Şanlıurfa'da neden intihar vakaları arttı

Şanlıurfa'da son zamanlarda intihar vakaları artış gösterdi. İntiharların altında yatan sebepleri vatandaşa sorduk. Vatandaşa gören intiharların temelinde psikolojik etkenler, aile baskısı ve ekonomik sıkıntılar yer alıyor. Kimi vatandaşlar ise imanın zayıf olmasına bağladı.

Kent genelinde son bir yıl içerisinde canına kıyan insan sayısında hızla artış meydana geldi. özellikle gençlerin hayatına son verdiği Şanlıurfa’da uzmanlar intiharları aile baskısı, ekonomik sıkıntılar, aile baskısı ve arkadaş çevresine bağlıyor. Urfalı vatandaşlar ise bu olayları dini duygular, aile baskısı, ekonomik sıkıntılar ile aile baskısına bağladı. Kentteki intihar vakaları ile ilgili yetkililerden bir açıklama gelmezken bu artışın önüne geçecek adımlarında atılmadığı görülüyor. Şanlıurfa’da bazı günlerde bir günde iki intihar olayı yaşanabiliyor.

Uzmanlara göre, İntihar bakımından en büyük risk etmeni kişinin intiharından hemen önce bir ruhsal hastalık yaşıyor olmasıdır. İntiharların yaklaşık yüzde 80’i doğrudan bir ruhsal hastalıkla ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. İntihar niyetinin anlaşılması, gereken ruhsal rahatsızlıkların tedavisi olası intihar girişimini önlemek açısından oldukça önemli olduğu vurgulanıyor.

Urfa Değişim Gazetesine intiharların temeline yatan sorunları sorduk. İste vatandaşın konuyla ilgili yorumları şu şekilde:

“GENÇLERDE PSİKOLOJİK SORUNLAR VAR”
Gençlerin hepsinde psikolojik sorunların olduğunu söyleyen Elvan Polat, “Gençlerimizin hepsinde psikolojik sorunlar var. Aile baskısı var,  çocuklarımız anne baba sözü dinlemiyor. Kötü arkadaş kurbanı olabilir. Gençler depresyon ilaçları ve uyuşturucu bulabiliyor. Ondan dolayı diye düşünüyorum” dedi.

“İMANI KUVVETLİ KİŞİLER İNTİHAR ETMEZ”
İntihar eden kişilerde iman zayıflığı olduğu iddia eden Mehmet Alkan, “İmanı güçlü olan canına kıymaz. Peygamberlerimiz cefa çektiler öylemi değil mi? Bugün kim açlıktan intihar eder, açlıktan değil imanı zayıf olan intihar ediyor. İntihar eden kişinin evinde en aşağı 5 milyarlık telefon yoksa gidin araştırın. Bu millet böyle boşu boşuna konuşuyor. Gavur bizi 2023‘e yetiştirmeyecek. Müslümanım diyenler bir an evvel kendilerine gelsinler. Bir örnek vereyim bir bacımızın oğlu askere gitti. Bu hükûmetten önce başörtülü olduğu için içeri almadılar. Ben ordaydım oğluyla görüştürmediler. Okuldan atılanları bir düşünsünler, bugün intihar ediyor bunu araştırın. Eğer öyle değilse adam ne yapsın. Adam bir an evvel zengin olmak istiyor. Bir atlayış yapıyor altından çıkmıyor, intihar ediyor yada başka sorunlar var. Ya da kumar oynuyor. Tarlasına buğday ekti. Tarlayı sürmesi, ilacı borca kaldırdı. Birkaç kamyon buğday geldi.  kalkıp kumar oynamaya kalktı ve hepsini kaybetti. Sonrasında canına kıymaya kalkıştı” ifadelerini kullandı.

İntiharlarında temelinde ekonomik krizden ziyade psikolojik sorunlar olduğunu ifade eden Mehmet Alkan ise “İslam’da öldürme olayları zamanla artacak. Nüfus arttıkça temel sorunlar artacak. Baba ve oğul arası zamanla artacak. Bozulan psikoloji ve yanlış aile planlamasından kaynaklanıyor. Aynı zamanda eğitimsizlikte bunda etkiliyor” yorumunda bulundu.

Şanlıurfa’dan Manisa’ya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa