İmitasyon altına talep arttı

Dolar kurunun artmasıyla birlikte altın fiyatları yükselişe geçti. Altının yükselmesiyle vatandaşlar imitasyon altına yöneldi. Altın fiyatlarının yükselmesi ile beraber imitasyon takılara olan ilgi gün geçtikçe daha da arttı. Bu durumdan oldukça memnun olan takıcılar, kuyumcuda satılan 12 bin liralık bir bileziğin imitasyonu 60 liraya satılıyor.

Son zamanlarda altın fiyatlarında ki artış, vatandaşları altına bire bir benzerliği olan imitasyon altına yönlendirdi. Piyasa değeri 5 bin lira olan altın bileziklerin imitasyonları 80 liradan başlıyor ve 500 liraya kadar değişiyor. Tıpatıp altına benzerlik göstermesine rağmen fiyatları yükselmiyor. İmitasyon altın piyasası son zamanlarda yoğun ilgi görüyor. İmitasyon altınları satan satıcılar ise yaşanan yoğunluktan dolayı yüzü gülüyor. Satıcılar, vatandaşın altını alım gücü düştükçe imitasyon ürünlerine talebin olacağını söylüyor.

Sarı ve 22 ayar altın takıların en çok tercih edildiği Şanlıurfa’da altın fiyatlarının yükselmesi bile altın takılarına olan ilgiyi bitmedi. Özellikle düğün ve özel günlerde sarı altın takan gelinler, kadınlar ve genç kızlar 22 ayar sarı altın yerine artık imitasyon altın takmaya başladılar.

“İMİTASYON ALTININ DA FİYATI ARTTI”

Yaklaşık 5 yıldan fazla imitasyon satarak geçimini sağlayan Ahmet Kurşun, “Altın fiyatlarındaki yüksek fiyatlar ve maliyetler işlerimizi arttırdı. Sektörün içinde 5 yıldır varız. İmitasyon takı ve gümüş olarak hizmet veriyoruz. Artan maliyetlerden ve altın fiyatlarından dolayı vatandaşlarımız ürünlerimize daha fazla rağbet göstermeye başladı. Onlara yeni ve birebir altın modelleri kuyumcu işçiliği takılar yaparak daha fazla çeşit geliştiriyoruz. Vatandaş satmış olduğumuz ürünlerden gayet memnun ve oldukça fazla yoğun ilgi gösteriyor. Şu an ki ürünlerimiz artan döviz kurlarından dolayı yüzde 1015’lik bir artış söz konusu oldu. Yani her şeyin fiyatı artığı gibi takılarında fiyatı arttı” dedi.

“VATANDAŞ TAKI TAKSIN DİYE FİYAT ARTIŞINA FAZLA GİTMEDİK”

Altın takılardaki yüksek meblağlar vatandaşı altın takıyla bire bir benzerlik gösteren imitasyon takılara yönlendirdiğine dikkat çeken Kurşun, “Son zamanlarda döviz kuru ve altındaki yükseliş imitasyon ürünlerine yüzde 50 ile 60 talep artışına sebep oldu. Şu anda yoğun bir şekilde ürünlerimiz talep görmektedir. Vatandaş takıp takıştırsın diye ürünlerimizde fazla bir fiyat artışına gitmedik. Urfalı Vatandaşlarımızın sarı altına olan merakını bildiğimiz için bu fiyat konusunda müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Müşterilerimizin en çok aldığı takılar Frenk bağı dediğimiz gerdanlık şeklinde olan takı, gerçek altın fiyatı yaklaşık 22 ayar 90 bin olan takıyı imitasyon takı olarak 400 liraya satıyoruz. Cam Kırığı 22 Ayar altın bilezik fiyatı yaklaşık 12 bin, biz ise burada imitasyon altın bileziği 60 liraya satıyoruz. Artık vatandaş gelinlere bile takmak için gelip alıyorlar. İmitasyon altını hediyelik olarak da alan çok var hatta öyle ki alyans olarak alan var, evlenme teklifleri için tektaş alanlar bile oluyor. Ne kadar incelenirse incelensin, gerçek altınla ayırt etmek çok zor ancak altın sarrafları bakarsa anlarlar. Sattığımız takılar bir kısmı kuyumcu işi ve el yapımı imitasyon gerçek altınla bire bir benzediği için vatandaşın yoğun gösteriyor” ifadelerini kullandı.