Yağış olmayınca su bırakıldı!

Küresel ısınma ve yağışların azlığı nedeniyle çiftçilerin zor günler yaşadığı bugünlerde, çiftçiye müjdeli haberi Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu verdi. Sulama kanallarından 10 gün boyunca ovalara su bırakılacak.

Kuraklığın hakim olduğu Şanlıurfa’da bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle Devlet Su İşleri, tarımsal sulama için 10 günlüğüne baraj kapaklarını açtı. Çiftçiye müjdeli haberi sosyal medya hesabından duyuran Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Suyun mazottan daha kıymetli olduğunu ve çiftçilerin israf etmemesini istedi. Halihazırda kuraklığın hakim olduğu kentte girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarlasını bu yıl gübresiz ekti. Ancak yağmurlarında olmaması suyun yetişmediği kurak alanlarda çiftçiyi bu yıl zorlayacak.

Şanlıurfa’da ekim yapan çiftçiler, yağmurların yeterince yağmaması nedeniyle sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu ve ilçe ziraat odaları başkanları çiftçilerin sıkıntılarını DSİ Bölge Müdürü Mahmut Berber’e iletildi.

10 GÜNLÜĞÜNE OVAYA SU BIRAKILACAK
DSİ Bölge Müdürü Mahmut Berber ile görüşme sonrası sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Başkan Eyyüpoğlu, su bırakıldığı müjdesini verdi. Çiftçilere suyun mazottan kıymetli olduğunu ve israf etmemesini isteyen Başkan şunları kaydetti: “Çiftçilerimizin dikkatine…! DSİ Bölge Müdürü Mahmut Berber ile yapmış olduğumuz görüşme sonucunda bugün itibarıyla 10 günlüğüne su ovaya bırakılacak. Çiftçilerimiz suyu israf etmesinler su mazottan daha kıymetli durumda. Bol kazançlar diliyorum” dedi.

SU OLMAYAN ÇİFÇTİLER NE YAPACAK?
GAP projesinin hala bitirilmemesi nedeniyle Şanlıurfa’da suyun ulaşamadığı tarlalar ise kuraklığın pençesinde kalmaya devam edecek. Kuyuları olan çiftçiler yüksek enerji bedeli ile tarlasını sulayabilecek ancak kuyusu olmayan ise yağmurların düşmesini bekleyecek. Gübre, mazot, tohum ve ilaç fiyatlarının yüksek olması nedeniyle maliyetin altında tarım yapan çiftçileri bu yıl zor günler bekliyor. Yağmurların bir an önce gelmesini bekleyen çiftçiler devletten destek bekliyor.

GÜBREYE 18 YILDA GELEN ZAM 1 YILDA GELDİ
Çiftçiyi vuran kuraklığın yanında gübrenin yüksek maliyeti nedeniyle gıda fiyatları hala yüksek seviyelerde devam ediyor. Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, 2021 yılında gübre fiyatlarına gelen fahiş zamlarla ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Üre gübresine 2002 yılı ile 2020 yılı arasında gelen zamlarla, sadece 2021 yılında gelen zamları karşılaştıran Toy, “Gübre 18 yıllık fiyat artışını 1 yılda gerçekleştirdi” dedi.

2002 yılında üre gübresinin 265 TL/Ton olduğunu hatırlatan Toy, 18 yıl sonra yani 2020 yılında üre gübresinin fiyatının 1800 TL/Ton’a çıktığını belirtti. Ancak 2021 yılında üre gübresine 18 yılda gelen zammın 1 yılda geldiğini ifade eden Toy, şunları kaydetti: “‘265 TL/Ton + 18 yıl 2020 yılı üre gübre 1800 TL/Ton + 1 yıl 2021 yılı üre gübre 15000 TL/Ton. Bu hesabı yaptıkça 2022’yi düşünmek istemiyorum” dedi. Toy, yaptığı bu hesaba göre 2039 yılında görülmesi gereken gübre fiyatlarının 2021 yılında görüldüğünün altını çizdi.

GIDA FİYATLARI NEYLE VE NASIL DÜŞECEK?
Çiftçilerin 15 Ocak’tan itibaren üst gübreleri kullanmaya başlayacağını söyleyen ziraat mühendisi Faik Toy, herkesin kilosunu 13 TL’den alabilecek gücü var mı? Diye sordu.

Çiftçi 15 Ocak’tan itibaren üst gübreleri kullanmaya başlayacağını ifade eden Toy, “ÜRE gübrenin ton fiyatı 13000TL, bazı çiftçiler bu gübreyi 14800TL’ye almak zorunda kaldılar. Herkesin kilosunu 13TL’ye alabilecek gücü var mı? Çiftçi bu fiyatla gübre alırsa gıda fiyatları neyle ve nasıl düşecek?” dedi.