Sıcaklar, komaya ya da ölüme yol açabilir

Şanlıurfa'da artan kavurucu sıcaklara karşı uyarıda bulunan Doçent Şerif Kurtuluş," Sıcaklar kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda tehlikeli durumlara neden olabilir, komaya yada ölüme yol açabilir." dedi.

Şanlıurfa'da termometrelerin 45 dereceyi göstermesi uzmanlardan vatandaşların sıcaklardan korunma ve güneş çarpmalarına karşı uyarılarda bulundular.

Türkiye'nin en sıcak kentlerinin başında gelen Şanlıurfa'da sıcak hava, hayatı olumsuz etkiliyor.

Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulan Şanlıurfa'da vatandaşlar parklarda ve gölgelik alanlarda sıcaktan korunmaya çalışıyor.

Kentte, cadde ve sokaklarda insan ve araç hareketliliğinin az olduğu görülürken vatandaşlar vakit geçirmek için gölgelik alanları tercih ediyor.

GÖBEKLİTEPE DÖNEMİNDEN BU YANA ÇÖLLEŞME VAR!

Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şerif Kurtuluş: “Şanlıurfa sıcak bir memleket doğrudur ama daha önceye gitmek lazım, Göbeklitepe bu topraklarda milattan önce 12 bin yılında olduğu ortaya çıktı bu ne demek?  O dönemlerde insanların rahat yaşadıkları bir ortam, iklimin buzul çağlardan erimeye başladığı bir dönem, dolayısıyla etrafında ağaçlandırılması ve etrafın yeşil kalması  onların hem güvenlik sorununu hem sıcaklar yönünde bir problem yaşamamalarına neden oluyor aynı benlenmeleri ve korunmaları için bir ortam. Tabi Göbeklitepe döneminden bugüne kadar giderek çölleşen bir Ortadoğu coğrafyası  ve Şanlıurfa söz konusu, bu çölleşme ile birlikte bu sıcaklığın var olması aynı zamanda insanlığa ve insanın sıcaklığın  etkisini hissettiğini görüyoruz. Bunu önlemenin yolu da elbette bireysel önlemler alınmalı sıvı takviyeleri olabildiğince sıcaklara çıkılmaya çalışılması mecburi kalmadıkça ama ağaçlandırmanın önemini Göbeklitepe dönemine yönelik benzerlik açısından ağaçlandırmanın önemini vurgu yapmak istiyorum.

“KORUNAKLI ALANLARDA KALMALARINI İSTİYORUZ”

Normal bir kişide sıcaklığın etkisini hissediyoruz doğru ama kronik hastalığı olanlarda yaşlılarda bu tehlikeli bir hal alabiliyor, komaya kadar yada ölüme kadar gidebiliyor. O yüzden onların olabildiğince korunaklı alanlarda kalmalarını istiyoruz, dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında sorun yaşadıkların hemen kendilerine gerekli takviyeleri yapmaları buna rağmen bir iyileşme yoksa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önem arz ediyor. Özellikle yaşlıların, bebek ve çocukların sıvı kaybından hipertermi dediğimiz sıcaklık artışından çok daha hızlı ve kötü sonuçlara yönelin durumlar ortaya çıktığında noktasında da uyarmak istiyorum” dedi.

Vatandaşlar, sıcaklar bunaltıcı, mecbur olmadıkça dışarı çıkmıyoruz, klimalar bile yetersiz kalıyor, mecbur olduğumuzda çıkıyor ama dikkat ediyoruz. "dediler

Sıcaklar Şanlıurfa’dan Manisa’ya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa