Yatırım aracı altın ateş pahası!

ABD Merkez Bankası (Fed) son aylar faiz artırmaya devam etmesine rağmen altında aşağı yönlü hareket bir süre sürdükten sonra tekrar yükselmeye devam ediyor. Şu anda gram olarak 980 lira bandında giden altın, evlenecek çiftler için zor zamanlar yaşatıyor. Altın yatırımcısının ise yüzü gülüyor.

Kısa bir süre düşüş yaşayan Altın fiyatlarında yön yeşil ibreyi göstermeye başladı. Gram altın güne 981,89 TL seviyesinde başlarken çeyrek altın 1.605,39 TL'den işlem gördü. Altın fiyatlarının artış göstermesi altın yatırımcıları sevindirse de evlenecek çiftleri bir hayli düşündürüyor. Peki, Şanlıurfa’da gelenek haline gelen altın, en çok hangi türler tercih ediliyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin düğün merasimlerin olmazsa olmazı olan altın, son yılların en yüksek fiyatını görmeye başladı.

Özellikle Şanlıurfa’da çok tercih edilen Frenk bağı, altın kemer fiyatları adeta dudak uçuklatıyor.

Uzun süreden beridir Şanlıurfa’da kuyumculuk yapan İsmail Mutlu altın fiyatlarını ve düğünlerde en çok tercih edilenleri Urfa Değişim Gazetesine anlattı.

ALTIN DAİMA ALTIN

Altının tarihten beri değerini kaybetmediğini ve iyi bir Yatırım aracı olduğunu belirten kuyumcu İsmail Mutlu, yatırımcıların olmazsa olmazı altın olduğunu söyledi.

Mutlu, “Şanlıurfa’da bazı kimseler altını yatırım aracı bazıları da düğün süs olarak alıyorlar.

Urfa’da düğünlerde altın çok olduğu için gelinin kesim kâğıdı olarak bilinen ondan dolayı altın alıyorlar. Altın çok eskiden bilindiği üzere çok kıymetli bir madendir ondan dolayı kıymetini hiç kaybetmemiştir. Urfa’da yarım, çeyrek, at altını bunlar daha çok tercih ediliyor. Bu ara at altını rehavet çok gördüğü için altın düşük burma bilezik yapılsa bence daha uygun olur daha hesaplı olur. Yatırımcı bence burma bilezik alsa daha iyi olur. Ama çok büyük paralar ile yarım kilo da almamaları gerekiyor. 250 gram falan alabiliyor.  Veyahut 1 kilo altın almak istiyorlarsa hurda altın tavsiye ediyoruz.” dedi.

TERCİHLER FARKLI

Evlenen gençlerin altın tercihi farklı olduğunu söyleyen Mutlu, bazı gençler Frenk bağı, Kordon Modonna’yı tercih ettiğini kalabalık ailelerin ise 100-500 gram arasında altın kemer akıtma  kordon tercih ettiğini kaydetti.

Mutlu, “Urfalı gelinler genelde akıtma istiyorlar. Kordon, Frenk bağı, fakat Frenk bağı da Urfa işi Madonnalar var. Onlar Frenk bağının bir hayli önüne geçmişlerdir. Bence bunların haricinde gerdanlık olsun, yüzük falan istiyorlar. Urfa’nın yerlisi de çok farklı taleplerde bulunuyorlar eski inci, ona eski kelp diyoruz. Elmas biraz daha geniş aileler aşiretler dediğimizler de ise kemer 100- 500 gram tercih ediyorlar” ifadelerine yer verdi.

FİYATLAR CEP YAKIYOR!

Evlenecek çiftçilerin yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı altın alma konusunda düşünceli olduğunu aktaran kuyumcu Mutlu, altın fiyatlarının yüksek olması erkek tarafını biraz zorlayabileceğini aktardı.

 

Kuyumcu İsmail Mutlu altın fiyatlarını ve düğünlerde tercih edilen altın miktarını şu şekilde değerlendirdi: “Normal bir düğün için bir çift akıtma bir kordon bide maddonayyı öneriyorlar nerden baksan 300- 400 bin lira arasındadır. Madonna’nın fiyatı en ucuzu 60-120 bin lira arasındadır. Altın kemer 100 ile 500 bin lira arasındadır kordon 110 gramdır 100 bin lira civarındadır. Bilezikler de 15 bin liradan başlar 35- 40 bin liraya kadar çıkar. Altının modası hiçbir zaman geçmez, buradan evlenecek olan çiftlerimize tavsiye ederim.”dedi.