Pamuk üreticileri umduğunu bulamadı!

Pamuk hasadının başlamasına rağmen bir türlü belirlenemeyen pamuk taban fiyatı dün Çukobirlik tarafından belirlendi. 1 Kilo Kütlü 44 randımanlı pamuğun fiyatı 21 TL olarak açıklandı. Gübre, zirai ilaç, enerji fiyatlarına yapılan yüzde 300'lük zamlardan sonra pamuk fiyatlarına iyi bir fiyat bekleyen çiftçiler hüsrana uğradığını belirtti.

Yükselen maliyetlerin ardından pamuk taban fiyatının 24 TL’nin altında olmaması gerektiğini, aksi takdirde çiftçilerin büyük bir memnuniyetsizlik yaşayacağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik’in korktuğu başına geldi. Çukobirlik 44 randıman 1 kilo kütlü pamuğun fiyatını 21 TL olarak açıkladı.

Pamuk taban fiyatının belirlenmesiyle ilgili Urfa Değişim Gazetesine konuşan Başkan Melik çiftçilerin büyük bir hüsrana uğradığını söyledi.

“Çukobirlik’in belirlemiş olduğu 21 TL taban fiyatı çiftçilerde karşılık bulmamıştır. Çünkü bizim Ziraat Mühendisleri Odası olarak yapmış olduğumuz maliyet analizlerine göre 1 kilogram Kütlü pamuğun çiftçiye maliyeti 15 TL’nin üzerindedir” diyen başkan Melik, “Çukobirlik’te 1 kilo pamuğun 44 randıman üzerinde 21 TL olarak belirlenmiş. Burada hem rakamsal olarak bir oyun var, hem de kelime olarak bir oyun var. Çünkü çiftçiler çabuk çabuk 44 randımanı yakalayamıyor. Pamuk 40 randıman üzerinden değerlendiriliyor genelde. Her bir randıman yaklaşık olarak 50 KR olarak baz alınıyor. Çukobirlik’in belirlenmiş olduğu fiyat aslında 40 randımandır. Çiftçilerin maliyetleri arttı. Özellikle enerji maliyetleri artış gösterdi.

Bugün bir dönüm pamuğun çiftçiye enerji maliyeti 3 Bin TL’dir. Mazot, gübre fiyatları keza yine öyle. Gübre yüzde 300 ile yüzde 400 zamlandı. Zirai ilaç, tohum fiyatları yüksek olduğu için çiftçiler maliyetler karşısında beli kırılıyor. Çukobirlik’in açıklamış olduğu fiyat, çiftçilerde karşılığını bulmuyor. Çiftçi ürününü ektiği zaman borçlu bir şekilde ekimini yapıyor. Çiftçinin para kazanması lazım ki üretime devam etmesi lazım. Yoksa kazanç elde etmeyen çiftçiler üretim yapmaz” dedi.

DESTEKLEMELER YETERSİZ

Tarım ve Orman Bakanlığın destekleme paralarını artırması gerektiğini ifade eden Melik, yaşanan enflasyon karşısında çiftçilerin aldığı desteklemelerin yetersiz kalıyor. Destekleme fiyatları enflasyon karşısında buz gibi eridi. Destekleme 1.10 Krş’tan 2 TL’ye yükselmesi gerektiğini söyledi.

24 TL ÜSTÜ OLMASSA ÇİFTÇİLER KAZANAMAZ!

Daha önce pamuk taban fiyatının 24 TL’den aşağısında bir fiyatın belirlenmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Melik, “Çukobirlik’in öz kaynakları olmadığı için çok fazla alım yapamayacaktır ve çiftçiler yine tüccarlara mahkûm olacaklar. Çukobirlik’e desteklemeler sağlanması ve Çukobirlik’inde çiftçilerin ürününü alabilmesi için çaba sarf etmeleri gerekiyor.  Bizim Çukobirlik’ten beklentimiz 24 TL üzerinde fiyat belirlenmesi ve bunun 40 randıman karşılığında olması gerektiğini kanısındaydı. Ama maalesef Çukobirlik bugün 40 randımanı 19 TL olarak belirledi. Çukobirlik’te yüzde 2 gibi bir kesinti var. Diğer masraflar var ve bütün bunlar çiftçilerden kesilecek. Biz bunu kabul etmiyoruz. Çukobirlik yeniden toplanıp günün koşularına ve maliyetlerine göre belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğer fiyatlar böyle düşük gösterilerse önümüzdeki yıllarda çiftçiler pamuk ekmeyi bırakacak. Çünkü hiçbir çiftçi zararına üretim yapmak istemez” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİ KAZANMAZSA EKİM YAPAMAZ

Çiftçilerin üretimi yapması için kazanç sağlaması gerektiğini aktaran Başkan Melik, “Urfa’da yaklaşık 2 milyon 600 bin dönüm pamuk ekim alanı var. Bu da Türkiye’deki pamuğun yüzde 60’nı karşılamakta. Fiyatlar böyle devam ederse çiftçi üretimden kopacak ve pamuk ekimini bırakacak. Pamukta buğdaydan sonra Dünyada ve ülkemizde stratejik ürünlerden biridir. Bir an önce pamuk fiyatlarının yeniden revize edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.