Zamlar, Şanlıurfa'da bu sektörü olumlu etkiledi!

Yüksek maliyet ve ekonomik şartlardan şikayetçi olan ayakkabı tamircileri, aynı zamanda mesleklerinde çırak bulamamanın sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Dolar, enflasyon ve akaryakıttaki yükselmeler insanların alım gücünü düşürmeye devam ediyor. İnsanların alım gücü düşmeye devam ederken hayat pahalılığı karşısında ise artık insanlar alternatif çözüm yolları bulmaya çalışıyor. Özellikle kış mevsiminin gelmesiyle beraber insanlar ayakkabı fiyatları karşısında yeni yol olarak eski ayakkabıları tamir etme peşine düştüler.

 

 

Şanlıurfa’da 37 yıldır ayakkabı tamirci ustalığını yapan Salih Çayırcıoğlu, sıfır ayakkabı fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı insanların sıfır ayakkabı almak yerine artık kullandıkları ayakkabıları tamir etmeye geldiklerini bildirdi. Ayrıca gençlerin artık kolay para kazanma peşinde olduklarını bu yüzden çırak bulamadıkları dile getirerek Urfa Değişim Mikrofonlarına ayakkabı tamirciliği mesleği hakkında açıklamalarda bulundu.

 

“ZAMLARDAN DOLAYI FİYAT GÜNCELLEMESİ YAPMAK ZORUNDAYIZ”

 

37 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Osman Çayırcıoğlu, Dolar ve enflasyonda ki yükselmeler kendilerini çok etkilediğini söyleyerek, “1996 yılından beri ayakkabı dükkanını çalıştırıyorum. Bu yıl dolar ve enflasyondaki yükselmelerden dolayı halkın alım gücü düştü. Bu da bizim işlerimizi arttırdı. Gelen zamlardan dolayı bizde fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.

 

 

“KİMSE EMEK VERİP PARA KAZANMAK İSTEMİYORLAR”

 

Mesleklerinde yetişen eleman olmadığını bunun sebebi ise insanların kolay yoldan para kazanmaya çalıştığını paylaşan Çayırçıoğlu, “Mesleğimize talep var ama yetişen eleman yok. Bunun nedeni ise insanlar okula yöneldi. Çünkü insanlar rahat ve tembel yoldan para kazanmak peşine düşmüşler. Kimse emek verip para kazanmak istemiyorlar” diyerek sitem etti.

 

 

“ÇIRAK BULAMIYORUZ”

 

Kendi mesleklerinin zorluklarına değinen Salih Çaycıoğlu,’Çırak bulamıyoruz’ sözünü aktararak, “Bizim işimiz de emek işi zorlukları var. Kışın soğuk yazın ise sıcak oluyor. Bu yüzden çırak bulamıyoruz. Yalnız benim mesleğim için değil kaportacı, motor ustası, sucu ve doğal gaz ustası olsun çırak bulmada zorluk çekiyoruz. Bu yüzden aileler çocuklarını bu işlere yönlendirmeleri lazım. Tabii herkesin çocuğu kendisine değerli ama bu ülkeye marangozcu, ayakkabıcı ve kaportacı da lazım. İşte bunlar da okulla olmuyor” insanlara çağrıda bulundu.

 

 

BİZİ EN ÇOK ZORLAYAN BAĞ-KUR OLAYIDIR

 

Hayat şartlarının insanları zorladığını BAĞ-KUR tarafından her ay kesilen 4 bin TL’yi ödemekte zorluk çektiklerini belirten Çayıroğlu, “Hayat şartları nasıl herkesi zorluyorsa biz ayakkabıcı tamircilerini de çok zorluyor. Bizi en çok zorlayan BAĞ-KUR olayıdır. Çünkü biz BAĞ-KUR'ların primlerini ödemekte zorluk çekiyoruz. Bağ -Kur küçük esnaftan her ay 4 bin TL kesiyor yani devlet alıyor. Bu 4 bin TL ise bizi çok fazla zorluyor. Daha önce buraya BAĞ-KUR’dan arkadaşlar gelmiştim biz şikayetlerimizi dile getirmiştik ama pek değişen bir şey olmadı” ifade etti.

 

SIFIR AYAKKABI ALMAK YERİNE ESKİ AYYAKABILAR TAMİR EDİLİYOR

 

Sıfır ayakkabı fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı artık insanların sıfır ayakkabı almak yerine kullandıkları ayakkabıları tamire getirerek insanların alım gücünün düştüğünü kaydederek şunları söyledi:

 

 

“Genel olarak insanlar belirli bir alım gücü düşme durumu var. O yüzden insanlar sıfır ayakkabı alamadığı için tamire yöneliyorlar. Eskiden insanlar ayakkabıları yırtıldığı zaman atarlardı gidip sıfır ayakkabı alırlardı. Şu an ise ayakkabı fiyatları çok pahalı olduğu için insanlar sıfır ayakkabı almak yerine gelip eskiye ayakkabılarını tamir ediyorlar. Vatandaşlarımız 80 ,100 TL'lik TL terliği bile gelip tamir ediyorlar. Ayakkabı tamiri 20 ,30, 50, 60 TL'den başlıyor. Tabii ki bu fiyatlar tamire göre değişiyor.”

 

 

“EKMEĞİMİZİ KAZANMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORUZ”

 

Geçim derdinden dolayı her türlü tamiri yaptığını dile getiren Salih Çayıroğlu, “Burada ayakkabı, çanta, terlik ve valiz tamiri yapıyorum. Yani tabiri caizse ekmeğimizi kazanmak için yapabildiğimiz kadar mont ve ceket tamir yapmaya çalışıyorum. Elimden geldikçe gelen vatandaşları boş döndürmemeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.

 

 

AKARYAKIT ZAMLARDA BİZİ ÇOK ETKİLİYOR

 

Dolar, enflasyon ve akaryakıtta ki yükselmeler aldıkları ürünlere zam gelmesine neden olduğunu vurgulayan Çayırcıoğlu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

 

“Dolar TL kurundaki yükselmeler bizim aldığımız her türlü ürüne zam gelmesine neden oluyor. Bunun dışında akaryakıt zamlarda bizi çok etkiliyor. Eskiden 5 TL aldığımız boyayı şu an şu an 20 TL olmuş. Tabii bu fiyatlar yükselince bizde ister istemez yaptığımız tamirlere zam yapmak zorunda kalıyoruz.”