Urfalı Vatandaşlar işsizlikten dem vurdu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Mart ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. Genç işsizliğin en yüksek olduğu Şanlıurfa'da iş alanlarının yetersiz kaldığını söyleyen vatandaşlar, olan işlerin ise ucuz iş gücü nedeniyle yabancı uyruklu vatandaşlara verildiğini söyledi.

TÜİK açıklamasına göre Mart ayında işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,3, kadınlarda ise yüzde 13,9 olarak açıklandı. İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi azalarak 29 milyon 956 bin kişi olurken istihdam oranı da 0,2 puanlık azalış ile yüzde 46,5 olarak ölçüldü. Bu rakamlar ışığında Şanlıurfa’da işsizliğin yüksek olduğunu kaydeden vatandaşlar, iş olmadığı için mevsimlik tarım işçisi olarak ülkenin dört bir yanında çalışmaya gittiklerini söyledi. Ucuz iş gücü ve yabancı uyruklu vatandaşlar nedeniyle kentte iş yapamayan gençler gözünü Avrupa’ya çevirdi.

Genç nüfusun en fazla olan kentte yaşanan işsizlik sorunu vatandaşları diğer illere mevsimlik işçi göçüne zorluyor. Mevsimlik işçi olarak dışarı giden vatandaşlar birçok sorunlar karşılaşıyor. Gençler eğitimden geri kalırken yollarda yaşanan kazalar nedeniyle onlarca kişi yaralanıyor. Kimileri ise bu kazalarda hayatını kaybediyor.

İşsizlik hakkında gazetemizin mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, İşsizliğin sebeplerini istihdam yetersizliği, nüfus yoğunluğu ve ucuz iş gücü ile çalışan Suriyelilere bağladı. 

“NUFÜS ÇOK İŞ YOK”
Şanlıurfa’da yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların ucuza çalışması nedeniyle işsizliğin olduğunu öne süren Hakkari Üniversitesi İlahiyat Bölümü öğrencisi Mehmet Ali Gündoğmuş, “Gençlerin işsiz olmasının sebebi yabancı uyruklular ve nüfus yoğunluğu ondan dolayı gençler iş bulmakta zorlanıyor. Tabi iş bulmak istiyoruz. Çalışmak istiyoruz ama yabancı uyruklular daha ucuza çalıştıkları için işverende onlara iş veriyor bize vermiyor.  Ben Antalya’ya gidip çalışıyorum. Ben kendi memleketimde çalışmayıp başka yerlere gidiyorum” dedi.

“GENÇLER ARTIK PARKLARDA KOLA ÇEKİRDEK YİYEMİYECEK”
Gençlerin işsizlikten ne yapacaklarını şaşırdığını söyleyen Sedef Örük, gençlerin park köşelerinde kola çekirdek yediğini yaşanan zamlardan sonra artık onu da yapamayacaklarını söyledi.
Örük, “İşsizlik konusu diz boyu, bakın burada yaşlılar oturuyor, paraları yok ki kahveye gitsinler. Emekli olanların ayrı sorunları var. Avrupalılar gibi gidip gezemiyorlar. Gençlere hepsi parklarda kola ile çekirdek ile zaman öldürüyorlar. Kola da 20 TL olmuş onu da alamıyorlar. Artık boş boş oturuyorlar” ifadelerini kullandı.

“SURİYELİLER YARI FİYATINA ÇALIŞIYOR”
İşsizliğin nedenini yabancı uyruklu vatandaşlara bağlayan Sinan Şeyhanlıoğlu ise “İşsizlik  Şanlıurfa’da ne yazık ki var. Olmasının sebebi nüfus yoğunluğu, istihdam alanların az olması ve yabancı uyruklu vatandaşların çok olması, adamlar diyor 25 liraya çalışacak adam varken, ben neden 50 liraya adam çalıştırayım. Urfa’da ucuz iş gücü diye bir şey var. “
“MEMUR OLMAK YERİNE ALMANYA’DA ÇÖPCÜ OLMAK İSTİYORUM!”
Öğrenci olduğunu söyleyen Mehmet Küçük yaşanan ekonomik sorunlar ve işsizlikten dolayı gençlerin çoğu yüzünü Avrupa’ya çevirdiğini, Türkiye’de yaşanan işsizlikten dolayı memur olmak yerine Almanya ve İtalya’da çöpçü olmak istediğini söyledi. Küçük, “Okul okuyorum gelecek göremiyorum. Bundan 10 yıl sonra burada memur olmak yerine Almanya’da İtalya’da bir çöpçü olmayı tercih ederim. Türkiye genelinde işsizlik var. Bu yetmiyormuş gibi üniversite sınavında barajı kaldırdılar. Artık okumak gibi bir hevesim bile kalmadı.”