Tütün tezgâhında milletvekilli adaylığı serüveni

14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan Demokratik Sol Parti Şanlıurfa 2. Sıra Milletvekili adayı Mehmet Çiftçi, yaptığı tütün satışıyla ailesini geçindiriyor. Eski Milletvekili adayı Çiftçi bir yandan Urfalı vekilleri topa tutarken öte yandan tütün tezgâhında gelişimine katkı sağlayacak kitapları okumayı da ihmal etmiyor.

Şanlıurfa’da kurduğu tütün tezgâhıyla 9 kişilik ailesine bakan, 1991 yılında Demokratik Sol Parti Şanlıurfa 2. Sıra Milletvekili adayı Mehmet Çiftçi, 3 kez aday olmasına rağmen vekil olamadığını söyledi.

 

Milletvekili seçiminden önce kurduğu tütün tezgâhının serüvenini ve bugüne kadar nasıl mücadele ettiğini anlatan Milletvekili adayı Çiftçi, o sürede yaşadığı sorun ve sıkıntıları da mikrofonlarımıza anlattı.

 

Şu anki Urfa Milletvekillerine sitem eden Çiftçi, vekillerde gördüğü eksikliklerden dolayı şu anda imkânı olsa AK Parti Milletvekili olacağını ve şu anda yapılan vekilliklerin ise sadece paraya bağlı olduğunu belirtti.

 

“3 SEFER VEKİL ADAYI OLDUM SEÇİLMEDİM”

 

Milletvekili olma sürecine dair mikrofonlarımıza konuşan Mehmet Çiftçi şu ifadeleri kullandı: “Ben Bülent Ecevit zamanında Demokratik Sol Parti döneminde 1991 senesinde Şanlıurfa 2. sıra milletvekili adayıydım. 1991 senesinde katıldığım seçimi kazanamadım. 1995 senesinde tekrardan aday oldum tekrardan ikinci aday seçildim fakat kazanamadım önemli olan kazanıp kazanmamam değil verdiğim mücadeleydi. 1999'da tekrardan adaylık istedim il başkanımız adaylık vermedi. Onlarla tartıştım ve o dönem Demokratik Sol Parti’den ayrıldım. Profesör Doktor Gökhan Çapoğlu o dönemin başbakanı Bülent Ecevit ile anlaşamadı kendine ayrı bir parti kurdu, partinin adı ‘Değişen Türkiye Partisi’ydi. O partide tekrardan adaylığımı koydum bu sefer de kısmet olmadı. Tabi Değişen Türkiye Partisi’nden sonra tekrardan Demokratik Sol Parti'ye döndüm.  Bülent Ecevit vefat ettikten sonra ben politikayı bıraktım. Ecevit'ten sonra son 3 dönemdir bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışmalarını beğendiğim için AK Parti’yi yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklemeye karar verdim. 3 sefer milletvekilliği adaylığımı koydum Şanlıurfa için mücadele ettim fakat o şans bana tanınmadı kısmet olmadı diyelim” dedi.

“BUGÜN OLSA, URFA İÇİN YİNE KELLEMİ ORTAYA KOYARIM”

Dönemin kısıtlı imkânlarına rağmen milletvekili adayı olduğunu aktaran Çiftçi Şanlıurfa için kellemi koymaya hazırım diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi olduğu gibi politika ile uğraşan insanın maddi durumunun iyi olması gerekiyor. O dönemler maddi durumum iyi olmadığı için politikayı bırakmak zorunda kaldım. Bugün günümüzde bile öyle parası olmayan milletvekili olamıyor. Bugün Şanlıurfa’da kimin parası varsa vekil oluyor. Ben param olmamasına rağmen, tütün satmama rağmen Urfa için kellemi ortaya koydum. Bugün olsa yine yaparım. Urfa gerçekten her şeyi hak ediyor” şeklinde konuştu.

