Yüzde 70 gerçek enflasyonu vermiyor!

Gazetemizin mikrofonlarına enflasyonu değerlendiren vatandaşlar, TÜİK'in açıkladığı yüzde 70'in gerçek rakamları göstermediğini iddia etti. Enflasyonun yüzde 80'nin üzerinde olduğunu söyleyen vatandaşlar, eşyalara son bir yılda yüzde 300 zam geldiğini söyledi. Paranın değeri pul oldu diyen vatandaşlar, evimize gıda ve yiyecek alamayacak duruma geldiklerini söyledi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, enflasyon nisanda yüzde 7,25 arttı, yıllık bazda ise yüzde 69,97 oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 105,86 ile ulaştırma, yüzde 89,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64 ile ev eşyası oldu. Öte yandan ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 156,56 olarak açıkladı. Vatandaşlar açıklanan enflasyon oranının gerçek olmadığını iddia etti. Her şeye yüzde 300 zam yapıldığını söyleyerek gerçek rakamların açıklaması gerektiğini vurguladı.

Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuşan vatandaşlar yükselen enflasyon hakkında yorumlarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yetersiz kaldığını söyleyen Sedef Yörük bir şey anlamadıklarını belirti. 

Yörük sözlerine şöyle sürdürdü, “Ancak nebati bize bakıp güler bizde neden güldüğünü anlamıyoruz. Sevimli haller bakalım nereye kadar. Bide bizim hemşerimiz olacak. Ama yapabilecek bir şey yok.”

“PARAMIZ PUL OLDU!”
Yaşanan ekonomik sorunların yanında yükselen enflasyona tepki gösteren Ak Parti Şanlıurfa eski meclis üyesi Mustafa Gök, eski Hazine ve Maliye Bakanı Ali Babacan’ın görevden ayrılmasının doğru olmadığını söyledi. Gök sözlerine şöyle devam etti, “Enflasyon yüzde 68 oldu. Paramız pul oldu. Paramızın sıfırlarını attınız iyi mi ettiniz. Koruyaydın ekonomi bakanımızı, koruyaydın Ali Babacan’ı sen gittin yandaşları koydun ekonomiyi soydular. Ekonomi nasıl düzelir biliyor musunuz?  Türkiye Büyük Meclisindeki vekiller arabalarını kilitleyecek.  Bir yerlere gittikleri zaman 50 arabayla gitmeyecek. Adam elektrik borcunu ödeyemiyor. Sen sarayda cayır cayır yandırıyorsun. Allah rahmet eylesin Gaziantep Belediye Başkanı Celal Güzel kendi arabasıyla hizmet ederdi ve ekibi de böyleydi. Antep böyle Antep oldu. Bizim Urfa hala köy usulü, burası büyükşehir değil ki burası köy köy” dedi.

“TÜKETİM ÇOK ÜRETİM AZ”
Hakkari Üniversitesinde İlahiyat Bölümü okuyan Vedat Gündoğmuş yaşanan ekonomik sorundan dolayı geleceğini görmediğini aktardı. Gündoğmuş enflasyonun yükselmesini de tüketimin fazla olmasından dolayı olduğunu vurguladı. Gündoğmuş, “Enflasyonun yüzde 70’i bulması üzücü bir durum ne yazık ki tüketim fazla üretim az. Suriyelisi var, Afganistanlısı var kimse üretemiyor herkes tüketiyor. İşsizlik sorunu had safhada gençler iş bulamıyor. Üniversiteli öğrenci 8-9 bin liraya çalışmak yerine asgari ücrete çalışmak için iş arıyor. Eşyaların değeri arttı. İnsanların kıymeti kalmadı. Onun için ekonomiyi rahatlatmak için üretim ve nüfusta düzenlenmeye gidilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ENFLASYON YÜZDE 80’NİN ÜZERİNDE”
Çiftçilik yapan Hasan Koşan yaşanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını vatandaşların enflasyonun yüzde 80’nin üzerinde yaşandığını ve bunu kamuoyundan saklandığını söylerken sözlerine şöyle devam etti  “Bugün enflasyon açıklandı. Yüzde 69,7 civarıydı.  O zaten resmi bir rakam ama gerçekten bu ülkede enflasyon yüzde 80’nin üzerinde vatandaş olarak biz bunu biliyoruz.  Her şeye yüzde 300 zam geldi.  Gerçekten vatandaş olarak ne yapacağımızı bilemiyoruz. Müşteri geldiği zaman biz utancımızındın yere bakıyoruz. Geçen sene su borusu 35 liraydı. Şu an 120 lira daha nasıl açıklayalım size enflasyonu” ifadelerini kullandı.

# TÜİK# enflasyon