Şanlıurfa'da sağlıklı yaşam lüks haline geldi

Şanlıurfalı bal üreticisi esnaf İbrahim Halil Demirkol, balın insan sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekerek vatandaşlara önerilerde bulundu. Günlük bir tatlı kaşığı bal tüketmenin sağlık açısından çok yararlı olduğunu ifade etti.

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan balın fiyatı uçuşa geçti. Türkiye genelinde farklı çeşitlerde yetişen balların fiyatları değişiklik gösterirken ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bal tüketmenin lükse girmesi satışlarda azalmaya neden oldu.

 

Şanlıurfa’da baba mesleğini devam ettiren Bal Üreticisi esnaf İbrahim Halil Demirkol, bal fiyatlarının 250 liradan başlayıp 600 liraya kadar yükseldiğini söyledi.

 

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Esnaf Demirkol, ’balın her derde deva olduğunu ve sağlığa birçok faydası olduğu yönünde’’ açıklamalarda bulundu.

 

 

‘’BAL FİYATLARI 250 LİRADAN BAŞLAYIP 600 LİRAYA KADAR GİDİYOR’’

 

Eyyübiye İlçesine bağlı Haşimiye meydanında esnaflık yapan İbrahim Halil Demirkol, konuya ilişkin yaptığı açıklamalar şu şekilde, ’’Büyük dedelerimizden gelen bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Biz üreticiler olarak 5-6 bal çeşidi var. Bunların başlıcaları, Kayseri’de kekik ve keven balı, Muş bölgesinde ise kestane, ıhlamur ve diken gibi bal çeşidi var. Piyasada bal fiyatları çok yüksek fakat biz üretici olduğumuzdan dolayı bizim ballar 250 liradan başlayıp 600 liraya kadar gidiyor.

 

 

‘’BAL YEMEK LÜKSE GEÇTİĞİ İÇİN VATANDAŞLAR BALDAN UZAK DURUYOR’’

 

Bal satışları şu anda biraz ağır durumda, çünkü giderler gelirleri karşılayamadığı için vatandaş balı ikinci plana atıyor. Bal yemek biraz daha lükse geçtiği için vatandaşların önceliği olan zeytin, peynir daha ön plana çıkıp baldan uzak duruluyor.

 

‘’Şanlıurfalılar daha çok kekik ve keven balını tercih ettiğini fakat sütleğen dediğimiz bir balın daha olduğunu onunda son zamanlarda satılmaya başlandığını ve kokusunun daha keskin ve güzel olduğunu vurgulayan Esnaf Demirkol, bal başlı başına bir şifadır, ölüm dışında her derde devadır.

 

Bal, astım, bronşit, nefes darlığı, kalp damar tıkanıklığı, egzama, vücuttaki lekeleri atmak, soğuk algınlığı, grip ve vücut direncini artıran bir besin deposudur.

 

 

‘’ BALIN SAĞLIĞA HİÇBİR ZARARI OLMAZ, BAL HER DERDE DEVA’’

 

Genelde kış ayında yaz ayına göre bal satışlarında daha fazla satış oluyor ama bu sene ekonomik sebeplerden dolayı bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektörde de durgunluğa sebebiyet verdi.

 

Balın sağlığa hiçbir zararı olmaz, bal her derde deva olduğu için ama ‘’her şeyin azı karar fazlası zarar’’ günlük bir tatlı kaşığı bal tüketmek faydalıdır. Bitki çaylarına şeker yerine bal koymak daha sağlıklı olur.

 

“BAL ARACIDAN DEĞİL, ARICIDAN ALINIR”

 

Önüne gelen herkes bal satmaya başladı, iyi balda var kötü balda var ama maalesef Şanlıurfa’da sahte bal çok fazla olmaya başladı. Benim vatandaşlara önerim’’ bal aracıdan değil, arıcıdan alınır’’ her gelişi güzel insandan bal alınmaz. Bal alırken dikkat etmek lazım balın kendi özelliği şifa kaynağıdır ama dikkat edin şifa diye aldığınız bal size zehir olmasın.

 

 

‘’KALİTELİ BAL ZAMANLA KRİSTALLEŞİR’’

 

Şu anda sahte bal ve gerçek balı ayırt etmek çok zor, öyle bir şey yapmışlar ki gerçek bal ve sahte balı ayırt etmek çok zor. Kaliteli bal diğer ballara göre kalitesi ve tadı mutlaka diğer ballara göre farklı olur, kokusu biraz daha keskin olur.

 

Balın püf noktası ise, kaliteli bal olsun, zeytinyağı olsun, pekmez olsun zamanla mutlaka kristalleşip sade yağ gibi olur bunlara mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Bal bin senede kalsa kesinlikle bozulma yapmaz ama bala su ya da ıslak kaşık değdirilirse ekşime yapar” ifadelerini kullandı.