Yağ stoku bitiyor mu?

Sosyal medyada Ayçiçek yağı stoklarının bitmek üzere olduğu ve yeni bir zammın geleceği iddiaları üzerine vatandaşlar marketlerden yağ almak için kuyruğa girdi. Nitekim bir süre sonra yağlara büyük oranda zam geldi 'Ayçiçek yağı stokları tükendi' haberleri üzerine Tarım ve Orman Bakanı Vakit Kirişçi bir açıklama yaptı. Açıklamada, ' Ülkemizde yeterli miktarda Ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin' dedi.

Ayçiçek yağına zam geleceği haberlerinin ardından vatandaşlar marketlerden yağ almak için adeta yarıştı. Birçok markette yağ reyonları boşaldı. Yoğun talep üzerine yağ fiyatlarına zam geldi. Piyasa yağ bulamayan vatandaşlar marketlerin stokçuluk yaptığını ileri sürdü. Söz konusu iddialar üzerine
Tarım ve Orman Bakanı Vakit Kirişçi, "Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir." dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı ( TZOB) Şemsi Bayraktar, dünyada artan gıda fiyatlarına dikkat çekti ve Türkiye’nin tarım konusunda adeta seferberlik ilan etmesi gerektiğini ifade etti.

TARIMDA MİLLİ SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

Türkiye’de ekilmedik bir karış toprağın bile boş bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, “Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda dünya fiyatları aşırı yükseliyor. Bu ürünlerde arz sorunu var. Stoklarımız bittiğinde ne yapacağız? Ekmeği kaç liradan yiyeceğiz? Ayçiçeği yağını kaç liradan tüketeceğiz. Buradan sesleniyorum. Vakit kaybetmeden tarımda milli seferberlik ilan edilmeli, elimizde ne varsa ne yoksa bitkisel ve hayvansal üretim için kullanmalıyız. Bu ülkede ekilmedik bir karış yer dahi bırakmamalıyız. Türk tarımı kullanılamayacak bir potansiyeline ulaşmak zorundadır. Üretebildiğimiz zaman güçlü olduğumuzu unutmamalıyız” dedi.

AYÇİÇEK YAĞINDA YETERLİ STOK VAR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ayçiçek yağında yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı.
Ayçiçek yağında yeterli stok olduğunu söyleyen Bakan Kirişçi, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ay çiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığına yönelik gerçeği yansıtmayan spekülasyonlara yer verildiği görülmüştür.

Ülkemizde ayçiçeği üretiminde son yıllarda önemli artışlar yaşanmıştır. Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır.

Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen, yurtiçindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır.
Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır.

İLK HASADA KADAR PLANLAMA YAPILDI

Bununla birlikte ülke genelindeki mevcut yağış durumu, ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretimine olumlu yansımaktadır. Bu çerçevede, Çukurova Bölgesinde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır.

Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ay çiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır.
Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında; ülkemizin yeterli miktarda ay çiçek yağı stoku bulunmaktadır.
Netice itibariyle kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir”