Sit alanına tuvalet yakışıyor mu?

2016 yılında ihtiyaç sahibi ev kadınlarına yönelik Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Hamarat Eller Çarşısı 2021 yılının ocak ayında tarihi yapıların siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkımı yapıldı. Ancak bir süre sonra yıkılan yerde yeni bir inşaat yükseldi. Yeni inşaatın tuvalet ihtiyacını karşılamak için yapıldığı öne sürüldü. İnşaat alanın sit alanında yapılması tepkilere neden oldu.

Şanlıurfa merkezde 27 Kasım 2016 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal belediyeciliği anlayışı ile kadınlara destek olmak için Hamarat Eller Çarşısı kuruldu. Dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Vali Güngör Azim Tuna ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin katılımıyla açılışı yapıldı. 5 yıl hizmet veren alan daha sonra tarihi silüeti bozduğu gerekçesiyle 13 Ocak 2021 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatıyla yıkılma kararı alındı. Yıkım yapılan alanın birinci dereceden Sit alanı olduğu öğrenildi. Ancak bugünlerde yıkım yapılan yerde yine inşaat yükseldi. İnşaatı yapılan alanın tuvalet olacağı ifade edildi.

BİRİNCİ DERECEDEN SİT ALANINA TUVALET YAPILIYOR!

Binlerce kadının el marifetlerini sergilediği Hamarat Eller Çarşısı tarihi silueti bozduğu gerekçesiyle yıkılması şok etkisi yarattı. Yıkılan çarşının silueti bozduğu gerekçesiyle yıkılmasının yanı sıra yerine lavaboların yapılması Büyükşehir’in kendisiyle çelişmesini gösterdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada Haleplibahçe’de bulunan Hamarat Eller Çarşısı’nın 1'inci derece sit alanına yapılmış olması, yanı başında tarihi Roma Hamamı, Mozaik Müzesi ve karşısında Sakıb’ın Köşkü, arka tarafında ise Kızılkoyun Nekropolü’nün olması, tarihi yapıların siluetini bozduğu gerekçesiyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatları doğrultusunda yıkıldığı belirtildi.

Kentteki kadınların istihdamına katkı sunmak amacıyla yapılan çarşının yıkım programına Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, AK Parti Eyyübiye İlçe Başkanı Mehmet Moğal ve AK Parti Karaköprü İlçe Başkanı Sait Ağan Şanlıurfa Esnaf Sanatkârlar ve odalar birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

HAMARAT ELLER ÇARŞISINI MÜZENİN KARŞISINA TAŞIDIK

Bir konuşma yapan Başkan Beyazgül alanda yapılacak çalışmaları şu sözlerle açıkladı:

‘’Bu bölge tarihi bir havza, bu tarihi havzayı aslına dönüştürmek lazım dedik ve karşı tarafta 35 bina vardı ve o binaları kamulaştırdık ve o tarihi surete uygun olarak yeniden bir restorasyon yapıyoruz. Hemen önümüzde Roma’ya ait bir hamam kalıntısı var diğer tarafta mozaikler, müzemiz ve Nekropol alanımız var. Tarihi bir havzaya ve gastronomi merkezine oluşturduğumuz bu yeri tarihi özelliklerine uygun hale getiriyoruz. Buradaki Hamarat Eller Çarşısını müzenin karşısına taşıdık ve bir süre sonra faaliyete girerek müze ile bütünleşmiş olacak. Nekropol alanının önündeki bir yolu da kaldıracağız ve orayı yürüyüş yolu haline getireceğiz” dedi.

“GÖRSELLİĞİ BALTALIYOR”

Hamarat Ellerin Çarşısının yıkılma programına katılan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ise Hamarat Ellerin görüntü olarak şehir turizmini baltaladığını söyledi.

Kuş sözlerine şöyle devam etti: ‘’İlk seçildiğimiz zaman Zeynel Abidin Beyazgül Başkanımızla bu havzayı dolaşırken Başkanımız Hamarat Elleri gördü. İfadesi şuydu bizi de çok mutlu etti. 'Evet, Hamarat Eller ilimiz ve ilçemiz için bir değer demişti. Lakin görsellik anlamında gerçekten burayı baltalıyor' demişti. Biz de kendisine katılmıştık. Hamarat Ellerin buradan kaldırılması yönünde fikir beyan etmiştik. Sabır neticesinde başkanımızın talimatlarıyla Şanlıurfa’da bir soruna daha neşter vurulmuş oldu” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Tarihi yapıyı bozduğu gerekçesiyle yıkımı yapılan Hamaret Eller Çarşısı 1'inci derece sit alanında yapıldığı gerekçesiyle yıkımı yapılmıştı. Ancak alanda yine inşaat yükselmesi tepkilere neden oldu. Sit alanında tuvalet yapmaya kimin izin verdiği ise merak ediliyor.

VEKİL AYDINLIK YIKIMA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Çarşının yıkımının 1’inci derece sit alanında bulunması sebebiyle yıkıldığını anımsatan Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık “Yapılan çarşı 1'inci derece sit alanıysa açılışında teşekkür edenler ŞBB Başkanı olduktan sonra ne oldu da 180 derece dönüp çarşı için ‘görsellik anlamında gerçekten burayı baltalıyor’ diyebilmiştir? 1’inci derece sit alanıysa buna nasıl göz yumdunuz?” şeklinde konuşarak Başkan Zeynel Abidin Beyazgül’ü eleştirdi.