“ŞU ANKİ DÖNEMDE KİMİN PARASI VARSA O VEKİL OLUYOR”

Mevcut dönemin vekillerin çalışmalarındaki eksikliğinden dolayı tekrardan milletvekili adayı olmak istediğini söyleyen Çiftçi, ‘Benim politikam bu diğer vekillerden çok daha farklı olacaktı’ diyerek şunları kaydetti: “Milletvekili adayı olmadan önce yine tütüncülük işimi sürdürüyordum. Yaklaşık olarak 50 seneden beridir tütün satıyorum. Tabi o zaman tütün satmak yasaktı tekele aitti. 1985 Turgut Özal'ın döneminde serbest ekonomi pazarlarına geçiş oldu bu tekelden ayrıldı, artık serbest oldu ben de bu işime devam ettim. Ben şu anki milletvekillerinin çalışmalarını hiç beğenmiyorum.

Şuradan geçen Urfalılara bir sorun hangisi milletvekillerini tanıyor. Parti veya genel merkez verilen listeden kimi istiyorlarsa ve kimin parası fazlaysa onu ön sıraya koyuyor ve onlar da seçiliyor. Ondan sonra da milletin içine karışan yok, dertleriyle ilgilenen yok. Tabi bunları eleştiriyorum çünkü benim politikam bunlardan çok farklı olacaktı. Seçilen insanın halkını savunması lazımdı ilinin sorunlarını gündeme getirmesi lazımdı, hangisi gelip burada derdimizi soruyor. Ben belediye başkanlarını söyledim bu kadar pahalılık oluyor herkes kendince fiyat biçiyor neden bunun önüne geçmiyorsunuz, yaklaşık 20-25 sene önce zabıtalar bütün iş yerlerini denetliyor fiyatları kontrol ediyor fakat şimdi ne denetleyen var ne de kontrol eden. Şimdi neden kontrol etmiyorlar merak ediyorum. Vatandaşlarımız şu anda pahalılıktan dert yanıyor bu pahalılıkla nereye kadar gideceğiz” diyerek sitem etti.

“DERİ KOLTUKLARDA OTURUYORLAR! BÖYLE VEKİLLER OLMAZ OLSUN”

Farklı sorunlarla boğuşan Şanlıurfa’nın sorunlarının mecliste gündeme getirilmediğini kaydeden Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: “Ben eğer şu anki milletvekillerinin yerinde olsaydım gece gündüz o kürsüde Urfa'nın sorunlarını gündeme getirdim. Urfa halkı beni seçmiş ve meclise göndermişse onların sorunları sıkıntıları başımın gözümün üstünde olacaktı. Şu anki vekil adaylarımız ise gidip deri koltuklarda oturup parmağını kaldırıp indiriyor. Böyle mi milletvekilliği yapılır. Böyle milletvekili olmaz olsun” ifadelerini kullandı.

“ŞU ANDA SEÇİLME HAKKIM OLDAYDI AK PARTİ’DEN ADAY OLURDUM”

Eski dönemde insanların politikadan yana olmamasını eleştiren Çiftçi şu anda herkesin biz parti sevdalısıyız demesini eleştirerek, “Eski dönemdeki zenginleri, ağaları partiye çağırıyorduk, gelin aday olun diye kimse yoktu şimdi herkes diyor ben partiliyim, ben vekilim, ben başkanım. Ben eğer şu anda milletvekili adayı olsaydım Ak Parti’den aday olurdum. Şu anki AK Parti'nin milletvekillerinden razı değilim. Şu anda hiçbiri bu çarşıya gelip esnafın neler çektiğini sormuyor. Vatandaşın sorunları ile ilgilenmiyor. Buraya geldikleri zaman bu halk sizi seçmiş bu halkın niye sorunlarına kulak tıkıyorsunuz neden derdimizi dile getirmiyorsunuz dediğimizde ise bizler dile getiriyoruz diyerek bizi oyalıyorlar. Hepsi yalan söylüyor ben bir gün olsun onları televizyonlarda görmedim” diyerek sözlerini sonlandırdı.