Sürücü, tarım işçileriyle ilgili adım atılmadı!

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, mecliste düzenlediği basın açıklamasında, 6,5 milyona yakın tarım işçisinin yollara düşeceğini ve iktidarın gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi. Sürücü, 'İlgili bakanlıklara defalarca soru önergeleri ilettik, sorunların çözümlerine ilişkin tek bir adım atılmadı' dedi.


Meclis kürsünde mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını dile getiren HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Akp İktidarı mevsimlik tarım işçilerinin koşullarına, kazalarda yaşadıkları ciddi yaralanmalar var ölümlere seyirci kalıyor. Sadece mevsimlik tarım işçilerinin ölümlerine değil, içerisinde bulundukları tüm hak ihlallerine de seyirci kalıyorlar.” İfadelerini kullandı.

6,5 MİLYON KİŞİ TARIM İŞÇİSİ OLARAK ÇALIŞIYOR
“Türkiye’de yaklaşık 6,5 milyon kişiden oluşan tarımsal iş gücünün yarısı mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaktadır” diyen Sürücü, “Mevsimlik tarım işgücü olarak işçiler, her yıl Mart ayıyla birlikte çoğunluğunu Urfa, Diyarbakır, Mardin, ve Batman’dan Adana’nın ovalarına, Mersin’e, Afyon’a kiraz toplamaya, Ordu, Düzce ve Giresun’a fındık toplama, Rize’de Çay, Konya ve Aksaray’a pancar, mısır ve ayçiçeği çapasına, Samsun’a sebze hasadına yani yaklaşık 50 kente Nisan-kasım ayları arasında tarımsal alanda çalışmaya gitmektedirler.

HER SENE YAŞANAN KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Tarladan tabağımıza gelen tüm sebzeler-meyve-kuruyemişlerde mevsimlik tarım işçilerinin elinin emeği ve alın teri var. Yine bu ay mevsimlik tarım işçileri aileler, kadın ve çocuklar yollara koyulacaklar en tehlikeli koşullarda uzun yolculuklar yapacaklar. Biz şimdiden iktidara sesleniyoruz.
Mevsimlik tarım işçilerinin taşınmaları başta olmak üzere tüm koşulları kazalar ve ölümler başlamadan düzeltilmelidir. Her sene yaşanan bu ağır kazaların önüne geçilmelidir. Bu kazalar basına yansıdığında yaşanan yoksulluğu, çaresizliği, o fotoğrafları görünce bu işçilerin canına iktidar tarafından nasıl da kıymet verilmediğini bir kez daha anlıyoruz. Ama Urfa’dan Harran’dan, Hilvan’dan, Suruç’tan bu ülkenin en verimli en değerli topraklarından kalkıp mevsimlik işçi olarak yollara çıkan bu değerli yurttaşlarımızın canı hepimizin canıyla eşit derecede kıymetlidir. İlgili bakanlıklara defalarca soru önergeleri ilettik, sorunların çözümlerine ilişkin tek bir adım atılmadı. Genel kurulda Mevsimlik tarım işçilerin koşullarının düzeltilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Fakat Akp İktidarı mevsimlik tarım işçilerinin koşullarına, kazalarda yaşadıkları ciddi yaralanmalar var ölümlere seyirci kalıyor.
Sadece mevsimlik tarım işçilerinin ölümlerine değil, içerisinde bulundukları tüm hak ihlallerine de seyirci kalıyorlar. Biz HDP olarak konuda Meclise kanun teklifi verdik.

TARIM İŞÇİLERİ IRKÇI SALDIRILARA MARUZ KALIYOR
Ayrıca tarım işçileri gittikleri kentlerde ırkçı saldırılara da maruz kalmaktadırlar. Bu ırkçı tutumlar sadece bir kavga olarak değil mahkemelerde Irkçılık suçuyla yargılanmaların sürdürülmeleri bu konuda oldukça caydırıcı olacaktır.

İŞÇİLERİN İHTİYAÇLARI KARŞILANMALIDIR
Mevsimlik tarım işçileri, çalışmaya başladıkları tarla ve bahçelerde 20 metrekarelik çadırların içerisinde 7 aylarını geçiriyorlar. Su/Elektrik/Tuvalet vb. ihtiyaçların kesintisiz ve hijyenik bir şekilde olarak karşılanması o bölgedeki mülki amirliklerin ve belediyelerin sorumluluk alanındadır ve bu konu da hiç beklemeden hızla adım atılmalıdır.

ÇOCUKLAR İÇİN TELAFİ EĞİTİMLERİ VERİLMELİ
Yine mevsimlik tarım işçiliği dediğimizde ne yazık ki bu alanda çocuk işçiliğinde çok yüksek oranlarda olduğunu da hatırlamak gerekiyor. Okullar henüz kapanmadan 2 ay önce okullarını yarıda bırakıp aileleriyle birlikte tarlalara çalışmaya giden, okullar açıldıktan ise 2 ay sonra ancak okullarına dönebilen çocukların gittikleri çalışma bölgelerinde il/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce telafi eğitimlerin yapılması toplumun eğitim seviyesinin yüksek ve nitelikli hale getirilmesinde çok büyük rol oymaktadır.
Ayrıca anayasal bir hak olan eğitim hakkının gereği olarakta adım atılmış olmalıydı. Fakat bu konuyu birçok kez dile getirdiğimiz halde AKP İktidarı bu konu konuda bir adım atmamıştır.

TARIM İŞÇİLERİNİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK
Yılın 7-8 ayı tarlalarda mevsimlik tarım işçiliği yaparak çalışan yurttaşlarımız, emeklilik yaşları geldiğinde hiçbir zaman sosyal güvenceleri olmadığı İçin emeklilik hakkı kazanamamaktadır. Yıllarca 2 büklüm halde çalışan, tarım alanında böylesi büyük emekler veren yurttaşların yaşlandıkları da emeklilik hakları neden yok ? Bu durum insan haklarına aykırı değil midir ? Bu durum çalışma hakkının çiğnendiğini bir göstergesi değil midir ? Bu durum yıllarca emek verip yaşlandığı zaman da emekliliği hak eden yurttaşlarımızın emeklilik hakkını adeta gasp etmek değil midir ?

Akp İktidarı 20 yılda ömrü boyunca mevsimlik tarım işçiliği yapan yurttaşlar İçin tek bir adım atmış mıdır? Tüm ülkenin sofrasına ulaşan gıdayı elleriyle toplayan mevsimlik tarım işçilerinin emeklilik haklarının olmaması ülkede emeğe, alın terine verilen önemi göstermektedir.

Buradan diyoruz ki ; henüz mevsimlik tarım işçileri tam olarak yollara çıkmamışken  tüm önemler alınmalı, koşullar iyileştirilmeli. Çocuklarının Eğitim hakları ve işçilerin emeklilik hakları içinde göz kaybetmeden adımlar atılmalıdır” dedi.