Atık kumaşlarla bez bebekleri canlandırıyorlar

Terzi dükkânlarındaki atık malzemeleri toplayan Şanlıurfalı kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş yöresel bez bebeklere hayat veriyor. Kadınların bin bir zahmetle diktikleri rengarenk bez bebekler, geleceği süslüyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kadın Destek Merkezlerinde açılan kurslara katılan kadın kursiyerler bir araya gelerek çocuklukların vazgeçilmez oyuncakları olan bez bebeklere inci gibi dokunarak hayat veriyor.

 

Şanlıurfalı kadınlar çocukken gözü gibi baktıkları ve unutulmaya yüz tutmuş bez bebeklere yeniden hayat veriyor. Rengârenk hazırlanan bez bebekler çocuklarında ilgisini çekiyor.

 

Urfalı kadınlar, terzileri tek tek dolaşarak dikimden arta kalan Atık kumaş parçalarını toplayıp modeline göre kesimini yaparak dikiş makinasında şekil veriyor.

 

Dikimi yapılan modelin içi elyafla doldurularak şekil verildikten sonra atık kumaşlardan yapılan rengarenk elbiseler giydiriliyor.

 

Çocukluk hayallerini süsleyen şimdilerde unutulmaya yüz tutan bez bebekler kadınlar tarafından atık kumaşlardan yapılan fistan, kaftan ve eşarp gibi rengarenk yöresel elbiseler giydirilerek çocuklara hediye ediliyor.

 

Kadınların hünerli ellerinden hayat bulan bez bebekler büyükşehir belediyesi tarafından Şanlıurfa’daki çocuklara hediye ediliyor.

 

Atık kumaşları inci gibi dokuyarak yok olmaya yüz tutan bez bebeklere yeniden hayat veren kadınların hedefinde yöresel giyimli bez bebekleri Türkiye ve yurt dışında tanıtacak.

 

Kırsal alanlarda çocukların yoğun ilgi gösterildiği bez bebeklere yöresel kıyafetler giydirilerek satışa hazır hale getiriliyor. Kadınlar bir yandan çocukları mutlu ederken diğer yandan ise ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

 

“TERZİLERDEN ARTIK TOPLUYORUZ”

 

Hayati Harami Destek merkezi Sorumlusu Feride Altun “Eski zamanlarda oyuncak yoktu annelerimiz bizlere fazla kumaşlardan bez bebek yaparlardı. Artık kumaşlardan bebek, yastık yorgan oyuncaklar yaparlardı ve biz çok mutlu olurduk. Dedik ki onu tekrar yaşatalım ve tekrar eskiye dönüş yapalım öylede yaptık eskiye dönük olarak, bunu burada gerçekleşirdik, çok güzel oldu çok da beğenildi. Kumaşları dikiş yapan kursiyerlerimizin diktiklerinden arta kalan kumaşlarla bez bebekler yaparak öyle değerlendiriyoruz. Bunun dışında terzilerden artık topluyoruz ve Büyükşehir belediyesinden yardım istiyoruz onlar bize destek oluyor malzeme tedariki için. Yapmış olduğumuz bu yöresel bez bebekleri 81 ile tanıtmak istiyoruz ve aynı zamanda satıp para kazanmak istiyoruz. Kursiyerlerimize destek olmak istiyoruz zaten 36 destek merkezimiz var. Tüm desteklerle bunları üretiyoruz hem atık kumaşları değerlendirerek inşallah tüm Türkiye’ye yapacağız inşallah.”

 

“KUMAŞ RENKLERİ KADINLARIMIZIN RUHUNU YANSITMAKTA”

 

Süleymaniye kadın destek merkezi sorumlusu Vesfa Koşar “Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi kadın ve aile hizmetleri dairesi bünyesinde, kadın destek merkezlerimizde geçmişten günümüze kadar gelen yöreselliği yeni nesille aktarmayı planlamaktayız. Sizlere yapmış olduğumuz bebeklere değinecek olursak burada gelin motifimiz var gördüğünüz üzere rengarenk gold ve beyazın ortasında çıkan bir gelin kıyafeti. Bu bebeğin üzerinde ki gördüğünüz kumaş renkleri aslında bizim kadınlarımızın ruhunu yansıtmakta, ruhunun rengi ve canlılığını yansıtmakta diyebiliriz. Yine gördüğünüz üzere kadınlarımızın sırtına aldığı maddi manevi yükleri ve kucağına ise sevgiyle saygıyla büyütmeye çalıştığı çocukları temsil eden bir motif. Buda yine Urfa yöresinde meşhur olan gerdanlığımız akıtmamız takılarımızı takmış düğünlerde kadınlarımız bunu takarken Güneydoğu ve doğunun takıya olan hayranlıklarını yansıtan bir motif. Yöresel bebeklerimizin kumaşlarını öncelikle Şanlıurfa Büyükşehir belediyemizden almaktayız. Onun dışında hanımlarımızın ve belediyemizin vermiş olduğu malzemelerden arta kalan kumaşlardan üretiyoruz. Bir başka kumaş tedarikinizde kursiyer hanımlarımızın ve hocalarımızın tanıdık terzilere giderek orada artk kumaşları getirerek bebekleri üretiyoruz zaten amaç o sıfır atık. Biz şuanda Urfa’da bu projeyle Zeynel Abidin Beyazgül başkanımızın burada ki kadınlarımızın ev bütçesine ekonomisine katkıda bulunmak için ve gittiği ev ziyaretinde kız çocuklarını sevindirmek içinde hediye ederek başlattığı bir projedir. Başta biz bunu sadece Urfa için düşünüyorduk ama artık Türkiye’nin bütün ileri artı yurt içinde ve yurt dışında bunu satmayı planlıyoruz.”

 

FARKLI MADDELERDEN BEBEKLER YAPIYORUZ

 

Kursiyer 1- “Bizler geliyoruz işte burada bebek yapımını yapıyoruz elbiselerini kıyafetlerini dikiyoruz. Evde zaten canımız sıkılıyordu buraya gelmemiz iyi oldu. Bebek yapmayı öğrendik. Önce beyaz iç kıyafetini diktik sonra üzerine zibinini yaptık eşarbını yaptık ve daha sonra kemerini bağladık hocalarımız gözlerini çiziyor ve bu şekilde çeşit çeşit farklı maddelerden bebekler yapıyoruz.

 

Kursiyer 2- Bez bebek diyoruz bizler bunlara daha önce bizler küçükken annelerimiz bizlere kesiyordu dikiyordu biçiyorlardı. İğneyi bizim elimize vererek kendimiz dikmeye çalışıyorduk annemizin gösterdiği şekilde bizlerde yapıyorduk. Şimdi de bizlere kursta gösterdiler nasıl yapılacağını ne olacağını önce iç astarını kesiyoruz içine elyafla dolduruyoruz ve alt elbisesini dikiyoruz. Daha sonra kaftanını tülbetini giydiriyoruz, gözleri çiziliyor ve kendimizce bir katkı sağlıyoruz.

 

Kursiyer 3- Bez bebektir bu yaptıklarımız bebekler ilk önce elyaftan içini doldurduk yorgan kumaşıyla yapıyoruz. Burada ki artan kumaşları değerlendiriyoruz. Bizler dikiş üzeri geldik bu kursa, dikiş öğrenmek için geldik. Daha sonra artan kumaşları değerlendirmeye başladık, bez bebek yapmaya başladık. Belediye başkanımızın isteği üzerine çok beğenildi ve artık para da kazanmaya başladık.

Atık kumaşlar Terzi dükkânları Şanlıurfalı kadınlar Şanlıurfalı kadınlar