Şanlıurfalılar fırsatçılara ateş püskürdü!

6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde can ve mal kaybına neden olan 7.7 ve 7,6 depremlerin ardından Şanlıurfa'da ev kiraları ile ev taşıma ücretlerine fahiş zamlar geldi. Yaşanan sürece vatandaşlar ateş püskürdü.

Kahramanmaraş depremlerden sonra kira ve ev taşıma ücretlerine fahiş zamlar geldi. Yaşanan bu sürecin ardından Şanlıurfa Valiliği emlakçıları sıkı bir şekilde denetledi. Denetimlere rağmen paylaşılan ilanlarda fiyatların hala yüksek olduğu görüldü. Doğal felaket nedeniyle 10 ilde ölen vatandaşları sayısı 45 bine ulaştı. Deprem nedeniyle birçok insan ev arayışına geçmesine konut fiyatları tavan yaptı.

 

45 bine yakın insanın hayatını kaybettiği depremin yaraları sarılmaya çalışılırken bazı ev sahipleri ev kiralarını iki kata çıkarması tepkilere neden oldu. Daha önce şehir merkezinde bulunan emlakçıları kontrol eden yetkililer birçok emlakçıya fahiş kira bedeli istediği gerekçesiyle para cezası yazdı.

Yaşanılan bu durum karşısında yetkililiklerin daha caydırıcı cezaların uygulamasını isteyen vatandaşlar Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuştu.

Yaşanılan bu zorlu süreçte herkesin birbirine destek olması gerekirken ev sahiplerinin köstek olmasının kabul edilmez bir vicdansızlık olduğunu dile getiren vatandaşlar, yetkililerden daha caydırıcı cezalar uygulamasını istedi.

DERS ÇIKARMADIK!

Meydana gelen depremden ders çıkaramadıklarını söyleyen Niyazi Polatcan, fahiş kira bedeli talep eden ev sahiplerine daha insaflı olmaları gerektiğini ifade etti.

Niyazi Polatcan fahiş kira bedeli isteyenlere şu şekilde tepki gösterdi: “Vicdan merhamet kalmamış kimsede yaşanan felaketlerden ders çıkaramıyoruz gerçekten. Daha önce Covid19 döneminde fahiş fiyatlar yaşandı. Şimdi depremden dolayı insanlar her şeye zam yapıyor. Özellikle kira fiyatlarında çok yüksek fiyatlar konuşuluyor. İnsanlar zaten evsiz barksız kalmış, zaten olan olmuş yardımcı olmak yerine bizler resmen onlara bir tokat atmaya çalışıyoruz. Bu olacak iş değil. 1500 TL olan Ev kiraları şu anda 5-6 bin lira civarı, bu olacak iş değil yani gerçekten vicdana sığmayan bir durum yaşanıyor. Yetkililerin caydırıcı cezaların uygulaması lazım. Bugün ev kiraları zamlanır diğer gün başka bir şey böylelikle zam kuyruğu başlar.  Bizim ülkede her şey birbirine bağlı olduğu gibi bir şey pahalılaştı mi diğeri de hemen zam yapıyor. Allah sonumuzu hayır etsin inşallah” ifadelerini kullandı.

6 ŞUBAT’TAN SONRA HER ŞEY UÇTU!

Deprem sonrası sadece kira fiyatlarında fahiş fiyatların olmadığını, gıda ürünlerinde de fahiş fiyatların uygulandığını aktaran Bekir Yıldız, “Sadece kira fiyatlarında değil, 6 Şubattan sonra bütün gıda ürünlerinde de zamlar yaşanmaya başladı. Ev kiraları görünen ve göze batan taraf. Yaşanılan depremden dersler çıkarmak yerine bizler daha da birbirimizin işini zorlaştırıyoruz. Artık gündeme bakmaktan utanır duruma geldik. Adam battaniye soruyor fiyatı iki üç kat yükselmiş kira fiyatları keza yine öyle nasıl yapacağımızı nasıl akıllanacağımızı gerçekten bilemiyoruz.

İnsanların birbirine destek olması gerekiyor. Benimde iki katlı bir evim var, alt katın onarılması lazım. Eğer yetkililer uygun görürse bir aileyi oraya yerleştirebilirim. Vatandaşlık görevimizi yerine getirebiliriz.” dedi.

DEPREM SABAHI EKMEK 5 LİRA

Deprem sabahı ekmek almak için fırına gittiğini ve 4 TL olan ekmeği 5 liradan aldığını söyleyen Erdoğan Erdoğan ev kiralarında yaşanan zamların önüne derhal geçilmesi ve yetkililerin ağır yaptırımlar ile ev sahiplerini cezalandırması gerektiğini aktardı.

Erdoğan Erdoğan ev kiralarında yaşanan zamlar ile ilgili şu şekilde konuştu: “Deprem sonrası gerçekten hayatın birçok noktasında zamlar yaşanmaya başlandı. Deprem sabahı ben ekmeği 5 TL’den aldım. Gerçekten her krizde bazı şeyleri fırsata çevirmememiz lazım. Ev kiraları almış başını gitmiş deprem sonrası bu olacak iş değil yetkililerin derhal buna çözüm bulması lazım. Ukrayna savaş döneminde bile bize yardım göndermekten geri durmazken bizim bize yaptığımıza bakın” diyerek tepki gösterdi.

TAVAN FİYAT OLSUN!

Deprem sonrası ev kiralarını 2-3 katına çıkaran ev sahiplerine tepki gösteren Mahmut Tuğalan, yetkililerin ev kiralarına tavan fiyat koyması, tavan fiyat üzerinde para talep eden ev sahiplerine ciddi yaptırım uygulaması gerektiğini belirtti. Mahmut Tuğalan sözlerine şöyle devam etti: “Kiralar 2-3 bin lirayken şu anda 7-8 bin liradan bahsediliyor gerçekten bu olacak iş değil. Depremden sonrası bunların olması gerçekten hoş olmayan bir durum bizim milletçe birbirimize destek olmamız lazım. Birbirimize kol kanat germemiz lazım. Destek yerine köstek olmamamız lazım. Yetkililerin buna derhal el atması lazım. Fırsatçılara vermemesi lazım belirli kotalar koyulması lazım. Ev kiralarına bir tavan fiyatın koyulması lazım” diyerek sözlerine son verdi.

Şanlıurfalılar 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli Şanlıurfa’dan Manisa’ya