Bebeveyn Danışmanlığı Projesi!

Şanlıurfalı 3 genç kız 96 saatlik eğitimin ardından Türkiye'de son dönemlerde çocuklara yönelik artan istismar ve şiddet olaylarının önüne geçebilmek için projesini hazırladı.

Mentör ve drama eğitimi alan Şanlıurfalı 3 genç kız Türkiye’de son dönemlerde çocuklara yönelik artan istismar ve şiddet olaylarının önüne geçebilmek için ‘’Bebeveyn Danışmanlığı’’ projesini hazırladı.
Uluslararası Göç Teşkilatı (IOM) tarafından desteklenen ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen Yenice Toplum Merkezinde Stem Odası, Türkçe Dil, Müzik, Bilgisayar, Danışmanlık ve Yönlendirme, Robotik Kodlama ve Mentörlük eğitimleri veriliyor. Kurslarda eğitim alan 3 genç kız ‘’Bebeveyn Danışmanlığı’’ projesini hazırladı.

Türkiye’de son zamanlarda çocuklara yönelik artan şiddet ve istismar olaylarının önüne geçebilmek için kafa yoran Şanlıurfalı 3 genç kız evlilik öncesi ‘’Bebeveyn Danışmanlığı’’ projesini hazırladılar.
Toplum merkezinde mentörlük kursuna katılan Okul öncesi mezunu Kübra Yıldız, Sosyoloji mezunu Hülya Akay ve Leyla Kahraman Eğitmen Veysel Büyükkılıç gözetiminden 96 saat eğitim aldı.
Şanlıurfalı genç kızların hazırladığı ‘’Bebeveyn Danışmanlığı’’ projesiyle anne ve baba olmaya adaylara yönelik eğitim, çocuklara yönelik davranış biçimi ve eğitim psikolojisinin öğretilmesi hedefleniyor.

Şanlıurfalı genç kızlar hazırladıkları proje için Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’den destek talep ettiler.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘’Kendi aralarında Evlilik öncesi bir çalışmanın da olması gerekir. Bunun da bir projesi bir programı olması gerekir. Çünkü bu gün bazı sıkıntıların ülkemizin bazı sıkıntıları yaşadıklarını ifade ettiler. Biz bu konu da onları dinleyeceğiz. Raporlarını alacağız ve değerlendireceğiz. Ama bunu görüyoruz ki artık insan zihni dijital çalışmayla ve dijital çalışmayı da oyun şekline dönüştürmeyi de çok daha çabuk öğreniyor ve çabuk eğitiliyor. Biz belediye olarak bu tarz çalışmaların içerisinde olacağız ve gittikçe de geliştireceğiz’’ diye konuştu.

“GAZİANTEP’TEKİ OLAYDAN ESİNLENDİM”

Kübra Yıldız, ‘’Benim bölümüm okul öncesi, ben kendi bölümüm ile ilgili bir şey yapmak istedim. Ebeveyn danışmanlığı diye bir fikir attık ortaya. Arkadaşımda sosyoloji bölümünden bilgilerimizi harmanladık. Bir beyin fırtınası yaptık. Ben etrafımı gözlemlediğim zaman en son haberlerde bir haber çıktı Gaziantep’te çocuğunu çok feci bir şekilde döven bir baba vardı. Oradan esinlendim. Hani herkes baba olmamalı, herkes anne olmamalı dedik bizde. Bunun için ne yapabiliriz dedik. Bir ebeveyn danışmanlığı olsun. Bir okul olsun. Bu okula anne baba olmak isteyen çiftlerimiz katılsın veya aday olmak isteyenler. Orda belli eğitimler alalım. 3 aşamalı olsun 5 aşamalı olsun. Belli bir saati olsun ve o eğitimi alamayanlar resmiyette çocuk sahibi olamasın dedik. Aslında çocukların okulu ev ve ilk öğretmenleri anne ve babası ve çocuklar anne ve babasından ne görürse ilerde birey olduğu zaman onu o şekilde yansıtıyor. Bizde bunu temelden alalım dedik ve anne, babaları eğitelim. Belli eğitimler verelim. Ama bu eğitimler drama yoluyla olsun. Burada drama eğitimleri de gördük. Dramayla olsun, alanında uzman kişilerle olsun gelsin eğitimleri versinler ve aileler bu eğitimlerden belli bir sertifika olur onaylı bir şey olur, tam onu planlayamadık. Ebeveyn danışmanlığı eğitimini gördük burada. Bizde böyle bir şey yapabiliriz dedik ve imkan da sunulmuş bize umarım gerçekleşir. Dünyada bir ilk olur, olursa bu proje’’ diye konuştu.

“ÇÖZÜM ODAKLI BİR TOPLUM OLUŞMASINI ÖNCELEDİK”

Hülya Akay, ‘’Aslında biz daha çok çocuk yapmadan önceki evrede alınması gereken bir eğitim olduğunu düşündük. Bu şekilde az sorunlu çözüm odaklı bir toplum oluşmasını önceledik. Aslında her şey toplumun en küçük birimi aile olduğu için oradan ele alarak toplumun düzenini ortaya koyacağımızı düşünerek böyle bir şey düşündük. Olabilir mi olabilir aslında, gayet te makul bir proje yapmayı düşünüyoruz. Yürürlüğe girmesini de istiyoruz aslında peşindeyiz bunun. Son zamanlarda birçok çocuk, çocuklara olan şiddet, çocuklara olan taciz birçok yerde arttı ve artık bunun önüne bir şekilde geçilmesi gerektiğini düşündük. Biz veya bir başkası artık bunun bir çözüm adı altında bir proje yapması gerektiğini düşündüğümüz için bizde böyle bir şey düşündük’’ dedi.


Mentörlük Eğitmeni Veysel Büyükkılıç, ‘’Gaziantep’te biliyorsunuz bir olay yaşandı. Bundan yola çıkılarak daha bilinçli toplum, daha bilinçli ebeveynler oluşturmaya yönelik böyle bir karar aldı öğrencilerimiz ve bunu bizimle paylaştılar. Daha sonrasında bununla ilgili destekler sağladık, proje yöntemleriyle ilgili soruları vardı öğrencilerimizin ve bunları değerlendirdik. Bu belgeyi almadan evlilik adımlarının atılmaması yönünde çalışmalar başlattılar.