Urfalı çiftçilerin kanayan Yarası

Şanlıurfa'da son yılların kan kaybeden mesleği olan çiftçilik akaryakıt zamlarından sonra sulama fiyatlarının yükselmesi ile neye uğradığını şaşırdı.

Şanlıurfa’da 3 milyon dönüme yakın ekilen arazinin bu yıl mazot, gübre, sulama fiyatlarının yükselmesi gibi nedenlerden dolayı ekilip ekilmemesi konusunda toprak sahiplerinin kara kara düşündürüyor.

Sabah saatlerinde DSİ Bölge Müdürüyle  sulama fiyatlarının düşürülmesi konusunda görüşen Şanlıurfa Ziraat Odaları Başkanları  görüşme sonrası   DSİ  binasının önünde toplanarak basın açıklamasında bulundular. Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Hikmet İpar yaptığı basın açıklamasında  çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini elektrik ve sulama fiyatlarında yapılandırılmaya gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Başkan İpar, sözlerini şöyle sürdürdü. ”Bilindiği üzere son zamanlarda çiftçilerimizin girdiler çok yüksek seviyelerde seyir etmekte. Sulama birliklerin açıkladıkları fiyatlar hem bizi hem çiftçilerimizi son derece üzmekte. Bu fiyatların aşağıya çekilmesi için bütün oda başkanlarımızla birlikte DSİ ziyaret ettik.  Taleplerimizi aktardık. Sulama birlikleri yer yer farklı tarifeler uygulanmakta. Bazı sulama birliklerinde her ne kadar düşük gösterilse bile çiftçinin girdi fiyatlarına baktığımızda yine yüksek gelmekte. Yeri geldiği zaman 1360 liraya tekabül etmekte yeri geldiğinde 3 milyon 3 bin liraya çıkabilmekte. Bu şartlar altında çiftçilerimizin üretim yapması çok zor. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanımız çiftçilerimiz ekilecek yer bırakmasın. Dönemin Tarım bakanımız da biz bunu almaya hazırız demişti.Bu şartlar altında bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil. Bilindiği üzere elektrik fiyatları çok yükseldi. Buna bağlı olarak sulama birlikleri de çok yükseldi. Elektrik konusunda bir adımın atılmasına inanıyoruz. Oda başkanlarımız ellerinden geldiğince çaba sarf etmekte. Şöyle bir talebimiz oldu. Tarımsal elektrikte KDV yüzde 8’e indirildi. Bu bizi tatmin etmedi. Çok düşük bir rakam değildir. Ama günümüz şartlarına baktığımızda çok büyük bir fark gözetmektedir. Çiftçimiz mazot alırken KDV ödüyor. Gübre alırken KDV  ödüyor. İlaç alırken KDV ödüyor. Çiftçimiz  KDV‘yi ödemek durumunda kalıyor. Çiftçimiz bunun yanında mal satarken bide Stopaj ödüyor. Yani çiftçilerimiz bir şey aldığı zamanda vergi ödüyor. Satarken de vergi ödüyor. Bunun yanı sıra KDV ‘nin yüzde 1 indirilmesi gerekiyor. Ayrıca tarımsal sulamada enerji ve elektrik fiyatlarının yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Ancak bu şartlarda çiftçilerimizi bu şekilde tarlalarda tutabiliriz. Eğer bu destekler sağlanmasa çiftçilerimizi tarlaya küstürmüş olacağız.
ÇİFTCİLERİN ESKİ BORÇLARI SİLİNİYOR
Çiftçilerin eski elektrik borçlarının yapılandırılamaya gidildiğini söyleyen Başkan İpar yeni  elekeltrik borçlarında özeleştirilmiş kurumdan ötürü yapılandırılmanın mümkün olmadığını belirti.  
Başkan Hikmet İper  sözlerini şöyle noktaladı. “Devletin eski elektrik borçlarıyla ilgili yapılandırma söz konusu. Ama şu an ki özelleştirilmiş şirketin borçları hakkında herhangi bir yapılandırma söz konusu değil. Bunun talebini sayın bakanımıza ileteceğiz .”
ALLAHA ŞÜKÜR İŞTEN ANLAYAN BİR TARIM  BAKANIMIZ ATANDI 
Sulama fiyatlarının düşürülmesi çiftçilerin sorunlarını çözülmesi gerektiğini vurgulayan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı  Ahmet Eyüpoğlu sözlerine şöyle devam etti:”çiftlerimizin sorunlarıyla ilgili fikirlerimizi DSİ Bölge  müdürüne ilettik.  Herkes bunu iyi bilsin daha önce batı tank top uçak diyordu. Şuanda gıda diyor. Ondan dolayı sulama birliklerinden yükselen fiyatlar kabul edilemez. Fiyatlar böyle yüksek olunca 3 milyona yakın alanımızı ekemeyiz. Mazot gübre yüzde 300 artı. Sulama enerji de yüzde yüz artarsa sulama yapamayız. Yakın bir zamanda Maliye ve Hazine Bakanımız urfa’ya gelecek. Allaha şükür işten anlayan yeni bir Tarım Bakanımız atandı. Ondan da umutluyuz.”