"Şanlıurfa için ayrıcalık tanınmadı!"

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan TOKİ konutları kapsamında Şanlıurfa'ya 6 bin 750 konutun düşmesini yetersiz bulduğunu söyleyen Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak, "Şanlıurfa gibi göç alan bir ilde 6 bin 750 konut yapılması çok yetersiz olacaktır. Defalarca siyasi mercilere dile getirmemize rağmen Urfa'ya bir ayrıcalık tanınmadı." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı TOKİ sosyal konut projesinde Şanlıurfa’ya 6 bin 750 konutun yapılacağı müjdesi verildi. 250 bin  Sosyal konut projesinden faydalanmak için vatandaşlar e - devlet üzerinden  başvuru yapmaya başladı.

Sosyal konut projesinde Gaziantep'e verilen konut sayısının Urfa'dan fazla olduğuna dikkat çeken başkan Tokmak: "Gaziantep gelişmişlik açısından önde olabilir ama nüfus açısından Urfa kadar olmaz, Gaziantep'e 10 bin konut verilirken Şanlıurfa'ya 6 bin 750 konut neden verildi. Bu sayının yetersiz olduğunu kendileri de biliyor” şeklinde konuştu.

"KONUT AZLIĞINI DEFALARCA DİLE GETİRDİK"

Bu konuda siyasi yetkililerin baskı yapamadığını altını çizen Tokmak: "Türkiye geneli yapılacak olan konut projesinde Şanlıurfa'ya 6 bin 750 konut düştü. Şanlıurfa'nın diğer ilçeleri ile birlikte 6 bin 750 konut yapılacak. Konut sayısı açıklanmadan önce sayının böyle olacağını biz tahmin ettik ve milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, yerel yöneticilerimize bunları anlattık ifade ettik. Urfa'nın konut ihtiyacının çok olduğunu, arz talep dengesizliğinin çok olduğunu ve Şanlıurfa'ya pozitif ayrımcılık yapılarak daha fazla konut yapılması gerektiğini vurguladık." ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ YERİNE BAKMADAN EV ALMANIN DERDİNDE"

Konut bulmakta zorlanan vatandaşların TOKİ konutlarının şartlarına uygun olmamasına rağmen mecburen konutlara başvurduğunu söyleyen Başkan Tokmak: "Bu konut sayısı Şanlıurfa için tabii ki yeterli değil, kiracı vatandaşlarımız bu fiyatları ne kadar cazip olmasa da bir şekilde TOKİ'den ev almaya çalışıyorlar. TOKİ'ye başvuranların sayısı da belli, TOKİ'nin  normal fiyatlarının yüksek olmasına rağmen  yeri ve muhiti insanlara uymasa bile insanlar bir şekilde buradan ev almak istiyorlar." dedi.

"VATANDAŞIN ALIM GÜCÜYLE ORANTILI DEĞİL"

Vatandaşın zam ve enflasyona bağlı olarak Taksitlerin fazla olacağını düşündüğünü Tokmak: "Taksitlerin 20 yıla yayılması, bir süredir. 20 yıla taksitlerin daha cazip hale için 20 yıl diye uzatma yapıldı ama insanlarımızın alım gücü yine orantılı değil, çünkü TOKİ'nin fiyatları normal piyasa fiyatlarının hemen hemen eşdeğer, uzun taksit olduğu için direkt Kredi alamadığı için, insanlara cazip oluyor. Bilindiği üzere memur maaşına endeksli 6 ayda bir zamlar üzerine bir sistem. Sadece yeni konutlar için değil, yani 6 ayda bir memur maaşına endeksli bir zam olayı oluyordu. Bu seneki zam ve enflasyon çok fazla olunca insanlarda da bir tedirginlik oluştu. Her 6 ayda bir yüksek bir fiyat mı ödeyeceğiz düşüncesine girmeye başladılar. " şeklinde konuştu.

"BU EVLER ŞANLIURFA İÇİN KÜÇÜK"

Yapılan evlerin metrekare açısından küçük olduğunu söyleyen Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak, "Şanlıurfa'nın kültür yapısına uymadığını söyleyen Biliyorsunuz ki hem Urfa'nın nüfusu hem de aile külfeti çok kalabalık oluyor. Her evde minimum 5 kişi yaşıyor. 75 metrekare Şanlıurfa gibi bir yere az geliyor. Evlerimizin en az 100 metrekare olması gerekiyor. Urfalılar bu kadar küçük evlere alışkın değil. Yetkili mercilere defalarca kez dile getirmemize rağmen Antep'e 10.000 küsurat verilirken Şanlıurfa gibi kalabalık bir nüfus ve bunun yanında göç alan bir şehre 6.000 küsuratında konut verilmesi tartışılması gereken konulardan biridir. Nüfus anlamında biz Antep'ten daha öndeyiz hızlı büyüyoruz hızlı çoğalıyoruz, hem içten hem dıştan çok büyük göçlerimiz oluyor. Defalarca kez dedi ki Şanlıurfa'ya pozitif ayrımcılık tanıyın Şanlıurfa’ya fazla konut verin." İfadelerini kullandı.

# TOKİ konutları# Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak