YKS tercihi yapacaklar Urfalı gençler dikkat!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavında derece elde eden öğrencilerin tercih konusunda hata yapmamaları için uyaran rehber öğretmen Murat Küçük 'Okuyabilecekleri bölümleri tercih etsinler. Geçen senenin sıralamasına göre tercih yapmasınlar. Gerçekten sıralamalar çok değişti' dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun yayınlanacağını söylediği paylaşımından sonra çoğu öğrencini gözü yayınlanacak olan kılavuza çevrildi.

 

Değişim Gazetesi mikrofonlarına konuşan Rehberlik öğretmeni Küçük “İki yıllık ön lisans bölümünü tercih eden insanların büyük şehirlerde okuması gerektiğinin ve orada iş imkânlarının daha çok olduğunun altını çizdi.

 

HEM PUAN HEM DE SIRALAMA BAZ ALINMALI

 

Öğrencileri tercih yapmaları konusunda uyaran Küçük: “Bu sene diğer senelere benzeyen bir sınav olmayıp bu sene biraz farklı oldu. Geçen sene TYT bazlı olduğu için bu senede sıralama bazlı olacak. Tıpkı AYT gibi, öğrenciler tercih yaparken realist tercihler yapsınlar. 60 binlik sıralamanın tercihlerini yapmasınlar. Hem puanı hem de sıralamayı baz alarak tercih yapsınlar. Orantılı olarak bakması iyidir. Geçen sene hukuk 60 bine girenler bu sene 90- 100 binlere girenler gidecek. Tercihleri iyi düşünerek yapmaları lazım. Eğer bir öğrenci bu sene 100 bindeyse hukuk fakültesine tercih yapma hakkı var.  O bölümü okuyup okumayacağına da bakması lazım. Tercih yaptı ve gitmezse puanı seneye kesilecek. Çevrenin söylemi ve ani bir hızla tercih yaptıkları için sonra pişman oluyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“GEÇEN SENENİN SIRALAMASINA GÖRE TERCİH YAPMASINLAR”

 

Puanının yüksek olmasına kanıp tercih veren öğrencilerin bu sene aynı hataya düşmemesi için tüyolar veren rehber öğretmen Murat Küçük: “Sıralamayı baz alsınlar. Okuyabilecek bölümleri tercih etsinler. Geçen senenin sıralamasına göre tercih yapmasınlar. Gerçekten sıralamalar çok değişti. Alt bölümlerde de yığılmalar olacak. Bana göre en uçta olmayan en aşağıda olmayan öğrencilerin çok daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.

 

“İKİ YILLIK BÖLÜM İÇİN ORAYA MI GİDİLİR, DENİLMEMELİ”

 

İki yıllık bölümleri tercih edecek olanların dikkat etmesi gerektiğini ekleyen Murat Küçük: “Aile görüşü önemli onların görüşüne de başvurulması gerekiyor fakat öğrenciler 2 yılık bölümlere gitmek istiyorlarsa büyükşehirlere gidip okumaları gerekiyor. İki yıllık bölüm için oraya mı gidilir denilmemesi gerekiyor. Çünkü büyükşehirlerde işletme muhasebe bitiren oralarda çabuk iş bulabilir. Fakat Şanlıurfa gibi şehirlerde iş imkânı olmadığı için yapamazlar.” şeklinde konuştu. 

 

“TYT PUANLARINI İKİ YIL KULLANMA SÜRESİ KALDIRILDI”

 

Bu seneyle birlikte yürürlüğe girecek olan uygulama hakkında detaylı bilgiler veren Küçük: “Puanlar yükselmesinin sıralamanın düşmesinde yığılmalar söz konusu olduğu için böyle bir durum meydana geldi. Geçen seneki puanını bu sene kullanan öğrenciler olduğu için bu sene sıralama da baya değişiklikler yaşandı. Bu seneden itibaren geçerli olacak olan TYT puanlarını iki yıl kullanma süresi kaldırıldı. Artık öğrenci puanını sadece bir sene kullanabilecek”  sözlerini ekledi. 

 

“ÖZEL OKULLARDA PUANLARI ŞİŞİRİLEN ÖĞRENCİLER ORTALAMAYI BAYA ETKİLİYOR”

 

Açılan özel okulların ortalamaları baya etkilediğini aktaran Küçük: “Özel okullarda puanları şişirilen öğrenciler ortalamayı baya etkiliyor.  Türkiye şartlarında herkes özel okullara gidemiyor hakkıyla gidip devlet okulunda eğitim alan biri maalesef kolejde okuyan birinin şişme puanları karşısında zayıf kalıyor.  Devletin bu şişirme puanlar karşısında önel alması gerekiyor. Önlem alınmazsa bu yığılmalar hep yaşanacaktır” şeklinde konuştu.

 

“TEKNOLOJİLEŞME ÇAĞINDA OLAN BÖLÜMLERİ SEÇMEMİZ GEREKİYOR”

 

Bu sene devletin belirlemiş olduğu, bölümler hakkında bilgi veren Murat Küçük: “Devletin bu sene belirlediği bölümler var. İlk 25 binde olup petrol ve doğalgaz mühendisliği, jeoloji ve jeofizik gibi bölümleri seçen öğrencilere 6 bin değerinde bir burs imkanı verilecek. Başka açılan iki üniversite daha var. Bunlardan tercih verecek olan öğrencilere devlet düzenli olarak burs bağlayacaktır. Devletimiz artık gelişmekte olan değil, gelişen bir ülke konumunda olduğu için gençlerimize de önem veriyor. Artık teknolojileşme çağında olan bölümleri seçmemiz için bizleri teşvik ediyor” dedi.

 

 

YKS tercihi Yükseköğretim Kurumları Sınavı