'Seçim ertelensin' önerisine halktan tepki

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, "Bu şartlarda hukuken ve fiilen mümkün değil, seçim ertelenmeli' çıkışı hem muhalefette hem de vatandaşlar tarafından olumlu karşılanmadı. Mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar, 'seçimin ertelenmesi yaşanacak bir savaş durumuna bağlıdır. Aksi taktirde seçim zamanda yapılmalıdır' dedi.

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç, 10 ili etkileyen 6 Şubat deprem felaketi nedeniyle seçimlerin ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Arınç, 15 milyondan fazla vatandaşın olumsuz etkilendiği deprem felaketinin vurduğu illerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 85 milletvekili ile temsil edildiğini hatırlattı. Bu illerde seçmen kütüklerinin geçersizleştiğini, bu bölgelerde seçim yapmanın hukuken ve fiilen imkânsız hale geldiğini söyledi.

Büyük bir acının yaşandığı bugünlerde ülkenin seçim stresinden kurtarılması gerektiğini de altını çizen Arınç, "Ne mayısta ne haziranda seçim olmaz, olamaz." diyerek seçimi erteleme çağrısında bulundu.

Bülent Arınç, seçimlerin ya 2023 Kasım ayına ertelenmesini ya da 2024'te gerçekleştirilecek yerel seçimlerle birleştirilerek yapılmasını söyledi. İki seçenekte anlaşılamaması halinde ise tüm siyasi partilerin uzlaşacağı bir tarihin belirlenmesi çağrısı yaptı.

AK PARTİ İLGİMİZ YOKTUR DEDİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, seçim tarihiyle ilgili tartışmalara değinerek, şu anda seçimin konuşulmasının doğru olmadığını söyleyerek Bülent Arınç’ın Ak Parti’yle ilgisinin olmadığını belirtti.

Çelik, “Şu anda biz canlarımızı enkazdan kurtarmanın derdindeyiz. Şu anda biz yaraları sarmanın mücadelesini veriyoruz. Canlarımızı kurtarmanın mücadelesini veriyoruz. Seçimle ilgili herhangi bir şey konuşmayı çok yanlış buluruz. Hiçbir şekilde doğru bulmayız. Bugün tek gündemimiz var. Bu canlarımızı nasıl kurtarırız. Bu yaraları nasıl sararız. Dışarıda evsiz kalmış vatandaşımızın yanında olmaya nasıl devam ederiz. Bu afetle verdiğimiz mücadeleyi sahadan hiç ayrılmadan nasıl sürdürürüz... Onun dışında seçim ya da başka bir şeyin konuşulması söz konusu bile değil. Cenazelerimizi defnederken, yaralı insanımıza sahip çıkarken böyle bir şeyi hiçbir şekilde konuşmayız. Bu tip konuşmaların da bizimle bir ilgisi yoktur" dedi.

MUHALEFET: SEÇİM ZAMANINDA YAPILSIN

Bülent Arınç’ın seçim ertelenmelidir sözlerine muhalefet kanadından sert bir şekilde tepki geldi.

Arınç’ın sözlerine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Anayasa'nın 78. maddesine göre seçimlerin ancak savaş durumunda ertelenebileceğini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, seçim tarihinin derhal belirlenmesi gerektiğini söyledi.

İYİ PARTİ’DE ZAMANINDA YAPILSIN DEDİ

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini savundu. Zorlu, "Öncelikli hedefimiz yaralarımızın hemen sarılmasıdır. Hem bu sürecin ve ülke sorunlarının etkin çözümü hem de Anayasamıza göre seçimlerin vaktinde gerçekleşmesi İYİ Parti'nin temel yaklaşımı olacaktır." dedi.

Gazetemize konuşan Urfalı vatandaşların bazıları deprem döneminde seçimin yapılması sağlıklı olmadığını bu şartlar da vatandaşların sağlıklı karar veremeyeceğini ifade ederken bazı vatandaşlar da seçimin zamanında yapılması gerektiğini, seçim ertelenmesinin savaş zamanında olduğunu şu anda seçimi ertelemek doğru karar olmadığını ifade etti.

“DEVLET SEÇİME HAZIR DEĞİL ERTELENSİN”

Yaşanan depremden dolayı 10 şehirde ciddi yıkımların meydana geldiğini ifade eden Ali Boğa, deprem sürecinde vatandaşlar için fazla bütçe harcandığını mayıs ayında yapılacak seçimde hazinenin ciddi harcama yapacağını bundan dolayı da seçimin ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Ali Boğa seçimin ertelenmesi gerektiğini şöyle vurguladı: “Bence yaşanan bu depremden sonra seçim ertelense daha doğru olur. İnsanlar hepsi can derdine düşmüş durumda kimse seçimi düşünmüyor. Devlet bütçeye göre hazır durumda değil. Onun için bana göre seçim ertelenmesi lazım. “

“ERTELENMESİNİ GEREKTİRECEK DURUM YOK ORTADA”

Seçimin ertelenmesinin doğru olmadığını vurgulayan Bahattin Altıngöz, “Bana göre seçim ertelenmemeli, seçimi erteleyecek bir şey yok. Seçimin ertelenmemesi lazım.  Seçimin ertelenmesi için savaşların olması lazım ama bu savaş değil doğal affet bu. Bana göre seçim zamanında yapılmalı” ifadesini kullandı.

“ERTELENMESİN TÜRKİYE GÜÇLÜ”

Seçimin ertelenmesini gerektirecek herhangi bir şeyin olmadığını ifade söyleyen Casım Eğir, “Bana göre seçim ertelenmemesi lazım. Türkiye hala eski Türkiye seçimin ertelenmesini gerektirecek bir durumun olmadığını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“YASAYA UYGUN DEĞİL ERTELEMEK”

Anayasa da seçimin sadece savaş döneminde ertelenebileceğini söyleyen Müslüm Çoban, “Seçim yasaya göre sadece savaş döneminde ertelenir. Şu anda affet yaşanıyor. Onun için seçimin ertelenmesini gerektirecek bir durumun olmadığını düşünüyorum” dedi.

 

Seçim ertelensin Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç Gazetemizin mikrofonlarına konuşan