Emekliler yapılan zammı beğenmedi!

Enflasyon oranlarına göre belirlenen emekli maaş zammı yüzde 15 olarak çıktı ancak verilen ek zam ile bu oran önce yüzde 25, daha sonra yüzde 30 oranına yükseltildi. En düşük emekli maaşı da 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Şanlıurfa'da konuşan vatandaşlar, emekli oranın az olduğunu ancak şükretmek gerektiğini ifade ettiler.

Geçim derdini bir nebze olsa da azaltma imkânı sunan emekli zammı iki gün içerisinde iki kez zamlandı fakat yapılan zam emeklileri mutlu etmek yerine tedirgin etti.

Memur ve memur emeklilerinin maaşları, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile birlikte yüzde 16,4 zamlanırken SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşları yüzde 15,4 arttı.

Ankara’da “Sözleşmeliye Kadro Şöleni” programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekliye yüzde 25 zam yapılacağını açıkladı.

Erdoğan, şunları söyledi: Açıklanan 2022 enflasyon oranına göre kamu görevlilerin maaş artış oranı yüzde 16,48 olarak uygulanacaktı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise bu oran yüzde 14 olarak ortaya çıkmıştır. Tüm emeklilerimizin maaş artış oranını yüzde 25 olarak uygulayacağımızın müjdesini vermek istiyorum” açıklamasını yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra yaptığı açıklamada, “memur ve emekliye verilen zam oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıktığını açıkladı. En düşük emekli maaşı da 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldı.” dedi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Şanlıurfa’da emeklilerin nabzını yoklayan HABER63URFA acı bir tabloyla karşılaştı.

Mikrofonlarına konuşan emekliler yapılan zammın yeterli olmadığını 2023 yılında zamların üst üste geleceğini ve emekli maaşın, zamlar karşısında buz gibi eriyeceğini dile getirdi.

“HER ŞEY UÇTU BU ZAM YETERSİZ”

Temel ihtiyaç ürünlerine günden güne zam yapıldığını artık geçimin yapılması çok zor olduğunu aktaran Abdulkadir Can, “Asgari ücret artışına göre emekliye yapılan azdır. Her şey almış başını gitmiş. Geçim zorlaşmış, kira, elektrik, doğalgaz, temel ihtiyaçlar her şey 2- 3 katına çıkmış ondan dolayı yapılan zam azdır. Ama yine de şükür bunu alamayanlar da var.” dedi.

“AZ DA OLSA ŞÜKÜR”

Emekli maaşına yapılan yüzde 30’luk zammın az olduğunu söyleyen fakat her şeye rağmen buna da şükretmek gerektiğini ifade eden Celal Doğan, “Yapılan zam az da olsa normal hükümet herkesi memnun edecek değil ya. Elden bu kadar geliyor onlar da bu kadar zam yapabiliyorlar.  Her tarafta savaş var yapılan bu zam yeterli olmasa da bana göre iyidir.” ifadelerini kullandı.

“BU HÜKÜMET TÜRKİYE’Yİ CENNET YAPTI”

Yaşanılan zamların çıkan Rusya- Ukrayna savaşına bağlayan ve emekli maaşına yapılan zammın yüksek olmadığını temel ihtiyaç ürünlerini karşılamayacağını belirten Bakır Ceylan her şeye rağmen Ak Parti hükümetinin Türkiye’yi cennete çevirdiğini vurguladı. Bakır Ceylan “Yükselen enflasyona göre yapılan zam iyidir. Ama yine de ekonomi koşullar zor olduğu için yetmeyeceğini düşünüyorum. Ama yine de hükümetten Allah razı olsun şimdiye kadar böyle bir hükümet görülmemiştir. Bu hükümet Türkiye’yi cennet gibi yapmış.” dedi.

“AÇ DİYEN YALAN SÖYLÜYOR”

Emekliye yapılan zammın az olduğunu söyleyen Ahmet Aslan, yine de geçimin yapılabileceğini aktarırken hükümetin eleştirenlerini anlamadığını kaydetti.

Ahmet Aslan, “Yapılan zam her ne kadar enflasyona göre iyi de olsa yine de yetmez diye düşünüyorum. Ama devlet ne yapsın orayla savaşıyor burayla savaşıyor. Her taraftan düşmanları var. Ancak bu kadarını yapabiliyorlar. Ellerden gelse daha fazlasını yapar ama olmuyor işte. Millet diyor biz açız halbuki yalan söylüyorlar. Hepsinin ellerinde markalı telefonlar ve altlarında son model arabalar var.Kimse aç değil.” yorumunda bulundu.