ŞUSKİ'ye tepkiler sürüyor!

Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı depremin 10 ilde etkisi göstermesiyle 10 ilde faturalar ertelenmesine rağmen, deprem bölgesi ilan edilen Şanlıurfa'da Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü erteleme kararına rağmen evlere su faturası yolladı.

Deprem bölgesi ilan edilen illerden Şanlıurfa’da faturaların ertelenmesi beklenirken ŞUSKİ, vatandaşların kapısına mart ayının ilk gününde su bırakmayı ihmal etmedi. Az hasarlı olan ve deprem nedeniyle boşaltılan çok sayıda konuta gönderilen su faturaları, vatandaşı çileden çıkardı.

Fatura gönderilen evlerin önemli bir kısmı deprem nedeniyle boşalttırıldığı iddia edilirken kimsenin ikamet etmediği az hasar raporu verilen konut sahibi depremzedeler, gelen su faturaların karşısında şaşkın olduklarını söyledi.

Depremzede evlerine gönderilen su faturalarına çok sayıda tepki gelirken Urfalı vatandaşlar yaşanan bu durumu gazetemizin mikrofonlarına değerlendirdi.

“NEDEN SÖZLERİNDE DURMUYORLAR!”

Yaşanan deprem sonrası insanların evlerinde durmakta zorluk çektiğini hayatlarını çadırlarda idame ettiğini belirten Tahir Temel, 3 ay ertelenmesi beklenen su faturalarına tepki göstererek neden insanları umutlandırıp daha sonra sözlerinde durmuyorlar dedi.

Tahir Temel, yaşanan durum karşısında düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Neden sözlerini yerine getirmiyorlar. Başta 3 ay boyunca faturalar alınmayacak denildi. Neden şimdi faturalar gelmeye başladı. Yaşanan bu süreci bilmiyorlar mı? Ben emekliyim çadırda kalıyorum. Uzun zamandan beri evime gitmemişim nasıl bana fatura gönderecekler. Gelen faturanın ne kadarını kullanmışım acaba. Belediye o kadar aciz mi ki bu dönemde fatura yolluyor” diyerek tepki gösterdi.

“BİZLER ALIŞMIŞIZ KUZU KUZU ÖDEYECEĞİZ”

Yaşanan deprem sonrası 3 ay boyunca evlere fatura gelmemesi gerektiğini ifade eden Naci Ünlü, vatandaşlar gelen faturalar karşısında çaresiz kuzu kuzu ödeyecekler dedi.

Naci Ünlü, “Biz alışmışız ne gelse ödüyoruz kuzu kuzu. Elektrik ve su faturaları gelmemesi gerekirken geliyor. Ben anlamadım hani OHAL, hani 3 ay ertelenme nasıl oldu da mart ayında faturalar gelmeye başladı.” şeklinde konuştu.

“BİDE ZAMLI YOLLAMIŞLAR”

Daha önce su faturasının 200-250 geldiğini kaydeden Seyfettin Karaca deprem sonrası su faturasının 400 lira geldiğini söyleyerek yaşanan durum şaşkın olduğunu dile getirdi.

Seyfettin Karaca yaşanan durumu şu sözler ile değerlendirdi: “3 ay ertelenmesi beklenen su faturası bu ay daha katlamalı geldi. Daha önce 200-250 TL geliyordu.  Bu ay 400 TL fatura gelmiş. Nasıl yapacağız, zaten doğru düzgün çalışmıyoruz. Yetkililerin bu gelen faturalara çözüm bulması gerekiyor. En azından bu dönemde yapmasınlar” dedi.

SİYASETÇİLER KÜPLERE BİNDİ!

Evlere gönderilen faturalara vatandaşların yanı sıra siyasetçilerde tepki gösterdi.

Deva Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Tüysüz, uzun süreden beri uğramadığı evine yüksek miktarda su ve elektrik faturasının geldiğini ifade etti.

Başkan Tüysüz yaşanılan duruma şu şekilde tepki gösterdi: “Dedaş ve Şuski depremde hiç boş durmamış! Elektrik ve su kesintisini çözmek için değil tabi, faturada yarışmış 21 gündür uğrayamadığımız eve elektrik faturası 764,30 TL su faturası 237,13 TL gelmiş…Tüketim olsa da olmasa da evde olsan da olmasan da benim için fark etmez der gibi…”

“HERHALDE BUNA DA SEHVEN DERSİNİZ”

Şanlıurfa Cumhuriyet Halk Partisi Örgütlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Özgür Yazar 20 günden beri kullanmadığı suyun faturasını paylaşarak yaşanılan duruma şöyle tepki gösterdi. “Şanlıurfa belediyesi acaba ne yapmaya çalışıyor? Be Allah’tan korkmazlar 20 gündür kullanmadığım suya çıkan fatura bu kadar mı olur? Herhalde buna da sehven dersiniz. Nede olsa alışıksınız. “

“DEPREM BÖLGESİNE BÖYLE VİCDANSIZLIK OLMAZ!”

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, deprem döneminde ŞUŞKİ tarafından evlere gönderilen faturaların vicdana sığmadığını aktararak tepkisini şöyle ortaya koydu: “Deprem bölgesinde, hem de belediye eliyle, böyle vicdansızlık yapılmaz! Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, depremden önce kestiği ocak ayı faturasında, daire sakinine 94 TL borç çıkardı.

Sonrasında Kahramanmaraş merkezli deprem, Şanlıurfa’da da yıkıma yol açtı. Şanlıurfa, 10 ille birlikte afet bölgesi ilan edildi. ŞUSKİ, depremden dolayı yaklaşık 20 gündür evini kullanamayan aynı vatandaşa, 287 TL’lik su faturası gönderdi. Bu apaçık deprem fırsatçılığıdır! Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin, ŞUSKİ’nin yaraları sarmak adına hiç fatura kesmemesi gerekirken, deprem döneminde kullanılmayan eve yolladığı faturanın borç miktarı, deprem öncesindeki faturayı 3’e katlıyor. Ey Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi! Ey ŞUSKİ! Türkiye’nin diğer illerinden vatandaşlar, kuruluşlar, belediyeler, Şanlıurfa’yı da kapsayan deprem bölgelerine tırlarla tonlarca ücretsiz su gönderdi. Siz ise kalkmış hem su parası alıyorsunuz hem de deprem sürecinde daha yüklü fatura gönderiyorsunuz. Tek kelimeyle yazıklar olsun” dedi.