Urfalı esnaf dert yanıyor! "Şimdi de isot lobisi göreceğiz"

Şanlıurfa'nın simgesi olan isotta, fiyatların yükselmesi ne müşteriyi ne de esnafı memnun etmedi. Tarlada kilosu 13 liradan satılan kırmızı biber kurutmalık hale gelene kadar fiyat ateş pahası haline geliyor. vatandaş ve esnaf fiyatı yüksek olan biber için bir çalışma yapmasını istiyor. Gazetemize konuşan esnaf Müslüm Çiftçi, ateş pahası isot için lobilerin ortaya çıkacağını savundu.

Şanlıurfa’nın vazgeçilmez lezzetlerinden olan, çiğköfteyle özdeşleşmede nam salan Urfa isotu bu sene kendisine alıcı bulamıyor. GAP’ın başkenti olan kurutmalık ve isotta Türkiye’nin ihtiyacını karşılayan Urfa’da vatandaş tezgahlara yaklaşamıyor.

Girdi maliyetlerinin fazla olması ve vatandaşın alım gücünün azalmasıyla birlikte Şanlıurfa isotu raflarda kalırken hem esnafın hemde vatandaşın bu duruma tepkisi büyüyor. Haşimiye meydanında esnaflık yapan Müslüm çiftçi fiyatların daha çok artmasıyla birlikte “Bu sene  daha fazla isot lobilerini göreceğiz.” dedi.

“VATANDAŞ TEZGAHIN ÖNÜNDEN GEÇEMİYOR”

Urfa isotunun geçen seneye oranla ciddi oranda zamlandığını söyleyen Haşimiye esnaflarından Müslüm Çiftçi: “İsotun fiyatı bayağı yükseldi, vatandaşın alım gücü zaten yok bu fiyatlar da yükselince vatandaş artık hiç alamıyor. Burada hem esnaf hem müşteri çok zorlanıyor. Pandemi sürecinde gıda lobisi, dolar lobisi gibi lobiler gördük bu sene de isot lobisi göreceğiz.” diyerek sitem etti.

“FİYATLARI SÖYLERKEN ÇEKİNİYORUM”

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden Çiftçi şunları kaydetti: Bu işi yapan birkaç vicdandan bahsedip vicdanı olmayan, birkaç tüccarın durumu bu hale getirmesinden kaynaklanıyor. Fiyat söylerken çekiniyoruz, buradan eskiden vatandaş geldiğinde 4-5 kilo alabiliyordu şu an ise 1 kiloyu vatandaş zor alabiliyor. Yazık bu millete gerçekten günah esnaf olarak Bu işe gerçekten karşıyım. İnşallah en kısa zamanda bu zamlar geri çekilir ve vatandaş rahatlıkla gelip alışveriş yapar. Bakıyorum fiyatların düşeceği yok kışa doğru Bu fiyatlar daha da artacak. Bunun nedeni ise tüm ürünün birkaç kişinin elinde olmasıdır.”dedi.

“İNSANLAR UCUZ MALA YÖNELİYOR”

Müşterilerin daha çok kendisine cazip gelen düşük fiyatlara yöneldiğini aktaran Müslüm Çiftçi: “Şu an fiyat aralığı 70 ten başlayıp 200'e kadar çıkabiliyor. Vatandaşın alım gücü olmadığı için daha ucuz olana yöneliyor.  İnsanlar ucuz mala yönelirken o ucuz malda binlerce rahatsızlık da ortaya çıkıyor.  200 liralık ürün ile 70 liralık ürün arasında çok büyük farklar var. İnsanlar için tuzun ne kadar zararlı olduğunu biliyoruz. Bunlar ise daha ucuza mal etmek için aşırı şekilde tuz kullanıyor. Tuzlu isotun fiyatı diğer isoda göre daha çok aşağılarda, insanların şu an alım gücü olmadığı için ucuz mala daha çok yöneliyorlar ve kimisi de sağlığından oluyor.”ifadelerini kullandı.   

“İNSAN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYORLAR”

İsot üreticilerinin, fiyatları düşürme politikasının insan sağlığı açısından tehlikeler saçtığına dikkat çeken Çiftçi: “Bu sene isotta daha çok tuz karıştırılıyor. Tuz ve yağ karışımı ise maalesef insan sağlığını tehdit ediyor. Tuz karıştırılmadı mı da fiyatlar düşmüyor, fiyatların düşmemesi ise satışı maalesef engelliyor. Malın satılmaması ise esnafa bayağı pahalıya mal oluyor. Fabrika çıkışı olan isotların hem yağ oranı fazla hem de tuz oranı çok fazla.” dedi.