Vatandaş Suriyelilerin gitmesini istiyor!

Vatandaşlar, Suriyelilerin Şanlıurfa'dan gitmesini istiyor. Suriyelilerin gelmesiyle ev iş sıkıntısının arttığını ileri süren vatandaşlar, 'bu krizde onlara kucak açmanın bir anlamı yok. Artık savaşta Suriye'de eskisi gibi yok. Biz burada iş bulamıyoruz. Onların gelmesiyle işgücü ucuzladı' dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, 17 Mart itibariyle Türkiye’de ‘geçici koruma’ kapmasındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 751 bin 889. İstanbul, Hatay ve Gaziantep’ten sonra en çok Suriyeli Şanlıurfa’da yaşıyor. Kent genelinde 430.124 Suriyeli vatandaş ikamet ediyor. Bu sayı kendisiyle birlikte kentte birçok sorunu beraberinde getiriyor. Ekonomi, siyasi, eğitim, konut, nüfus demografisi alanlarında büyük sorunlar meydana geliyor. Ev iş bulamamaktan yakınan vatandaşlar Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor.

Son günlerde ülkede yaşanan ekonomi sorunlarından sonra Suriyelilerin ülkelerine gönderilmesi gündemden düşmüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, 1 milyon Suriyeliyi geri göndereceklerini söyledi.

suriyeliler için inşa edilen evler halk tarafından tepkiyle karşılandı. Vatandaşlar biz bu kadar zorluk çekerken onlara ev yapılması kabul edilemez bir durum olduğunu söylediler.

Konuşan vatandaşlar Suriyelilerin gitmesi gerektiğini vurguladılar.

“BEN KİRADA OTURUYORUM ONLAR EVLERİNDE”

Suriyelilere ilk başta millet olarak acıdıklarını daha sonra acınacak duruma geldiklerini söyleyen Sedef Yörük Suriyelilerin derhal memleketlilerine gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Yörük, “Zaten bizim insanımız işsiz. Geçenlerde burada gördünüz Suriyeliler arasında meydan savaşı yaşandı. Biz bunları çekmek zorunda değiliz. Eskiden savaştan dolayı kucak açtık.  Ama ne gerek var biz iş bulamıyoruz. Bu krizde olacak iş midir ya. Yok, Suriyelilere ev alacağız. Ne gerek var ben kirada oturuyorum. Niye o kalıyor benim oturacağım evde”

“URFA ESKİDEN SURİYE’YE BAĞLIYDI”

Eskiden Urfa’nın Suriye’ye bağlı olduğunu iddia eden Ömer Dal, Suriyelilerin ülkelerinde korunması gerektiğini söylerken şu yorumlarda bulundu, “Bana göre Suriyeliler ülkelerinde korunması gerekiyordu. Buraya gelmemeleri gerekiyordu. Benim öz dayım Halepçe de yaşıyor. Urfa’nın nüfusu nereye bağlı Cumhuriyetten önce Halepçe’ye bağlıydı. Suriye demek Türkiye’nin bir parçası demek. Her ne kadar İngilizler girmiş olsalar da bizden koparmışlarsa Suriye demek Türkiye demektir”

Öğrenci olduğunu söyleyen Mehmet Küçük, Suriyelilerin derhal gitmesi gerekiyor. Ülke selameti için hayırlı olacağını söyledi. Küçük, “Suriyeliler gitmeli her insan kendi vatanında yaşamalı. Kendi vatanında yaşamayıp gelip bizden daha rahat bir hayat yaşıyorlar. Bence gitmeliler gerekiyor” dedi.
 
“SURİYELİLER ÇALIŞIYOR GENÇLER İŞSİZ”

Suriyeli vatandaşlar ucuz iş gücü yaratıkları için Türkiye’de ki gençlerin işsiz olduğundan yakınan Sinan Şeyhanlıoğlu şunları söyledi: “Suriyeliler bu ülkede ucuz iş gücüne yarıyorlar. Onların yüzünden gençlerimizin çoğu işsiz. Bizimkiler 100 liraya çalışıyor. Suriyeliler 50 liraya çalışıyorlar. Siz olsanız kimi çalıştırırsınız. Allah aşkına memleketinin ekonomisini düşünen bir insan bunları yapar mı? Bu memlekette evine ekmek götüremeyen insanlar var. Suriyelilerin keyfine diyecek bir şey yok” ifadelerini kullandı.