Şanlıurfalıların güvenli limanı altın savaştan etkilendi

Güvenli liman olan altın, dünya piyasasındaki yükselişler ve Orta Doğu da yaşanan savaşlardan dolayı rekor tazelemeye devam ediyor. Bu durum altın yatırımcıların yüzünü güldürürken, evlenecek olan kişileri ve altın almak isteyen vatandaşları zor duruma düşürdü.

Hem ons altın hem de döviz kurlarının etkisiyle birlikte gram altın her gün ivme yakalamaya devam ediyor. Zira Ons altın güne 2041 dolardan başladı. Ons altınında ki yükselişler gam altının işine yarıyor fakat bu yükselişlere rağmen altın her zaman yatırımcıların gözdesi oluyor.

 

Son zamanlarda dünya geneli yaşanan ekonomik krizler, piyasalarda ki dalgalanmalar ve 7 Ekim’den beri İsrail-Gazze arasında devam eden savaş birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Savaş başlamadan önce gram altın 1 bin 800 TL seyrinde işlem görürken, şu an ise bin 1900 TL’den işlem görüyor.

 

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan kuyumcu esnafı Mehmet Özbay, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Gram altının sürekli yükselişte olduğunu kaydeden Özbay, bu durumun İsrail ve Gazze arasında yaşanan savaşın etkili olduğunu söyledi. Cumhuriyet altının ise yıl sonuna kadar 15 bini bulacağını kaydetti.

 

 

Ani düşüşler yaşanmadığı sürece, altın yatırımcısının zarar etmeyeceğini belirten ve 15 yıldır kuyumcu esnafı olan Mehmet Özbay, “Ani bir düşüş olmadığı sürece altın güvenilir liman olma özelliğini hep koruyor. Altın almak dolar almaktan daha iyidir” açıklamalarında bulunarak vatandaşlara telkinde bulundu.

 

ALTIN SÜREKLİ YÜKSELİŞTE

Altının yükselişte olduğunu belirten Mehmet Özbay, “Şu anda altında fiyatları yükselişte ve bu yükseliş devam ediyor. Birde yılbaşının yaklaşmasıyla beraber altın fiyatları daha da yükselecek” dedi.

 

 

SAVAŞLAR, ALTININ YÜKSELMESİNE NEDEN OLUYOR

 

Son dönemlerde altının bu kadar yükselişe geçmesinin nedeni, İsrail ve Gazze arasındaki yaşanan savaştan dolayı olduğunu söyleyen Mehmet Özbay, “Altının bu kadar yükselmesinin sebebi tabii ki dünya piyasanın sürekli yükselmesi ve İsrail – Gazze arasındaki yaşanan savaştan dolayı altın fiyatlarında yükselişlere sebep oluyor. Tabii ki de altın en çok savaştan etkilendi. İsrail- Gazze arasındaki savaş durduktan sonra altında ani bir düşüş olmaz ama yine de yükselmeye devam eder” açıklamasında bulundu.

 

İNSANLAR PANİK HALİNDE

Halkta bir panik durumunun olduğunu kaydeden Özbay, “Şu anda halk gelip altın alıyorlar çünkü insanlarda panik durumu var. Piyasada şu an altın yüksek. Bu yükseklikten dolayı insanlar panik haline kapılıp gelip altın alıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

 

ALTINA TALEP ARTIKÇA FİYATLARDA YÜKSELİYOR

 

Gram altının bin 900 TL’den işlem gördüğünün altını çizen Özbay, “Cumhuriyet altını şu an 12 bin 650 TL’ ye satıyoruz. 12 bin 500 TL'ye de müşteriden alıyoruz. Çeyrek altın 3 bin 180 TL'ye satıyoruz. Gram altında bin 900 TL'den satıyoruz. Yani altın ne kadar yükseldikçe milletin talebi de o kadar artıyor. Onun için altın satışımız şu an gayet iyi” şeklinde konuştu.

 

ANİ BİR DÜŞÜŞ OLMADIĞI SÜRECE ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Yıl sonuna kadar cumhuriyet altının 15 bine kadar çıkma ihtimalinin olduğunu söyleyen Mehmet Özbay, şunları söyledi: 

 

“Altına talep oldukça, altın fiyatları da sürekli artış gösteriyor. Yıl sonuna kadar Cumhuriyet altın 15 bine kadar çıkabilir. Öyle bir ihtimal söz konusudur. Ani bir düşüş olmadığı sürece altın sürekli yükselme durumuna geçiyor. Savaş bitmeyene kadar da altın sürekli artış gösterecektir.”

 

ALTIN, MECBÜRİYETEN ALINIYOR

 

Şanlıurfa’da altının çok tercih edilmesinin nedeninin mecburiyet olduğunu aktaran Özbay, “Şanlıurfalıların altın tercih etmesinin sebebi; mecburiyetten kaynaklanıyor. Evlenenlerin hepsinde bir liste oluşturuluyor. Bu listede tabii ki altın listesi de var. Altın listesi oluşturunca da ailede gelip mecbur altın almak zorunda kalıyor” diyerek altının revaçta olmasının nedenlerini açıkladı.

 

 

ALTIN HER ZAMAN GÜVENLİ LİMAN OLUYOR

Altının her zaman güvenli yatırım olduğunu ifade eden Özbay, “Ben altın alıp yatırım yapanlara şöyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum: Parası olan gelip altın alsınlar. Altın her zaman güvenli bir liman oluyor. Çünkü zararı her zaman daha az oluyor” diye konuştu.

 

ŞANLIURFA’DA EN ÇOK TERCİH EDİLEN, FRENK BAĞIDIR

 

Şanlıurfa’da en çok tercih edilen altın çeşitlerine değinen Özbay, “Evlilikten dolayı en çok tercih edilen frenk bağı, gösterişli yüzükler, Madonna, zincir ve akıtma çok kullanılıyor. Frenk bağı ortalama yüz bin ile iki yüz bin arasında değişiyor. Özel yaptıranlar da oluyor bu da bir fiyat artışı neden oluyor” dedi.

 

DOLAR DEĞİL ALTIN ALSINLAR

 

Konuşmasının devamında altın yatırımcılarına tavsiyelerde bulunan Mehmet Özbay, sözlerini şu şekilde tamamladı:

 

“Altına talep olduğu için ve altında sürekli yükselişte olduğu için insanlara altın almalarını tavsiye ediyorum. Ani bir düşüş olmadığı sürece altın güvenilir liman olma özelliğini hep koruyor. Altın almak dolar almaktan daha iyidir. Ben insanların dolar almasını tavsiye etmiyorum. Altın dolardan her zaman daha iyi oluyor. Dolar hem devleti hem de vatandaş için daha sıkıntılı oluyor o yüzden altına yatırım yapsınlar.”