Takı tamircisi Polat; "Gramı düşer diye kuyumcuların yolunu tutmayın"

Güneydoğu'da gelenek haline gelen ve düğünlerde takılan altın ve gümüş kemerde ki kararmalardan şikayetçi olanların kimisi altın için kuyumcuların yolunu tutarken kimisi de kırılan kemerlerini atıyor. Haşimiye'de bulunan Mençek Han'ın da sabahın erken saatlerinde gelip işinin başına oturan takı tamircisi Mehmet Polat takılarında ince eleyip sık dokuyor.

Güneydoğu’da yöresel kıyafetlerin üzerine takılan gümüş kemerlerdeki kararmalar için tüyolar veren takı tamircisi Mehmet Polat uyarılarda bulundu.

 

Özellikle kilo kaybından sonra parmağına geniş gelen yüzüğü tamir ettirmek yerine kuyumcuların yolunu tutan vatandaşlara “Yüzüğümün gramı düşer ya da kesik çizgisi belli olur demeyin her şeyin tamiri olduğu gibi onların da tamiri var. Takılarınızı her yerde yaptırmayın her kuyumcuda yüzük, bilezik, takı daraltmayın.” dedi.

 

Altın ya da gümüş zamanla kararıp eskime meydana geliyor. Şanlıurfa’da vatandaşlar yaşanan bu süreçte altınını satarak değerinin kaybolmasını istemiyor. Kentte altın ve gümüş tadilatı yapan takı tamircisi Mehmet Polat, vatandaşlara eskiyen altınlarını satmak yerine tadilatını yapmasını önerdi.

 

“KEMERE PARFÜM, TER DEĞDİĞİ ZAMAN KARARIR”

 

Gümüş kemerlerine nasıl bir işlem uyguladıklarını anlatan takı tamircisi Mehmet Polat: “Şu an Şanlıurfa'da en çok kullanılan gümüş kemerler hakkında bilgi vereceğim. Özellikle Kürt ve Arap kesimlerde düğünlerde kullanılan gümüş Kemerlerde kararma şikâyeti çok alıyoruz. Orijinal gümüş kemerlerde kararma olması çok normaldir. Gümüşe alkol parfüm ve ter değdiği zaman kararabiliyor. Urfalı kadınlarımız kemerleri karardığında ve basit bir çıkık olduğunda kemerlerini atıyorlar. Kemerlerini atmalarını tavsiye etmiyoruz, her şeyin tadilatı olduğu gibi onun da tadilatı var. Bize gelen gümüş kemerleri taşlarını tek tek söküp önce parlatıyoruz sonra da taşları tekrardan yerine takıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“GRAMI DÜŞER DİYE SATMAYIN”

 

İnsanların yüzükleri daraltırken gramından düşer korkusuna kapılmaması gerektiğinin altını çizen Polat: “Altın takan çoğu kişi parmağına büyük gelen yüzüğü sırf değeri düşmesin diye daraltmayıp içine ip bağlıyor. Daraltılan veya kırılan yüzüklerde herhangi bir bozulma veya düşme olmuyor. Biz yüzüğü küçülttüğümüz zaman hiçbir şekilde ne bozulma veriyor ne de gramından gidiyor. Şu an elimde gördüğünüz yüzük kırılmış ve yapımı için tadilata getirilmiş. Biz bu yüzüğü alıp önce tadilatını yapıyoruz ardından da temizleme işlemi yapıyoruz. Yüzüğünüz size büyük diye satmaya çalışmayın ya da üstüne ekip başka bir yüzük almak isteyenler bile var.” İfadelerini kullandı.

 

“HER YERDE TADİLAT YAPILMAZ”

 

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden Mehmet Polat şunları kaydetti: “Kestiğimiz yüzüğü diğer altın parçaları ile birleşsin diye altın tozunu birleştiren bir tuzumuz var ona batırıp yüzüğün üzerine ateşe vuruyoruz bu altın parçası altının içine eriyip o şekli alıyor. Beyaz toz parçası olan altına sulandıran bir cisim, tadilatı aldığımız yüzük ilk günkü gibi kuyumcudan nasıl alınmışsa bizden de öyle alınıyor. Yaptığımız işin garantisini de veriyoruz. Bizim bölgede insanlar altınları ya da takıları kırıldığı zaman satma peşindeler değeri daha da düşüyor diye fakat çok cüzi bir rakamla o takılar tamir ettirilip eski haline dönüyor. Alış ya da satışta fiyat düştüğü için biz tadilatı daha çok öneriyoruz.” dedi