Turistlerden çarpıcı Şanlıurfa yorumu!

Tarihin sıfır noktası ve peygamberler şehri Şanlıurfa'ya gelen turistler, Şanlıurfa'nın eksilerini ve artılarını dile getirdi. Bazı vatandaşlar Urfa'yı çok beğenirken bazıları ise daha çok gelişmesi gerektiğini söylediler.

Şanlıurfa sahip olduğu değerlerden dolayı her dönemde turistlerin ilgi odağı olmayı devam ediyor. Şanlıurfa, Tarihin sıfır noktası olması özelliğiyle ve Karahantepe’nin de bulunması üzerine farklı şehir ve ülkelerden gelen vatandaşların uğrak noktası oldu. Bunların yanında Balıklıgöl’ün sahip olduğu efsanevi hikâye ve ‘peygamberlerin şehri’ adını taşımasından dolayı kendi değerini her zaman koruyor.

Göbeklitepe Arkeolojik Alanı Türkiye’nin 18’inci varlığı olarak 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemişti. Son olarak Türkiye’nin en gözde şehri Şanlıurfa 2023 yılı İslam İş birliği Teşkilatı kararıyla Turizm Şehri olarak seçildi. Bu özellikleriyle beraber Şanlıurfa’da yapılacak olan hizmet ve yatırımların ne kadar önemli olduğu gözler önüne seriliyor.

Farklı şehir ve ülkelerden gelen insanlara mikronlarımızı uzattık. Genel olarak Şanlıurfa’yı beğenen vatandaşlar, Urfa’da temizlik başta olmak üzere birçok sorunun var olduğuna dikkat çekti. Bazı vatandaşlar tarihi değerlerin korunması ve tanıtılması konusunda eksikliklerin olduğunu söyledi. Ayrıca vatandaşlar Şanlıurfa’nın eskiden köy gibi olduğunu fakat şu an geliştiğini bildirerek Urfa’yla ilgili öneri ve eleştirilerde bulundu.

ŞANLIURFA MEDENİYETLER ÜLKESİDİR

Şanlıurfa’nın eskiye oranla daha iyi olduğunu fakat daha fazla geliştirilmesi gerektiğini ve insanların daha çağdaş olabileceğine değinen Gül Gör,” Birecikliyim ama İstanbul'da yaşıyorum. Şanlıurfa'ya ise gezmeye geldim. Burayı kelimelerle anlatamayız sadece yaşamak lazım çünkü çok mükemmel tarihi bir yer. Önce Şanlıurfa köy gibi bir yerdi şu an ise her alanda gelişmiş. Eskiye oranla Şanlıurfa’yı şu an çok iyi buldum. Şanlıurfa medeniyetler ülkesidir. Burada ilk üniversitenin olduğu yerdir. Ama daha fazla geliştirilmesi lazım çünkü hem Türkiye açısından hem de vatandaşlar açısından iyi olur.

“İNSANLAR KENDİLERİ İÇİN DAHA ÇAĞDAŞ OLABİLİRLER”

Bir de Urfa'da yaşayan insanlar Urfa'nın tarihine sahip çıkmaları lazım, Şanlıurfalılar Urfa'nın kıymetlerini bilmeleri lazım çünkü Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden Urfa’ya gelen vatandaşlar var. Urfa'ya geldiğim zaman hep aynı heyecanı yaşarım ve herkesin Şanlıurfa'ya gelmesini tavsiye ederim. Bir de Urfa için şunu söyleyebilirim; insanlar kendileri için daha çağdaş olabilirler” diye konuştu.

 

“BU TOPRAKLARI HERKES GÖRMELİ”

Şanlıurfa’nın sahip olduğu kültürel değerlere değinen ve Almanya’dan Urfa’ya gelen Gökçe Balahanı, “Biz Almanya'dan Şanlıurfa'ya geldik ve Şanlıurfa’daki insanların çok sevdik ve değerli insanlardır. Urfa’ya ilk defa geldik ve Şanlıurfa’yı çok güzel bulduk. Göbeklitepe, Harran Evleri ve Eyüp peygamber Camisi’ne gittik ve bu yerler çok beğendik. Bu toprakların herkesin görmesini isteriz” dedi.

