Urfalılar kahveden vazgeçmiyor!

Ekonomik şartlar nedeniyle tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi ithal olarak yurda gele kahve ise zamlarda nasibini aldı. Urfalıların vazgeçilmez tadı geçen yıla oranla iki katına çıktı. Konuyla ilgili esnaf Mehmet Çakmak değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de birçok insanın kahve tercihinde ilk sırayı, kendine özgü tadı, kokusu ve bol köpüğüyle Türk kahvesi alırken, filtre kahve de vatandaşlarca tercih edilmesine rağmen Şanlıurfa’da en çok dibek kahvesi ile menengiç tercih ediliyor. Satışta ilk sırada Türk Kahvesi yer alıyor.

 

Türk kahvesi, 5 Aralık 2013'te, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edildi. Bu tarihten itibaren Türk kahvesi kültürü ve geleneğinin korunması amacıyla her yıl 5 Aralık "Dünya Türk Kahvesi Günü" olarak kutlanıyor. Ülkemize ithal olarak gelen kahve Urfalıların vazgeçilmez damak tatları arasında yer alıyor.

 

 

Birçok kişi için kahve güne başlamanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Kendine özgü aroması, tadı, rengi ve kokusuyla herkesi cezbeden, kahve vatandaşlar tarafından çokça tüketiliyor.

 

Ülkemizde yaşanan ekonomik şartlardan dolayı bir yorgunluk ya da keyif kahvesi içmekte zorlaştı.

 

Türkiye’de Kahve fiyatları yükselişini sürdürürken Şanlıurfa’nın Eyyübiye İlçesine bağlı Haşimiye meydanında esnaflık yapan Mehmet Çakmak, Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

 

 

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kahve tüketiminin arttığı Şanlıurfa’da gazetemizin mikrofonlarına konuşan esnaf Mehmet Çakmak, en çok tüketilen ve satılan kahve türleri hakkında bilgi verdi.

 

Çakmak, “Şu anda tüketimler arttı, satışlarımız gayet güzel diyebilirim. Eskiden fiyatlar biraz daha uygun olduğu için daha fazla satış oluyordu ama şimdi de iyi yani satışlarımız güzel oluyor.

 

“TÜRK KAHVESİNİN KİLOSU 200 LİRA”

 

Eskiden en iyi kahvenin kilosunu 100, 120, 150 ve 180 TL’ye satarken şu anda 200 TL’ye satıyoruz. Türk kahvesinin kilosu 200 lira, Şanlıurfalılar daha çok üçü bir arada menengiç kahvesi ve dibek kahvesini tercih ediyorlar ama dışardan gelen insanlar ise daha çok Türk kahvesini tercih ediyorlar.

 

Kahve çeşitleri içinden yine de en çok Türk kahvesini satıyoruz. Kahvenin kilosu kalitesine göre değişkenlik gösteriyor, ama en iyi kahvenin kilosu şu anda kalitesine göre 160 liradan başlayıp 200 liraya kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

EN İYİ KAHVE KOLOMBİYADAN GELİYOR

 

En iyi kahvenin Kolombiya’da geldiğini ifade esnaf Çakmak sözlerine şöyle sürdürdü: “Kahve bize dışarıdan ithalatçılarımız aracılığıyla Brezilya, İtalya, Kolombiya gibi ülkelerden kavrulmuş bir şekilde geliyor. Kavurulmuş bir şekilde 3-4 çeşit geliyor. Bizde burada sadece öğütüp satışa sunuyoruz.

 

Genellikle Kolombiya kahvesi almayı tercih ediliyor. En iyi kahve Kolombiya’dan geliyor, en kötü kahve ise Hindistan kahvesi olduğu için elimizden geldiğince onu almamaya ve satamamaya özen gösteriyoruz, çünkü o kahveyi kimse almıyor” dedi.

 

‘’KAHVE ÖĞÜTÜLDÜĞÜNDE İNCE ÇEKİLİRSE TADI DAHA GÜZEL OLUR’’

 

Kahvenin kaliteli olup olmadığını tadına bakarak anlaşılabileceği yönünde tüyolar veren Mehmet Çakmak, “Eğer kahve çok acımsı bir tadı var ise onun düşük kalite olduğunu anlayabiliriz. Aynı şekilde kahvenin öğütülmesi de çok önemli, eğer kahve öğütüldüğü zaman ince çekilirse o kahvenin tadı daha güzel oluyor. Kahvenin iyi ya da kötü olduğunu bize gelen müşterilerimiz az çok biliyorlar. İnsanlarımız eğer kaliteli ve güzel kahve içmek istiyorlarsa 20-30 liraya bakmasınlar, fiyatı biraz fazla olsun ama sağlam düzgün yerden alsınlar. Bir kahvenin en önemli püf noktası ise eğer kahve yapıldığı zaman dibe çökmez ise o kahve iyi ve lezzetlidir.

 

Vatandaşlar eskiden bir kilogram kahve alabiliyorken şimdi yarım kiloya hatta 250 grama kadar düştü. Ekonomik şartlar hepimizi mağdur etmeye devam ediyor” diyerek sitem etti.