Vatandaşlar kentin sorunlarını sıraladı

Her hafta farklı sorularla sokağın nabzını tutan muhabirlerimiz bu hafta Haşimiye Meydanı'nda vatandaşlara' Urfa'da eksik bulduğunuz ve yapılmasını istediğiniz neler var?' diye sordu. Vatandaşlar ise işsizlik, hizmet, ekonomi ve gibi sorunları teker teker sıraladı.

Ulaşımdan alt yapıya, işsizlikten ekonomiye birçok farklı alan hakkında konuşan vatandaşların sorunları saymakla bitmedi.

Seçim zamanı yaklaştıkça bu tür çalışmaların çoğaldığını söyleyen vatandaşlar Urfalılar olarak bu tür durumlara artık kanmayacaklarını ve 30 yıl önce yapılması gereken hizmetlerin şuan çalışmaymış gibi gösterilmesinin sadece bir kurmaca olduğunu iddia ettiler.

Özellikle engelli bireyler konusunda herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söyleyen çaresiz bir babanın sözleri ise duygulandırdı.

“URFA’DA İŞSİZLİK SORUNU GİDERİLMELİ”

Şanlıurfa’da iş imkânlarının kısıtlı olduğunu söyleyen Yunus Dizizi şunları kaydetti: “Şanlıurfa’da öncelikle işsizlik sorunu giderilmeli, gençlerimiz iş sahibi olmalıdır. Üniversite mezunlarımız var gidip birilerinin emri altında çaycılık yapıyor, bu durum kabul edilemez. Öncelikle bu gençlerimizin sorunlarının dinlenilmesi gerekiyor. Tarımın başkenti olan bir yerde bizler gidip ürünlerimizi iki katına alıyoruz. Çok genç bir nüfusa sahibiz ve bu gençlerimizin çoğu işsiz” dedi.

“İŞ İMKANLARI OLSA NE HIRSIZLIK NE DE BOŞANMALAR OLUR”

Belediye çalışmalarının sadece park yapmak olmadığını aktaran Dizizi: “Belediyelerimizin tek bildiği park yapmak, tamam park yapmakta güzel bir şey ama hep park yapmak olmaz. Biraz bu gençlerin sorunlarıyla ilgilensinler, sıkıntılarını gidersinler.  Park yapıyorlar ama parklarda olan hırsızlıklar kavgalar hiçbir yerde yapılmıyor. Parklarımıza kameraların konulması gerekiyor. Daha iyi bir Urfa için bunlar şart. Hırsızlık çoğaldı diyorlar tabi çoğalır. Gençlerin çalışıp evine bakacak bir gelirleri var mı, bu işsizliğin önüne geçilmediği müddetçe bu tür olaylar daha çok olur. İş imkânları olsa hırsızlıkta olmaz, gaspta olmaz, boşanmalarda da olmaz. En basitinden bir fabrikaya bile gittiğimizde referans istiyor.” diyerek sitem etti.

“FİKRİMİ ÖZGÜRCE İFADE ETMEM GEREKİYOR”

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden Dizizi: “Son dönemlerde bir de sansür yasası çıkardılar böyle bir şeyin olmasını istemiyoruz. Bizler birer özgür vatandaşız ve görüşlerimizi özgürce ifade etmemiz gerekiyor. Ben Türkiye topraklarında yaşıyorsam bu ülkede olanı biteni özgürce demem gerekiyor. Savunulacak ya da eleştirilecek bir konu varsa bu konuların muhakkak tartışılıp karara bağlanılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTE MEZUNUNA GEL İNŞAATTA ÇALIŞ DEMEK İŞ ÇOK DEMEK DEĞİL”

Trafik sorunundan dert yanan Bahri Aktar merkeze gelebilmek için arabasını farklı bir yerde park ettiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Şanlıurfa’da en çok işsizlik problemi baş gösteriyor. İkinci bir problem ise trafik sorunu, örneğin; Ben şuan Haşimiye’den yürüyerek geldim. Aracımızı mecburen uzak bir bölgede park ettik. Hafta sonları araç yeri bulmakta baya zorlanıyoruz.  Bazı işverenler gençlerin iş beğenmediğini söylüyor. Ben eğer bir doktora gel inşaatta çalış dersem tabi ki olmaz. Gençler kendi alanlarında çalışmak isterken işverenlerde iki üç kuruşa çalıştırmanın peşinde. İş beğenmiyorlardan kastı buysa iş vermesinler daha iyi.” dedi.

“SADECE ENGELLİ OĞLUM İÇİN YARDIM İSTİYORUM”

Engelli babası olduğunu anlatan Suat Kutlu sadece engelliler için faaliyetler istediğini aktararak: “Engelliler için okul yapılmasını istiyorum. Onlara daha iyi hayat koşulları sunulmasını istiyorum. Şuan benim tek derdim oğlumun sağlığı olduğu için ben sadece bu konuda yardım istiyorum. İnşallah sesimizi duyarlar ve bu konuda yardımcı olurlar. Şu ana kadar otizmli bireyler için ne valiliğin ne de belediyelerin bir çalışma yaptıklarını görmedim.” diyerek yardım istedi.

“SORUNLARIN GİDERİLMESİ GEREKİYOR”

Şanlıurfa’da çoğu problemin baş gösterdiğini anlatan Mahmut Padak: Urfa için her ne kadar çalışılsa da bir o kadar da eksiğimiz var. Diğer illere göre bir 10 yıl geriden gelsek te yine bir kaç çalışmalarına şahit oldum. Urfa da en çok alt yapı, işsizlik, ulaşım sorunları var. Bu sorunların giderilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“ÜLKELERİ BIRAKIN ÇEVREMİZDEKİ İLLERE ORANLA BİLE 20 YIL GERİDEYİZ”

Şanlıurfa’nın çevresindeki illere göre 20 yıl geriden geldiğini söyleyen Sinan Dildaş: “Şanlıurfa zaten batacağı kadar batmış bu saatten sonra kimde Urfa’ya bir şey yapamaz. Bizler ülkeleri bırakın çevremizdeki illere oranla bile 20 yıl gerideyiz. Urfa’da bayanlarımız sokaktan geçemiyor ama batıda öyle değil. Bizim insanımız Batıya gidince zaten kendilerini belli ediyor. Urfa sokaklarında adamlar kaldırımdan değil yolun ortasından geçiyor, araçlar kaldırımlara park ediliyor.” dedi.

“KÖPRÜ DİKTİLER DİYE BİZ İŞ YAPIYORUZ DEMESİNLER”

Sözlerine şu şekilde devam eden Dildaş: “Hizmet konusuna gelecek olursam bugün bir köprü diktiler diye biz iş yapıyoruz demesinler. Zaten bu işlerin 30 yıl önce yapılması gerekiyordu seçim yaklaşınca tabi çalışırlar. Daha iyi işler yapsınlar bizde evet iyi işler yaptılar diye kutlayalım.” ifadelerini kullandı.

# Şanlıurfa# işsizlik# hizmet