Tahliye kanalı olmayınca sel köyü bastı

Şanlıurfa'da sağanak yağışların etkisini göstermesiyle kent merkezinin yanı sıra bazı kırsal mahallerde de evler ve tarım arazileri su altında kaldı. İddiaya göre 2010 yılında Büyük Akziyaret kırsalında DSİ tarafından tahliye kanalı yapılmayınca sel suları birikerek köy evlerini bastı.

Karaköprü ilçesine bağlı Büyük Akziyaret kırsal mahallesinde DSİ’nin tahliye kanalı yapmamasından dolayı köy adeta su altında kaldı. 2010 yılında Devlet Su İşleri tarafından su kanalı yapıldı. Ancak fazla suyun gitmesi için tahliye kanalı yapılmayınca her sağanak yağışta köylülerin iddiasına göre tarlalar ve evler su altında kalması nedeniyle çiftçiler mağdur oluyor.

Selde mağdur olduklarını ifade eden köylüler, suyu tahliye etmek için başvurdukları kurumlardan eli boş döndüklerini iddia ettiler. Sel sularını kendi imkanları ile tahliye ettiklerini söylediler. Çocuklarının ve hayvanlarının hasta olması halinde bunun vebalini kim ödeyecek diye sordular.

Şanlıurfa’daki yetki makamlarına ulaşmaya çalışan köy sakinleri evlerine boş döndü. Köyleri su altında kalan vatandaşlar gazetemizin mikrofonlarına konuştu.

“DSİ TAHLİYE KANALI AÇMAYI DÜŞÜNMEDİ”

Büyük Akziyaret köyünde 2010 yılında köyde açılan kanalda köprü olmadığı için dere yatağında biriken sular köyün içine akmaya başladı. Köy sakinleri DSİ’nin tahliye kanalı açmadığı için köyün su altında kaldığını ileri sürdü.

Mikrofonlarımıza konuşan köy sakini Mehmet Aslan, Çarşamba gününden beri yetkililere ulaşmaya çalıştıklarını fakat herhangi bir somut adım atılmadığını köyün su altında kaldığını, çocuklarını kepçeler ile evlerden çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Mehmet Aslan mağduriyetini şu sözler ile dile getirdi: “Büyük Akziyaret köyünde ikamet ediyorum. Yoğun yağışlardan dolayın köyümüz sular altında kalmış durumda. Hangi kuruma gittiysek bizlere net cevap verilmedi. 2010 yılında burada DSİ tarafından yapılan kanalda tahliye kanalı yapılmadı köprü yapılmadı. Sel suları köyün içine kadar geliyor. Depremden dolayı köye kaçtık köyü de sel bastı nereye gideceğimizi bilmiyorum. Çarşamba’dan beri bu haldeyiz Belediyeye gittik bizleri AFAD’a yönlendirdiler. Onlarda Beyaz Masaya nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Bütün köylü perişan durumda çocuklarımızı kepçeler ile evlerden çıkardık. Şu anda kendi imkânlarımızla bu suları kanala dökmeye çalışıyoruz. Burada kanal yapıldığı zaman tahliye kanalı köprü falan yapmalarını istedik kimse yapmadı. Onun için her yağışlı havada bütün köy su altında kalmaya mahkûm oluyor.”

“BİZİM KÖYDE HAYAT FELÇ OLMUŞ VAZİYETTE”

Şanlıurfa’da her yağışlı havada köylerinin su altında kaldığını DSİ’nin eksik çalışması yüzünden tarım arazilerin ve evlerin zarar gördüğünü aktaran Sedat Yalçın: “Sürekli yağmur yağdığı zaman köyümüz su altında kalıyor ne yapacağımızı bilmiyoruz. 2010 yılında yapılan kanal bugün hayatımızı felç etmiş durumda. Kendilerinden tahliye kanalı veya köprü yapılmaları konusunda istekte bulunduk kimse yardımcı olmadı. Çarşamba gününden beri gitmediğimiz kurum kuruluş kalmadı. Kimse derdimize derman olmuyor hepsi birbirine yönlendiriyor. Bizler de kendi imkanlarımızla yağmur sularını kanala dökmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“KENDİ İMKANLARIMIZLA BOŞALTIYORUZ SUYU”

Köydeki evlerin su dolduğunu köyde hayatın durma noktasına geldiğini yetkililerin çağrılarına kulak asmadığından yakınan Mustafa Çavşak, “Bu suyun burada toplama sebebi köyün yukarısında köprünün olmayışından kaynaklanıyor. Devlet Su İşleri burada kanal açtığı zaman köyün su altından kalacağını düşünmeyerek burada tahliye kanalı açmadı. Köprü yapmadı. Bundan dolayı köyü yağmur suları basmış ondan dolayı tarım arazilerimiz evlerimiz hepsi su altında kalmış vaziyette.

Hangi kuruma gittiysek elimiz boş döndü. Kimse bizlere yardımcı olmuyor. Herkes topu birbirine atıyor.” dedi.

GİTMEDİĞİMİZ YER KALMADI!

Şanlıurfa’da birçok yetkili mercilere gittiğini fakat yeteri kadar ilgi görmediklerini söyleyen Mithat Yalçın DSİ’nin 13 yıl önce açtığı kanalın cezasını çektiklerini dile getirdi.

Yetkililere seslenen Mithat Yalçın şunları söyledi: “DSİ burada kanal yaptı bir tahliye kanalı köprü hesabı yapmadı. Yağmurlu havalarda köyümüz su altında kalıyor. Kimse bizimle ilgilenmiyor. Köyü su götürdü. Evlerimiz ekinlerimiz araçlarımız hepsi zarar gördü. Kurumlardan haber çıkmıyor.  Kimse sesimize kulak asmıyor. Çarşamba gününden beridir Urfa’daki kurumlara gidiyoruz ellerimiz boş dönüyor. Allah rızası için bizlere bir el atın. Bakın kimse bizlere yardım etmediği için bizler kendi imkanlarımızla bu suyu köyün dışına çıkarmaya çalışıyoruz. Bu su yüzünden çocuklarımız hayvanlarımız hasta olursa bunun hesabını kimler verebilir” diyerek tepki gösterdi.

Tahliye kanalı Şanlıurfa’dan Manisa’ya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Büyük Akziyaret kırsalında DSİ tarafından sel suları birikerek