Kendi elektriğini üreterek maliyetini azalttı

Şanlıurfa'da yüksek elektrik maliyetleri ve kesintiler nedeniyle tarlasından istediği verimi alamayan çiftçi Seyfettin Uzundal, tarlasında güneş enerji santrali kurarak elektrik külfetinden kurtuldu. Elektrik maliyetinden kurtulan çiftçi, hem suyu hem elektriği bedavaya getirdiğini söyledi.

Türkiye’de güneşli gün sayısının en yüksek olduğu Şanlıurfa’da buharlaşmanın şiddetli olması nedeniyle ekinler daha fazla su ihtiyacı doğuyor. Havaların ısındığı yaz aylarında kaçak kullanım gibi nedenlerden dolayı sık sık elektrik kesintileri meydana geliyor. Elektrik kesintilerinden ve yüksek faturalardan yakınan çiftçilerden Seyfettin Uzundal, tarlasında güneş enerjisi kurarak hem kesintilerden kurtuldu hemde yüksek fatura ödemek kurtuldu. GES ile tarlasını sulayan çiftçi sevinci Urfa Değişim Gazetesi ile paylaştı.

Yaz aylarındaki yüksek gelen elektrik faturaları ve elektrik kesintileri nedeniyle çiftçilerin, tarladaki ekinleri kuruma riski ile karşılaşıyor. Kesintilerin sık yaşandığı dönemde ise rekolte kayıpları meydana geliyor. Girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle zor günler yaşayan çiftçiler yetkililerden çözüm beklerken yetkililerin sessiz kalması çiftçilerin kendi göbeğini kendilerinin kesmesine yol açtı.

58 BİN KAYITLI ÇİFTÇİ BULUNUYOR

Urfa Ziraat Odası’nın verilerine kayıtlı 58 bin çiftçi bulunuyor. Bu çiftçilerden 30 bine yakını sulu tarım yaparak geçimini sağlıyor. Sulu tarımda daha yüksek verim elde etmek için tercih edilen damlama ve fıskiye ile sulama yöntemi, elektrik olmadığı zaman yapılamıyor.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ VERİMİ DÜŞÜRÜYOR

Günde dört saat elektrik kesintisi yaşandığı bilgisini paylaşan çiftçiler, kesintiler nedeniyle pamuk, mısır ve sebze yetiştiriciliğinde büyük bir verim kaybı yaşandığını çoğu kez yetkililere bildirmelerine rağmen yetkililer çözüm üretmekte zorluk çekti.

YÜKSEK FATURALARDAN KURTULUYOR!

Elektrik kesintileri ve yüksek faturalara çözüm arayan Çiftçi Seyfettin Uzundal kendi imkanlarıyla arazisine güneş paneli kurarak, elektriğini üretmeye başladı.Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Dağyanı kırsal mahallesinde ikamet eden Seyfettin Uzundal, birçok çiftçi enerji maliyetinden kurtulmak için tarlasına güneş enerjisi santrali kurdu. Yaklaşık 500 dönüm araziyi işleyerek geçimini sağlayan Uzundal yüksek gelen elektrik faturalarından kurtulacağı için seviniyor.

Daha önce birçok vekilin Şanlıurfa çiftçilerine söz verdiği GES projesi hayata geçirilmesini uzun süreceğini fark eden çiftçi Uzundal kendi imkanlarıyla tarlasına güneş paneli kurarak hem evine hem arazisine elektrik bağlayarak yetkililere adeta ders verdi.

Yüksek gelen elektrik faturalarının altında ezilen çiftçilere örnek olan Seyfettin Uzundal kısa sürede tüm çiftçilerin güneş paneli kuracağını ve artık yüksek elektrik faturalarından kurtulacağını aktardı.

BEDAVA SU, BEDAVA ELEKTRİK

Urfa Değişim muhabirlerine konuşan Seyfettin Uzundal, “maşallah suya bakın bedava su, bedava elektrik, daha ne isteyim yüce rabbimden ömür boyu elektrik şirketinden kurtulduk. Allah’a bin kere şükürler olsun. İmkanı olan herkes böyle paneller kursun. Çiftçiler için nimettir. Ne kesintine fatura her şey Allah’tan. Gerçekten büyük bir lütuf. Artık daha fazla üreteceğiz daha fazla sulayacağız. Tarlalarımızı suya doyuracağız. Elektrikler kesiliyordu tarlalarımız susuz kalıyordu. Artık o dert bitti. Yaz kış demeden yüce rabbim bize güneşi veriyor. Bizde ondan faydalanacağız.

Artık başkasına değil kendimize çalışacağız. Bence bütün çiftçiler tarlasına güneş paneli kursun. Daha az masraf daha fazla su ve daha fazla verim alırlar” dedi.