“AZ MESAFE OLMASINA RAĞMEN GAZİANTEP DAHA TEMİZ”

Kanada’da yaşayan Ayşenur Yener, Şanlıurfa ile Gaziantep arasında fazla mesafenin olmadığı halde Şanlıurfa’da temizlik başta olmak üzere sorunlarının olduğuna dikkat çekerek, “Kanada’dan geldim. Urfa'nın birinci olarak insanlar çok iyi, ikincisi ise Urfa temiz ama şunu söylemek isterim biz buraya gelmeden önce Gaziantep'e gittik arada az mesafe olmasına rağmen Gaziantep daha temiz. Urfa’nın daha temiz olması lazım çünkü çok özel bir şehir. 2021 yılında da gelmiştim şu an tekrar geldim ama 2 yıl arasında pek fazla bir değişkenlik görmedim. Urfa’da sadece nüfus olarak daha fazla kalabalık olmuş” ifadelerini kullandı.

“BİZ, TÜRKİYE TURİZMİNİ ANLATMAMIZ VE GÖSTERMEMİZ LAZIM”

Yener, Ayrıca Şanlıurfa’nın sahip olduğu değerler açısından daha fazla tanıtılması konusunda çalışmaların yapılmasını söyleyerek, “Şanlıurfa peygamberler şehri olması ve tarihin 0 noktası olduğu için daha temiz bir şehir olması lazım. Şanlıurfa’nın daha fazla ortaya çıkarılması lazım. İlk başta dikkatimi çeken şey çok kalabalık olması. Bir de sözüm yanlış anlaşılmasın çok fazla yabancı uyruklu insan var. Bir de Gaziantep, Şanlıurfa’ya çok daha fazla tanıtılıyor. Onun için Urfa'nın tanıtılması lazım. Peygamberler şehri olma özelliği ve Balıklıgöl’ün hikayesi çok değerli o yüzden bu tür tarihi değerlerin çok iyi tanıtılması lazım. Biz Türkiye turizmini anlatmamız ve göstermemiz lazım” dedi.

ŞANLIURFA’YI HER ZAMAN BEĞENİYORUM

Şanlıurfa’ya herkesin gelmesini gerektiğinin altını çizen Eda Güler “Geçen sefer geldiğimizde de çok beğenmiştim şu anda çok beğendim. Daha önce geldiğimizde Urfa’da az insan vardı ama şu an Urfa çok kalabalık bir şehir olmuş. Buraya herkesin gelmesini görmesini istiyorum ve anlatmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

 

ŞANLIURFA ADINA YAKIŞIR BİR YER OLMASI GEREKİR

40 yıl önce Şanlıurfa’da askerlik yaptığını, aradan geçen 40 yıla rağmen Balıkgöl’ün hala aynı olduğunu ve Türkiye tarihinin dünyada yeteri kadar tanıtılmadığını söyleyen Mustafa Güler, “Ben Urfa’ya ilk defa gelmedim kırk yıl önce burada askerlik yaptım. Balıklıgöl'ün 40 yıl öncesi ile hala aynı pek fazla bir değişim olmamış. Şanlıurfa medeniyetlerinin beşiği diyorlar ama adına yakışır bir yer olması lazım çünkü şu an Gaziantep’ten geldik daha bakımlı, temiz ve organize bir şehir. Buranın da öyle olması gerekiyor.

“YURT DIŞINDA BİZİM TARİHİMİZİ SANKİ KENDİ TARİHLERİYMİŞ GİBİ TANITIYORLAR”

Şimdi hem Şanlıurfa hem de Türkiye olarak çok iyi tanıtılması gerekiyor. Çünkü yurt dışında bizim tarihimizi sanki kendi tarihleriymiş gibi tanıtıyorlar. Mesela mitolojinin Roma'da başladığını söylüyorlar ama aslında Roma'nın başlangıcı burada mitoloji burada başladı. Genel olarak Türkiye yurt dışında hiç tanıtılmıyor” diyerek Avrupa’da, Türkiye tarihinin kendi tarihleri gibi aktardığını dile getirdi.