İşsizlik ve geçim sıkıntısı intihara sürüklüyor!

Şanlıurfa'da son bir hafta içerisinde 7 kişi intihar ederek yaşamına son verdi. Artan intihar vakalarına vatandaşlar işsizlik, geçim sıkıntısı ve borçlar nedeniyle olduğunu söyledi. A'dan Z'ye her şeyin artması ve işsizliğin yüksek olduğu Şanlıurfa'da vatandaşlar intihar sebeplerini ekonomik nedenlere bağlıyor.

Uzmanlar intiharların temelinde ekonomik, psikolojik, sosyal çevre ve madde bağımlılığı gibi etkenlere bağlıyor. İntihar nedenleri arasında hastalık, ekonomik sıkıntı ve gelecek kaygısı başı çekerken; erkeklerin bu eyleme daha meyilli olduğu belirtiliyor. Şanlıurfa’da genel kanı ekonomik sıkıntılar ve psikoloji etkiler intiharların temelinde ilk sırada yer alıyor. Kentte intihar vakalarını durdurmak için yeterli şekilde çalışma yapılmadığını söyleyen vatandaşlar, yetkililerin bu konu üzerinde durması gerektiğine vurgu yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Erdoğan Independent Türkçe’ye verdiği bir röportajında intiharların temelinde yatan durumu şu sözlerle aktardı, "Bireyin içinde yaşadığı toplumsal kurallar ve normlar üzerinde çok büyük baskı, düzenleme yaparsa ve bunun değişmesinin imkansız olduğunu birey düşünürse intihar etme riski artabilir. Örneğin kadınların aşırı baskıya uğradığı kapalı toplumlarda bunu görüyoruz, geçmiş zamanlarda köle intiharları da böyleydi" dedi.

7 KİŞİ CANINA YAŞAMINA SON VERDİ
Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan intihar vakalarını vatandaşlar farklı şekilde yorumladı. Son bir hafta içerisinde Şanlıurfa’da 7 intihar girişimi yaşandı. Yaşanan intihar girişimleri psikolojik bunalım, stres, ekonomik şartlar, işsizlik gibi sorunlardan kaynaklandığı ileri sürülüyor. Peki, Şanlıurfalı vatandaşlar yaşanan intiharları nasıl yorumluyorlar.

“İŞSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR”
Urfa Değişim gazetesi mikrofonlarına konuşan Ayhan Yakut intiharların işsizlikten kaynaklandığını söylerken, “İntiharları kendi çevremde de görüyorum mesela,  intihar vakaların çoğu geçim sıkıntısı. Yani bir baba diyelim ailesine bir şey alamadığı için zor duruma düşüyor. Daha da olacağını düşünüyorum. Allah sonumuzu iyi etsin.” dedi

Recep Karaoğlan ise “intiharlar görüşümce mutsuzluktan oluyor. Adam okulu bitirmiş iş bulamıyor. Atama bekliyor ataması olmuyor.”

“GENÇLERDE MANEVİYAT KALMADI”
Yaşanan intihar olaylarının işsizlikle ilgisi olmadığını aktaran Mahmut Urlu ise, “İntiharları ulusal basın fakirliğe bağlıyor. Bence yanlış. Çünkü gençler de maneviyat tamamıyla zayıfladı. Eğitim sistemimiz gençlere kısa yoldan zengin olmayı öğretiyor. Kanaat kalmadı. Çevreye bakıyorlar maddi durumu iyi olanlara kendi kendilerine bunalıma giriyorlar ve intihar ediyorlar” ifadesini kullandı.