Balıklıgöl hikâyesiyle büyülüyor!

Şanlıurfa denildiğinde birçok kişinin aklına önce Balıklıgöl geliyor. Dünyanın en büyük doğal akvaryumu olmasının yanı sıra hikayesi ile birçok kesimi büyülemeye devam ediyor. Balıklıgöl'e gelen yerli ve yabancı turistler, Hz İbrahim'in ateşe atıldığı yer olduğu inanılan yerde dua edip doğal güzelliği fotoğraflıyorlar.

Hz İbrahim ile Nemrud’un hikayesi Kur’an Kerim’de Bakara süresinde de geçiyor. İslam dini açısından da önemli bir konumda olan Balıklıgöl’e her yıl yüzbinlerce kişi ziyarete geliyor. 2023 yılında İslam Turizm Başkenti olarak seçilen Şanlıurfa’da, Balıklıgöl en çok ziyaret edilecek konumlar arasında yer alıyor. Balıklıgöl’ü ziyarete gelen vatandaşların çoğu Hz İbrahim ile Nemrud arasında geçen hikaye için geldiklerini söylüyor. Bir kısmı ise doğal bir akvaryum niteliğinde olduğu için gezmeye geldiğini ifade ediyor. Turizm açısından önemli bir noktada yer alan Balıklıgöl’de çökme meydana gelen alanda çalışmaların henüz başlamaması da tepkilerin odağında yer alıyor.

 

Balıklıgöl hikayesi, Babil Hükümdarı Nemrut ile Hz. İbrahim Peygamber arasında geçen olaylar sonucunda oluştuğuna inanılır. Putperestlik ile mücadele eden Hz. İbrahim, üç dinin (İslamiyet, Musevilik, Hristiyanlık) inandığı bir peygamberdir. Hz. İbrahim yaşadığı kentteki insanlara putlara tapmayı bırakmalarını ve Tanrı’ya inanmalarını söyler. Halkına yaptığı zalimlikler ile tanınan Kral Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e aşıktır ve ona inananlar arasında yer alır. Hz. İbrahim’e düşmanlık besleyen Nemrut, Hz. İbrahim’i küçük bir tepenin üzerine kurduğu mancınıklara (sütunlara) gerdiği halat ile tepenin aşağısında yanan ateşe fırlatır. Hz. İbrahim’in atıldığı yerdeki ateşin göle, ateşte yanan odunlarınsa balıklara dönüştüğüne inanılır.

 

Hikayesi ile bir çok yerli ve yabancı turistin uğrak olan Balıklıgöl yılda binlerce turistin akınına uğruyor.

 

Turizm bakımından Şanlıurfa’nın en başta gelen mekanlarından olan Balıklıgöl, kent turizmine de büyük fayda sağlıyor.

 

Peki, Şanlıurfa’ya gelen turistler için Balıklıgöl ne anlam ifade ediyor. Kimi vatandaş dini yönden anlam ve önemi olduğu için gezmeye geldiğini söylerken, kimi vatandaşlarda ferahlatıcı bir ambiyansa sahip olduğu için gezmeye geldiklerini aktardı.

 

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar Balıklıgöl’ün kendileri için ne anlam ifade ettiklerini şöyle dile getirdi:

 

HZ İBRAHİM’İN ATEŞLE İMTİHANI

 

Adıyaman’dan geldiğini söyleyen Mehmet Solgun  Balıklıgöl’ün Hz İbrahim’in ateşle olan imtihanını  anlattığını söyledi.

 

Hz İbrahim’in Allah’ın dostu olduğu için ateşin suya dönüştüğü ve odunlarında balığa dönüştüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Balıklıgöl, Hz İbrahim’in ateşe atıldığı zaman odunların balık olması, ateşinde suya dönüşmesi demek. Nemrud’un taraftarı Hz İbrahim’i ateşe attıklarına sevinirken gelip bakıyorlar Hz İbrahim oturmuş hiçbir şey olmamış gibi. Çünkü o Allah’ın dostu  ve ateşte Allah’ın dostlarını yakmaz” dedi.

 

“HZ İBRAHİM’İN TÜYLERİ DİKEN DİKEN EDEN BİR OLAYI VAR”

 

Çocukluğundan beri Balıklıgöl’ün hikayesini duyduğunu, hep gezmek istediği yerlerin başında geldiğini söyleyen Mehmet Emin Duşak ailesi ile birlikte geldiğini söyledi.

 

Duşak, Balıklıgöl’ün ateşten korunduğu yer olduğunu ve burada ateşten korunmak için insanların geldiğini belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Biz ilk defa geliyoruz Balıklıgöl’e, hem tarihi olarak hem turistlik olarak büyük bir anlam ve önem taşıdığını biliyoruz. Çocukluğumuzdan beri hikâyesini dinlerdik şimdi çocuklarımla geldik. Tabi Hz İbrahim’in muhteşem tüyleri diken diken eden bir olayı var burada. İçerde ateşten korunmak için Allah’a yalvardık. İnşallah Yüce Rabbim bizi ateşten korur” ifadelerini kullandı.

 

İNSANLAR BURAYA DİNLENMEYE DUA ETMEYE GELİYOR

 

Balıklıgöl’ün turistlik bir yer olduğunu ve ferahlatıcı bir ambiyansa sahip olduğu için geldiğini dile getiren  Halil Çicek ise “Turistlik bir mekan burası. İnsanlar buraya dinlenmeye dua etmeye geliyor. Hz İbrahim’in ateş ile imtihanını öğreniyor. Gerçekten güzel bir yer” dedi.

 

NEMRUD HERKESİ ODUN TOPLAMAYA GÖNDERDİ

 

Fatih Maşa da Balıklıgöl için Hz İbrahim’in Nemrut ile çetin mücadelesinin anlamına geldiğini aktardı.  Maşa, “Balıklıgöl, Hz İbrahim’in makamıdır. Hz İbrahim’in doğduğu mağara hikayesinde 40 gün çalı çırpı toplandığı söyleniyor. Hz İbrahim’i ateşe atmak için, herkesi odun toplamaya göndermiş nemrut. Ateşe atıldığı zaman ateş su olmuş. Odunlarda balık olmuş. Öyle güzel hikayesi var” şeklinde konuştu.

 

# Balıklıgöl# Şanlıurfa# Hz İbrahim’in ateşe atıldığı yer