Trafik kazaları dikkatsizlik ve denetimlere bağlandı

Son dönemlerde Türkiye genelinde artan trafik kazaları çok sayıda can almaya devam ederken Urfalı vatandaşlar ise denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini söyledi. Suruç-Şanlıurfa arasındaki yolun duble yol olmaması nedeniyle her ay çok sayıda ölümlü ve yaralı kazalar meydana geliyor. Yol kazalarının büyük kısmının dikkatsizlik nedeniyle ortaya çıktığı ifade eden vatandaşlar denetimlerin artmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen Mardin’in Derik ilçesinde 20 kişi Gaziantep’te 16 kişi ve Sivas’ta ise 8 kişi hayatını kaybetmişti. Kaza sebepleri arasında yerini alan dikkatsizlik, aşırı hız, trafik bilincinin olmaması, alkollü araç kullanmak ve trafik kurallarına uymamak gibi nedenlerden dolayı son dönemlerde ciddi şekilde trafik kazaları yaşanmakta olup çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Yaşanan kazaların ana nedeninde denetimlerin eksik yapılması ve verilen cezaların az olmasına bağlayan Urfalılar bu konuda yetkililerden yardım istedi.

“ÖNLEMLER ALINSIN DAHA FAZLA CAN YANMASIN”

Trafik kurallarında verilen cezaların az olduğuna dikkat çeken Cemal Taş şunları kaydetti: “Şu ana  kadar yapılan kazaların  en büyük nedeni alınmayan tedbirler ve dikkatsizlik olmuştur. Mardin’de 20 can, Gaziantep’te 16 can boşu boşuna heder oldu. Artık bu tedbirleri alsınlar. Önlemler alınsa kazalarda risk oranı daha aza düşer. Sürücüler hız sınırını falan dinlemiyor. Herkes o kadar hızlı sürüyor ki kaç gün boyunca uykusuz kalan sürücüler var.”dedi.

“ESKİDEN OTOBÜSLERİ TERCİH EDERDİK”

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden Taş: “Eskiden kendi araçlarımızla gidersek kaza riskimiz yüksek diye otobüsleri tercih ederdik ama bugün ben bir otobüse binmeye korkuyorum.  Verilen cezalar çok az olduğu için sürücüler tekrar tekrar aynı şeye dönüyor. Ne geliyorsa başımıza hep dikkatsizlikten geliyor. Yolda yürürken bile telefona daldığımızda bir yerlere çarpıyoruz. Aramızda olan tek fark ise biz sadece kendimize onların bir hatası yüzlerce kişiye zarar verebilir. Bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor.”diyerek sözlerini noktaladı.

“ÖNLEMLER ALINSAYDI BU KADAR KİŞİ ÖLMEZDİ”

Uzak mesafe yorgunluğunu atamadan yola çıkan sürücülerin kaza yapma ihtimallerinin yüksek olduğunu aktaran Selahattin Beyboğa: “Ben iki gün önce Antalya’dan geldim ve otobüs şoförünün bana dediği şey “ Ben iki gündür uyumadım” Böyle diyen bir insanın hata yapma oranı çok yüksektir. Bu konuda denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor. Şu an denetimler sağlam olsaydı bu kadar kaza olmaz bu kadar kişi de ölmezdi. Hız sınırı çok fazla insanlar yoruluyor, her gün yolda olan bir insan hız sınırını bildiği için daha fazla basıyor biliyor ki hızlı gitmese o yol bitmez ama farkında değil ki en ufak bir hata onun hayatına mal olacak.” şeklinde konuştu.

“BEN TAMAMEN DİKKATSİZLİĞE BAĞLIYORUM”

Hız sınırının artmasıyla birlikte dikkatsizliklerin ortaya çıktığını ifade eden Ahmet Göncü: “Ben tamamen dikkatsizliğe bağlıyorum. Alınan önlemlerde çok az ve bu nedenden dolayı son günlerde kazalarda baya artışlar oldu. Hızı baya aşan sürücüler var bu sürücülerin cezalandırılması gerekiyor.”dedi.

Ehliyet alımlarının daha titizlikle verilmesi gerektiğini söyleyen Murat Kırkdağ: “kazaların yüzde 90’ı dikkatsizlik, kurallara uymama, alkol kullanımı ve ehliyet alımının fazla yaygınlaşmasındandır. Ehliyet verenler sadece parasına bakıyor. Herkese ehliyet verildiği için araç kullanmayı bilmeyenler bile yollara çıkıyor. Dikkatsizlik zaten hat safhada, otobanda hız sınırı 140 diyorlar ama şehir içinde sürücüler 200 ile gidiyor otobanda daha fazla basıyor. Denetimlerin daha çok artması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.