Şanlıurfalı vatandaşlar eğitim sorununa ateş püskürdü

Şanlıurfa'da eğitim sisteminde yaşanan sıkıntıları dile getiren öğrenci ve veliler bakanlıklara seslenerek sitem etti.

Genç nüfus oranı en yüksek illerin başında gelen Şanlıurfa’da öğrenciler yeteri kadar eğitim alamadıklarını kaydederken, çoğu okulda birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrencilerin eğitim gördüklerinin altını çizdi.

Şanlıurfa merkezde eğitim sorunları bitmek bilmezken buna kırsal öğrencileri de eklendi. Özellikle kırsal kesimlerde eğitim gören öğrenciler her sene okul servisleri yüzünden eğitimlerinden geç kalıyor.

Yüksek KPSS Puanı alıp atanmadığını söyleyen öğrenciler bu yapılanlar bizleri eğitimden uzaklaştırıyor dedi.

Mevsimlik tarım işiyle uğraştığını söyleyen bir vatandaş “Zaten öğrenciler bu yüzden eğitimlerinden geç kalıyor. Öğrenciler okula başlarken bu kez de eğitim sorunları baş gösteriyor. Diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

“ATANAMAYACAKSAK BOŞUNA ÜNİVERSİTE AÇMAYIN”

Çoğu okuyanın atanamaması bizleri de okumaktan uzaklaştırıyor diyen Ahmet Ersin Hatipoğlu şunları kaydetti: “Şu dönemde okumanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Kazansan bile atamalar sıkıntı hale gelmiş. O kadar sene okuyup karşılığını alamamak herkese zor geldiği gibi bizlere de zor geliyor ve insanlar okumaktan artık soğuyor. Şanlıurfa eğitimine gelecek olursam o kadar eksiğimiz var ki bazı yerlerde hala birleştirilmiş sınıflar mevcut. Eğer bizler atanamayacaksak boşuna üniversite açmayın. Bir sürü gereksiz bölüm ve gereksiz üniversite var. ” dedi.

“İMKÂNIM OLSA YURT DIŞINA GİDERİM”

Türkiye’de ki eğitim sistemi sorunları nedeniyle yurt dışına gitmek istediğini söyleyen Mahmut Hatipoğlu: “Ben şahsen Türkiye şartlarında eğitimi kötü görüyorum.  Bir öğrencinin 12 sene boyunca okuması sonra sınavlarla üniversiteye gitmesi ardından tekrardan KPSS sisteminin olması tüm bunlar öğrencileri okumaktan biraz daha uzaklaştırıyor. Ben beden öğretmenliği mezunuyum alan geldi bize fakat puan yükseldi ben gittiğimde 72’ydi şuan 82-83 oldu. Bu sene yine hazırlandım yine umudum kırıldı. Memur olma şartları baya zor oldu. Şu an elimde olsa inanın ki bir saniye bile durmam direk yurt dışına giderim.” şeklinde konuştu.

“ŞANLIURFA SADECE EĞİTİMİYLE DEĞİL HERŞEYİ İLE GERİDEN GELİYOR”

 Şanlıurfa’da sadece eğitim sistemi değil, birçok alanda aksaklıkların yaşandığını aktaran Fatli Çoban: Her şey eğitimden başlar diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bana göre Türkiye'de en geri kalmış il Şanlıurfa’dır. Urfa gerek eğitimiyle gerek sağlığı ile sürekli gerilerden geliyor. 7 sene yurt dışında kaldım. Şanlıurfa'ya geldiğim zaman ne hissettim biliyor musunuz? Sanki harabe, yıkılmış bir köye gelmişim gibi hissettim. İşte bu tür şeylerin olmasının en büyük etkeni de dediğimiz gibi eğitimsizlik biz sağlam bir eğitim alamadığımız için sağlam bir eğitim de aktaramıyoruz. Şanlıurfa eğitimsiz olduğu için gelişemiyor.” diyerek tepki gösterdi.

“MADDİ İMKÂNIM OLMADIĞI İÇİN KIZIMI OKULDAN ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIM”

Maddi imkânsızlıklardan dolayı çocuklarını okutamadığını söyleyen Ahmet Suruçlu: "Şu an Şanlıurfa'da eğitim sistemi yok, her şey maddiyata çevrildiği için eğitimde öğrenciler için zor oluyor. Şu anda 3 tane çocuğum okul okuyor birini okutamadığım için okuldan çıkarmak zorunda kaldım.” dedi.

“MEVSİMLİK TARIM İŞİNDEN DOLAYI ZATEN ÖĞRENCİLER EĞİTİMDEN GEÇ KALIYOR ŞİMDİ DE EĞİTİM SORUNLARI YÜZÜNDEN YETERİ EĞİTİMİ ALAMIYORLAR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Suruçlu: “Bir de Şanlıurfa'da uyuşturucu almış başını gidiyor. İnsanlar rahatlıkla sokaklardan geçemiyor. Ben diğer çocuklarımı da sırf bundan dolayı okuldan çıkarmak zorunda kalacağım. Yılın zaten belirli aylarında mevsimlik işle uğraşıyoruz. Çocuklarımız mevsimlik işten döndükten sonra o birkaç ay içerisinde bile sağlam bir eğitim göremiyorlar. Şanlıurfa'dan gitmeyi düşünüyorum. Hemen hemen Türkiye'nin çoğu ile öyle olmuş durumda fakat Şanlıurfa bunların en diplerini yaşıyor.” ifadelerini kullandı.