cemal Taş ise “Her şey pahalanmış bir şey alamıyoruz. Geçen sene 800 liraya aldığımız odun bu sene 3 bin lira, nasıl ısınacağız onu da bilmiyorum. Her sene 1 ton 300 kilo odun ve 10 torba kömür alıyorum normalde 1000 lira ödüyordum. Bu sene odunu sadece 3000 liraya aldım kış soğuk olursa odunlar dayanmaz bize. Biraz daha odun alırız bizde” yorumunda bulundu.

 

 

“HER ŞEY PAHALI YİNE DE ALLAH’A ŞÜKÜR”
Kış hazırlıklarını yapmadığını odun, kömür almadığını belirten Mehmet Önel da “Vallahi daha ne odun ne kömür alabildik. Bütçemiz yetmedi. Kiracıyım 2 bin lira kira ödüyorum. 4 bin 500 TL maaş alıyorum. Elektrik, doğalgaz, evin ihtiyaçlarıdır odun kömür derken maaşımı aşıyor bu yüzden daha bir çöp bile alamadık. Yine de Allah’a şükürler olsun.” ifadesini kullandı.

 

 

“KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ”
Yaşanan ekonomi sıkıntılardan dolayı zor günler geçirdiğini söyleyen Saadet Çap, “Vallahi hiçbir şey alamadık. Fiyatlar yüksek bir şey alamıyoruz. Yaşlılık maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. Daha ne odun ne kömür alabildik gerçekten kışı nasıl geçireceğimizi kara kara düşünüyoruz.” dedi.
 

 

# Urfalılar# Havaların soğuması# elektrik faturaları# yüksek gelen doğalgaz# yüksek gelen doğalgaz