Mobilya çeyiz satıcıları dert yanıyor

Düğünlerin yapıldığı ve okulların açıldığı bu sezonda, satışlarda istenen seviyeye gelemeyen beyaz eşya ve mobilya satıcılarının yüzü bir türlü gülmüyor, satıcı haksız kazançtan, tüketicide fiyat artışlarından şikâyetçi oldu.

Şanlıurfa bir tarım şehri olması ve mevsimlik işçilerin dışarıya çalışmaya gitmesi nedeniyle yaz aylarında düğünlerin pek yapılmamasına neden oluyor. Şanlıurfa’da bundan dolayı düğün sezonu eylül ve ekim aylarına kalıyor. Okullarında başlaması üzerine mobilya ve beyaz eşya satışları en çok bu aylarda yapılıyor. Ancak yüksek maliyetlerden dolayı hem esnaf hem tüketici bu durumdan şikayetçi. Bir mobilya paketinin ortalama fiyatı 36 bin 500, 48 bin 990 ve 66 bin 500 aralığında satış yapılıyor. Vatandaşın alım gücü olmayınca esnaflarda bu durumdan dert yakınıyor.

Mobilya, halı, beyaz eşya gibi ürünlerin satışını yaptıklarını söyleyen esnaf Bekir Özey, “Normalde haziran – temmuzda başlayan düğün sezonu bizde Urfa bölgesinde eylül ve ekim aylarında başlamakta, çünkü bölgemiz bir tarım bölgesi tabi birde mevsimlik işçi olarak dışarıya çalışmaya giden yerli halk ancak eylül de geldikleri için mecburen bu aylarda evleniyor. Bundan dolayı bizlerde çeyiz mağazası olarak şimdi satış yapmaya başladık.

“DOLAR ALTIN, DÜŞÜYOR AMA FİYATLAR DÜŞMÜYOR”
Beklediğimiz satışları bu yıl içinde hiç bir şekilde alamadık insanların alım gücü yok. Piyasa çok karışık diyebilirim. Karışık diyorum çünkü dolar düşüyor, altın düşüyor ama nedense ürünlerin fiyatı düşmüyor. Esnaf olarak ürünleri yüksek fiyatlara aldığımız için mecburen yüksek fiyata satmak zorunda kalıyoruz, bundan dolayı müşteri alım yapamıyor çünkü alım güçleri yok. Bizler mağdur olduğumuzu her defasında dile getiriyoruz; fakat sesimizi duyan bir hükümet yok ortada. Yaşım 34 çocukluğumdan beri bu sektördeyim bu kadar zamandır şu ana kadar ciddi anlamda bu kadar yokluk çektiğimizi bu kadar geçimsizlik olduğunu ve kadar paranın hiç bir şeye yetmediği bir zaman yaşadığımızı hatırlamıyorum” dedi.

“CEBİMİZ BOŞ KARNIMIZ AÇ, ESNAFIN SESİNİ DUYAN YOK”
Kendi ülkemizde mülteci durumuna düştüklerini söyleyen Özey, “Bir Türk vatandaşı olarak biz aç geziyoruz. Cebimiz boş, karnımız aç, esnafın sesini duyan yok. Birileri artık bu fahiş fiyatlara dur desin böyle gitmeye devam ederse halimiz perişan olacak. Ürün alamıyoruz, aldığımız ürünü satamıyoruz ne olacak bu durum. Yerel yönetim olsun Urfa siyasetçileri olsun bu durumu biran önce çözmeleri lazım. Biz siyasetçileri sadece oy zamanı değil, asıl sorunlarımızın olduğu zaman da görmek istiyoruz. Yerel yönetimlerden ve siyasetçilerden destek bekliyoruz.

“HEM ESNAF HEM VATANDAŞ UYGUN FİYATA ÜRÜN ALABİLSİN”
Biran önce bu haksız kazanca bir dur demeleri gerekiyor örneğin Karaköprü de normal bir mağazaya aylık 50 bin kira istiyorlar. Aylık kazancı 50 bin olmayan adam nasıl 50 bin kira ödeyecek siz düşünün. Bunun önüne geçmek için organize sanayi bölgesinde, mobilya satış mağazalarının olduğu bir yer yapmaları gerekiyor ki bu haksız kira bedeline esnaf maruz kalmasın. Talebimiz haksız kazancın ortadan kalkması ve hem esnaf kazansın hem de vatandaş uygun fiyata ürün alabilsin istiyoruz.
Şu anda eylül ayı olduğu için hem düğün sezonu hem de okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle şehre gelecek olan öğrencilerin ürün almalarına bağlı olarak bir nebze olsa işlerini açılmasını umut ediyoruz. Şu an için tek teslimiz bu” diyerek sözlerine son verdi.