Şeker zammına vatandaşın yorumu!

Son dönemlerde şekere üst üste zamların gelmesine vatandaş tepki gösterdi. 5 kilosunun 120 liraya dayandığı şeker artık lüks bir gıda haline geldi. Gelen zamlardan yakınan vatandaşlar, 'eve misafirliğe gelecek kişilere korkudan evde yokuz diyoruz' dedi.

Son bir yılda şekerin kilosu 6.5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı 250 TL’den 1.100 TL’ye yükseldi.

 

Özellikle nisan ayından mayıs ayına yansıtılan fiyat artışlarını aşağı çekebilmek için geçen ay 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatından vergi alınmaması kararı alınmıştı. Nisan ayında marketlerdeki toz şekerin fiyatı 12 ile 15 TL arasında değişiyordu, Mayıs ayı itibariyle ortalama şeker fiyatları 24 liraya kadar yükseldi. Şekerin fiyatı bir ay içerisinde ikiye katlanmıştı.

 

Şekere zam üstüne zam gelmeye devam ediyor. Mart ayında şekere yüzde 31 oranında zam yapan Türk Şeker, bu ay itibarıyla yüzde 36,3 ila yüzde 66,6 oranlarında yeni bir zam daha yaptı.

 

Mart itibarıyla yüzde 31 oranında zam yaparak 50 kiloluk şekerin çuval fiyatını 550 TL’ye çıkaran Türk Şeker, bu şekere yüzde 36,3 oranında bir zam daha yaparak 750 TL’ye çıkardı.

 

Maliyet artışlarından dolayı fiyatlamada yaşanan sorunlar, vatandaşı market raflarında şeker bulamaz hale getirmişti ve marketlerde kotayla şeker satılır olmuştu.

 

Pastane ve tatlıcı esnafı da şeker fabrikalarından istedikleri miktarda şeker tedarik edemediği için toptancı ve marketlerden topladıkları şekerle üretim yaptığı ileri sürüldü.

 

Şeker fiyatlarına gelen zammı Urfa Değişim Gazetesi mikrofonlara konuşan vatandaşların kimisi Ukrayna- Rusya savaşını hedef gösterdi, kimisi de mevcut iktidarı suçlu buldu.

 

BU ZAMLAR UFAK TEFEK ZAMLAR

 

Şekere gelen yüzde 30-66 arasında gelen zammı anlayışla karşıladığını söyleyen Hasan Kubat şunları söyledi. “Böyle ufak tefek zamlar yapılabilir. Ben bunları fazla kayda almıyorum. Dünya bir ekonomi krizde her yerde savaş var ondan dolayıp böyle zamlar geliyor. İllaki insanları etkiliyorlar.”

 

Ekonomik olarak dünya genelinde zamların yaşandığını söyleyen gazeteci Mehmet Yetim yaşanan zamların derhal önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Yetim, “Ekonomik olarak sadece Türkiye’de değil dünyada sıkıntılar var ne yazık ki Türkiye daha çok hissediyor özellikle Urfa gibi yerlerde daha çok hissediliyor.

 

Şekere yapılan zam zaten özellikle şeker mazot benzin gibi akaryakıtlarda zam geldiği zaman bu özellikle bütün sektörlerin hepsini ilgilendiriyor. Ve hepsini de etkiliyor. Çünkü bunun nakliyesi çiftçinin toplaması indirmesi gibi şeyler etkiliyor. Mazota zam geldiğinde bütün sektörleri etkilediği gibi mazot şu anda 30 lira eskiden insanlar arabasıyla Ankara’ya İstanbul’a gidebiliyorlardı. Bir otobüs fiyatları 500 lira olmuş bugün firmalar özellikle bu bilet firmaları bile taksit yapıyor. Eskiden 200-300 lira olan biletler şu anda 600-700 zaten uçak fiyatları bin TL’den yüksek. ÖTV’den alınan vergiyi sıfırlamalı ki fiyatlar düşmeli “

 

AKRABALARA EVDE DEĞİLİZ DİYORUZ!

 

Yaşanan zamlardan dolayı misafirliğe gelmek isteyen akrabalarına evde olmadığını aktaran Sinan Kubat da “Neredeyse şekeri bırakmışız artık sana açık söyleyeyim.  Misafir arıyor diyor size geleceğiz yokuz diyorum cebimde 50 milyon var şimdi hanım aradı. O eksik bu eksik şimdi buğday pazarına gideceğim borç alacam. Yarın öbür gün bu borcu ödemezsem ne olacak adamla kavga edeceğiz. İnsanların ağzının tadı kalmadı. Yani huzur kalmadı daha doğrusu.

 

Geleceği görmüyorum ki mutlu olayım şimdi ben ne yapayım. Günden güne daha kötüye gidiyoruz şimdi ben ileri bir ufuk görseydim derdim güzel oluyor sıkıntılar gelip geçici. ne yazık ki iyiye gitmiyor 1 2 dönem Ak Partiye verdim pişman oldum keşke vermeseydim.

 

Urfa da en düşük kira 1500 lira olmuş önümüz kış nasıl geçineceğiz. Odunun tonu 2 bin 5 liraya dayanmış, kömür alamıyorum, şeker alamıyorum, bir şey alamıyorum nasıl geçineceğim. 4250 alıyorum 1 buçuk maaş kesintim var. Kira ödüyorum, elektrik, su, doğalgaz ben nasıl geçineceğim. Ben vatandaş olarak söylüyorum geçiniyorum diyenler gelsin benim evimin masrafını karşılasın. Ben geçinemiyorum arkadaş bir gün cebimde 1 milyar olup oturduğum günü görmedim” şeklinde konuştu. 

 

ZAMLARIN BENİM AÇIMDAN SIKINTISI YOK

 

Yaşanan zamları normal karşılayan vatandaşlardan Mehmet Çelik ise Rusya- Ukrayna savaşını öne sürerek zamların hedefi savaş olduğunu söyledi. Mehmet Çelik “Şekere zam muhakkak gelecek. Ukrayna savaşı Rusya savaşı var. Birçok ihraç ettiğimiz yerler var.  Olabilir o kadar zam gelmesi şu an benim acımdan sıkıntı yok. Çünkü ülkede benim açımdan kriz var. Yok değil yine bunu biz başaracağız bunu bizler yapacağız”

 

 

 

Şeker zammı Son dönemler vatandaş tepki gösterdi