Pandemiden sonra kur esnafı vurdu!

Pandemi nedeniyle bir dönem kepenk kapatan esnaf, son günlerde döviz kurunun yükselmesi nedeniyle televizyon ve elektronik eşyalarda fiyat artışı yaşandı. Fiyat artışları nedeniyle esnaf iş yapamaz hale geldi.

Döviz kurunun yukarı yönlü hareket etmesi nedeniyle ithal olarak gelen elektronik eşyalarda fiyat artışları yaşandı. Televizyon ve elektronik ürünlerde yaşanan fiyat artışı tüketicinin alışveriş sıklığını değiştirdiği gibi birde esnafın satışlarını durdurma noktasına getirdi. Dolar kurunda ki yükseliş nedeniyle son bir yılda fiyatı en çok artan elektronik eşya açık ara televizyon olurken geçen yılın eylül ayında ortalama 3 bin 284 olan televizyon fiyatları, geçen ay itibariyle 6 bin 347 TL’ye kadar çıktı.

Özel bir markanın televizyon satış noktası ve bayiliğini yapan esnaf Mehmet Fırathan, pandemiyle başlayan ve son dönemde ki döviz kurunun yükselişinden dert yandı.


1 AYDA BİN 100 LİRA ZAM GELDİ
Esnaf Fırathan “Elektronik ağırlıklı olarak televizyon satışı yapıyorum. Satışı yaptığımız televizyonlardan  SD TV, HD TV, 4K TV, Ultra HD TV, SMART özelliğe sahip televizyon ve aparatları, kumanda, yedek parça vs satışını yapıyoruz. Fakat yaşanan enflasyonla beraber artık satış yapamaz hale geldik. Dolar kurunun yükselmesiyle televizyon fiyatları aşırı bir şekilde yükseldi. Bu durum ister istemez vatandaşın alım gücünü düşürdü. Televizyon fiyatları dolar kuruna bağlı olduğu için doların anlık yükselmesi de televizyon fiyatlarına yansıyor. Cihazlarımızı satarken tıpkı kur bozdurur gibi borsaya bakıyor. Kur üzerinden hesaplayarak satışını yapıyoruz. Şöyle ki 102 ekran bir televizyon fiyatı bir ay önce ortalama yaklaşık bin 900 liraydı, şu an ki fiyatı ise 3 bin lira; yaklaşık bir ay için de bin 100 lira artış meydana geldi.

“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ İYİCE DÜŞTÜ”
Bu yaşanan şok fiyat artışı vatandaşın alım gücünü tamamen bitirdi. Vatandaş gelip fiyatını soruyor sonra da ihtiyacı olan televizyonu almadan kara kara düşünüp gidiyor. Bu durumdan hem vatandaş hem de bizler mağdur oluyoruz, iş ve yapamaz hale geldik. Öyle günler oluyor ki akşama kadar dükkânda oturuyoruz, bir televizyon satmak için ama bazen bir adet televizyon satışı bile yapmadan dükkânı kapatıyoruz.  Pandemiden ve ekonomik krizden önce satışlar gayet iyiydi, neredeyse günde 50 adet televizyon satışımız oluyordu.  Esnaflar olarak çok ciddi boyutlarda ekonomik sorunlar yaşamaktayız neredeyse iş yerlerimizi kapatma durumuna geldik” dedi.


“VAR OLAN YÜKÜMÜZ DAHA DA ARTTI”
Fırathan, “Ürün tedarikinde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Ürün aldığımız ülkelerden biri olan Çin’de çıkan pandemiden dolayı, ülkeye giriş çıkışların kapatılmasına bağlı olarak ürün tedarik edemez hale geldik ve en sonunda da yaşanan fiyat artışları her şeyi alt üst etti.  Hem fiyatların artmış olması hem de maliyetlerin ve giderlerin artması, geliş gidiş masrafları olsun, gümrük ücretleri olsun orada kiraladığımız konteynır kirası olsun, bu gibi daha bir çok masraflar artması ayrı bir zorluk oldu bizim için; örneğin 2 bine kiralamış olduğumuz konteynırlar şu anda 15 bine kiralıyoruz. Bu yaşananların hepsi var olan yükümüzü daha da arttırdı.

KUR SALGINI PANDEMİDEN ÇOK ETKİLEDİ!
Pandemi döneminde günlerce kepenk kapattık; hiç bir şey satamadık, duran ödemelerimiz vardı ödeyemiyorduk. 17 günlük kapanma bizlere 500 bine yakın zarara mal oldu.  Esnaf olarak daha pandeminin yaratmış olduğu zorlukla baş edemiyorken ve pandemi bitmeden bu defa kur salgını başladı. Biz esnaf olarak bu işin içinden nasıl çıkacağız diye düşünürken, bir de kendimizi kurun yaratığı ekonomik savaşın içinde bulduk.  Öyle ki kurun yarattığı salgın, pandeminin yarattığı zarardan kat ve kat daha fazla oldu. Kesinlikle döviz kurları pandemiden daha fazla kötü etki bıraktı. En azından pandemide satış yapamıyorduk fakat fiyat yükselişi olmuyordu, şimdi ise hem satış yapamıyoruz hem de fiyatlar fahiş şekilde yükseliyor. Sadece bizim sektör değil, her şeyin fiyatı 3-4 kat daha arttı, tabi bizim cihazlarımız dolar bazlı olarak alındığı için biz belki daha fazla etkilendik diyebilirim” ifadelerini kullandı.


“ARTIK ESNAF OLARAK YÜZÜMÜZ GÜLSÜN”
Yaşana tüm zorlukların biran önce giderilmesi için doların sabit bir şekilde olması gerektiğini kaydeden Fırathan, “Doların inip çıkması bizi zor durumda bırakıyor. Hani belli bir düzeyde durursa bizde kendimize bir yol haritası çizeceğiz. Sabitleşen kur üzerine belli bir düzeyde satışlarımızı yaparız. Çünkü vatandaş gelip bir TV alacaksa bile düşünüyor. Yarın dolar düşer, fiyatlar düşerse diye ister istemez düşünüyor ve almaktan vazgeçiyor. Artık bu yönde esnafın olarak eski günlerde ki gibi yüzümüz gülsün istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.