Pazarcı esnafından ilginç yorum! Pahalıyken daha çok satılıyor

Şanlıurfa pazarcı esnafı sebze ve meyvenin pahalı olduğu dönemde daha çok sattıklarını iddia etti. Pahalı olan dönemde karların daha çok olduğunu ancak şu anda karlarının düştüğünü söylediler. Vatandaş ise sebze fiyatlarının hala çok yüksek olduğunu kaydetti.


Mayıs ayının başlarında kilosu 40 liraya kadar çıkan domates, havaların ısınmasıyla birlikte 15 liraya düştü. Aynı şekilde yüksek olan biber ve patlıcan 30-40 liradan 12 lira bandına kadar düştü. Vatandaş ateş pahası olan sebze fiyatlarına günlerce tepki gösterdi. pazarcı esnafı ile yaptığımız röportajlarda fiyatların yüksek olduğu dönemde daha çok sattıklarını söyledi. Pazarcılar, Şanlıurfalıların pahalıyken daha çok sebze aldığını ileri sürdü. Vatandaşın pahalı ürün sevdiğini ileri süren pazarcılar, bu fiyatların mazot karşısında normal olduğunu da kaydettiler.


Resmi rakamlara göre enflasyon oranı yüzde 70, ilkbaharın gelmesiyle vatandaş sebze ürünlerine yöneldi. Ancak sebze fiyatlarını yüksek olması nedeniyle vatandaş evine sebze kıt kanat götürebiliyor. Pazarcı esnafı yüksek fiyatı nakliye harcamaların ve mazota bağladı.

PAHALIYKEN DAHA ÇOK SATILIYORDU
Fiyatların şu anda düşük olduğunu söyleye pazarcı esnafı Ramazan, “Fiyatlar şu anda düşük ama millet yemiyor. Pahalı olduğu zaman millet alıyor ama salatalık şu anda 2,5 lira kimse almıyor. 25 olduğu zaman daha çok gidiyordu. Biber 7 lira 8 lira, domates 15 lira, patlıcan 13 lira, hepsi yüzde 80 düştü. Millet yemiyor atıyorum bir sebze 25 olduğu zaman iyi gidiyor. Şu anda ise almıyorlar vallahi çözemiyorum salatalık 25 idi 2,5 lira oldu kimse yemiyor. Başkada bir şey demiyorum” dedi.


SEBZE FİYATLARI HAVALARA BAĞLI
Pahalılığın parti ile alakası olmadığını söyleyen pazarcı esnafı Yasin Akal, “Fiyatlar düştü. Salatalık 3 TL, patlıcan 10 TL, domates 10 TL, 1 hafta sonra daha ucuz olur. Yani bu pahalılık parti ile alakası yok. Hava ikliminden dolayı havalar serin gidiyor domates pahalı, patlıcan pahalı havalar ısındıkça ucuz olur. Vatandaş yine pahalı görüyor, vatandaşta haklı şu an domates 10 lira bir süre sonra domates 5 lira olur salça zamanı geldi” ifadelerini kullandı.


“URFA MİLLETİ PAHALIYKEN ALMAYI SEVİYOR”
“Fiyatlar yüksek olunca kazancımız fazladır” diyen esnaf Mehmet Ali Kaçar, “Şu anda fiyatlar düşük olduğu için maalesef zarar ediyoruz. Yani pahalı olunca kazanç daha fazla bu yüzden yüksek olmasına rağmen iyi geliyor bize. Millet daha fazla alıyor, kazancımız daha fazladır onun için fiyat düşüşte olduğu için zaman maalesef kazancımız azdır biber şu anda daha önceden 20 veya 25’e veriyorduk şu anda 8 lira ama maalesef gitmiyor.  Domates şu anda 12 lira daha önce 25 liraydı o zaman kazancı daha fazlaydı. Maydanoz 5 liraydı şu anda 2 buçuk lira, lahana 12 liraydı şu anda 7 lira ama gitmiyor. Havuç 8 liraydı şu anda 5 lira ama gitmiyor. Kıvırcık 15 liraydı ama şu anda 8 lira ama gitmiyor. Bizim Urfa milleti genellikle fiyat yüksek olunca daha çok alıyor. Şu anda fiyat düşükte maalesef kazancımız yok bataktayız yani” dedi.

“EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİNMEK ZOR”
Fiyatlar kışa göre biraz daha iyi olduğunu kaydeden Abdurrahman Yıldız ise “Yine de pahalı, bu pahalılık, sebzelere gelen zamlarında etkisi var. Havalar ısındıkça daha da iyi olur, kışa göre düşüş var. Mesela biber 30 liraydı, domates 20 liraydı, patlıcan 30 liraydı bugün 7-8 lira domates 10 lira epey düşme var. Yalan olmasın ben emekliyim, emeklinin alması zor, mecburu ihtiyaçlar var onları temin ediyoruz. Emekli maaşıyla geçinmek zor. Allah’a şükür bir evim var oda olmasaydı zor.”


“MAZOT VE NAKLİYE FİYATLARI YÜKSEK”
“Şanlıurfa semt pazarcısıyım meyve fiyatları şu an geçmiş aya göre baya düştü” diyerek sözlerini sürdüren İlhan Ray, “Sadece meyve değil sebzede olsun her şey düştü. Havaların ısınmasıyla beraber üretimin çoğalmasıyla beraber fiyatlar şu anda düştü. Nakliyat biraz yüksek, yüksek mazot fiyatı olunca masraflar yükseliyor. Fiyatlar çok düşük, herkes alabiliyor. 1 ay öncesine göre şu an çok iyi herkes her şeyi alabiliyor. Bu durumda hiçbir sıkıntı yok” diye konuştu

Pazarda sebze alan İsmail Ay adlı vatandaş ise “Fiyatlar daha çok yükselecek. Herkes zannediyor düşecek, enflasyon yüzde 70 açıklandığında mazot 23 lira oldu. Çiftçi nasıl ekip biçecek çiftçiye de hak vermek lazım”
 

# Şanlıurfa# pazarcı esnafı# sebze ve meyve