Şanlıurfa Orman bölge Müdürlüğü ne iş yapıyor?

Şanlıurfa'da yabancı otların boyları neredeyse insan boyutunu aşması nedeniyle her an yangın çıkma olasılığı çok yüksek. Geçtiğimiz günlerde Orman Bölge Müdürlüğü önünde çıkan yangın ekiplerin çalışması sonucu ormana sıçramadan engellendi. Ancak bölge müdürlüğü önündeki kurumuş yabancı otların temizlenmemesi tehlikeye davetiye çıkarıyor.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünün bahçe kısmında insan boyuna yetişen kuru otlar yangın tehlikesi yaratırken, kendi bahçelerinin temizliğini yapmayan müdürlük, geçenlerde otlar yüzünden çıkan yangına rağmen hala önlem almadı.

Üretim, ağaçlandırma yolları ve yangın şeritleri ile ilgili orman yolları ağının tespitini, etüt ve projelerinin yapılmasını sağlamak, Bakanlıkça mevcut mevzuatlar çerçevesinde tespit edilecek usul ve esaslar dâhilinde üretim, ağaçlandırma ve yangın sahaları ile ilgili ve bu sahalara ulaşılmasını sağlayan işler ile aynı şekilde yetkisi dahilindeki yapım, bakım ve onarım işlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak olan Orman Bölge Müdürlüğü bu görevini unutmuş gibi gözüküyor. Müdürlüğün bu görevini yerine getirmemesi nedeniyle ormanlar için tehdit olan yabancı otlar büyük tehlike arz ediyor.

Son dönemlerde artan orman yangın vakaları gündem konusu haline gelmeye devam ediyor. Özellikle kuru otların ve cam şişelerinin çıkardığı yangınlar büyük tehlikelere neden olabiliyor. Bu saydığımız sebeplerden çıkan yangınlara örnek bir yangın, Geçenlerde Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünde yaşandı.

NE YAŞANMIŞTI?

Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesindeki Orman Bölge Müdürlüğünün yanındaki çalılık alanında, kuru otların tutuşması sonucu yangın meydana gelmiş, bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve Orman Bölge Müdürlüğüne ait arozöz sevk edilmiş ve yangın söndürülerek büyük tehlikenin ucundan dönülmüştü.

DAHA ÖNLEMLER ALINMADI!

Yangından sonra çekilen skandal görüntülerde, bölgede insan boyuna yakın otların olduğu görülürken, bu otların neden hala temizlenmediği ve kendi bahçesini temizlemeyen Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünün, Urfa’da Orman önlemlerini nasıl aldığı ise merak konusu haline geldi.

Yangınlar genelde hava sıcaklıkları, kuru otlar ve ateşlerin sönmemesi gibi benzeri sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünde çekilen görüntülerde temizlenmeyen kuru otların çokluğu ve hava sıcaklıklarının 50 dereceye dayanması sebebiyle yangının kaçınılmaz halde olduğu görülmüş, Orman Bölge müdürlüğünün çalışma yapmaması vatandaşın tepkisini alıyor.

ÖZELLİKLE HAVA SICAKLIKLARINDAN MEYDANA GELEN YANGINLARIN BAŞLICA SEBEPLERİ ŞUNLAR;

-Aşırı sıcaklar

-Güvenlik tedbiri almadan ateş yakmak.

-Mangal için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması.

-Ateş yakılması.

-Sönmemiş sigara izmariti

-Orman içinde veya bitişiğindeki istenmeyen otlar veya anız yanması

-Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak

2019 YILINDA ORMAN YANGINLARININ GETİRDİĞİ MALİYET ZARARI

2019 Yılında 3 Bin 412 Orman yangını meydana gelirken, 29 Bin 487 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alan yok oldu. Bu yangınların ekonomiye maliyeti ise 800 Milyon TL değerinde bir kayıp.

ORMAN YANGINLARININ GETİRDİĞİ ZARARLAR

-Ormanda yaşayan canlıların yaşam alanı yok olur

-İklim sisteminde (sıcaklık, soğukluk, yağış) gibi etkenlere zarar verir

-Turizm, sağlık, spor ve avcılık gibi ormana dayalı olaylara zarar verir

-Hava kirliliğine sebep olur.

- Doğal afetlerin artmasında ve hızına artma olur

ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR?

-Orman alanlarında bulunan otların temizlenmesi

-yangınlara karşı tedbir güvenliği alınması

-Mangal ateşinin söndürülmesi

-İzmaritin ormanlara atılmaması

-Ormanlarda cam şişe bırakmamak

ŞANLIURFA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KENDİ BAHÇESİNİ NE ZAMAN TEMİZLEYECEK?

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü, ekonomiye ve hava olaylarına bu kadar zarar veren orman yangınlarına karşı neden önlem almadı? yoksa otlar bilerek mi temizlenmiyor? burası da büyük bir bilmece. Unutmayalım Yangınlar sadece ağaçlara zarar vermiyor! hayvanları ve doğal yaşamı da etkiliyor.

 

Şanlıurfa Orman bölge Müdürlüğü Şanlıurfa’dan Manisa’ya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri yabancı otların boyları neredeyse