Mevsimsel salgınlar Kovid-19'a dönüşür mü?

Kış mevsiminde soğuk etkisinin artmasıyla birlikte grip, nezle ve bulaşıcı hastalıklar vatandaşların korkulu rüyası haline geliyor. Artan bulaşıcı hastalıklar kovid-19 salgınına dönüşür mü? Sorusu vatandaşların akıllarına geliyor.

Sonbahar ve kış dönemlerinde hava değişikliğiyle kendini gösteren soğuk algınlığı, nezle ve salgın hastalıklar Kovid-19’a dönüşür gibi yaklaşımlara karşı açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Aile Hekimi Doktor Bulut Ezer,” Hiç bir grip kovide dönüşmez, hiç bir kovitte gribe dönüşmez, ikisi de farklı virüslerin sebep olduğu hastalıklardır. ”dedi. Ezer’in değindiği önemli diğer konu ise gebelerin aşılanması ve bölge genelinde aşılanma oranı hızının hala daha düşük olduğunu ve bu konuda tüm bireylerin aşılarını ve aşılarını tamamlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

“GRİP VE KOVİT-19 FARKLI HASTALIKLARDIR FARKLI VİRÜSLERDEN ORTAYA ÇIKAR”

“Grip, kovit-19 ve diğer hastalıklar dediğimiz soğuk algınlığı, nezle ve diğer salgın hastalıklar ise farklı hastalıklardır” diyen Doktor Bulut Ezer, “Öncelikle bu ikisini birbiriyle karıştırmamak lazım. Öncelikle bu konuya şöyle bir açıklık getireyim;  Grip ve kovit-19 farklı hastalıklar ikisinin de farklı virüslerden ortaya çıkmasından kaynaklanan hastalıklar olarak kendini göstermektedir. Kovit-19 dediğimiz hastalıkta kendini üst solunum yoluyla enfeksiyonuyla göstermekte;  burun akıntısı, öksürükle başlar ve daha sonra ağırlaşır. Yani grip gibi belirtiler gösterir ama aslında kovid-19 da viral bir hastalıktır; ilk önce boğaz florasına yerleşir daha sonra kronik etkiler gösterir. Boğaz ağrısıyla başlar burun akıntısıyla devam eder; ateş olur bildiğiniz gibi gripte de ayını semptomlarla olur fakat kovit dediğimiz virüs daha sonra daha ağır semptomlar gösterir ve uzun süre kendini devam ettirir. Hiç bir grip kovite dönüşmez, hiç bir kovitte gribe dönüşmez ikisinin de farklı virüslerin sebep olduğu hastalıklardır” dedi.
                                                                    

“BU HASTALIKTAN KURTULMANIN BİRİNCİ VE TEK ÇARESİ AŞILANMADIR”

Ezer, “Kovit-19 ve pandemi sürecinde şunları söylemek istiyorum maalesef ülkemizde ve ilimizde pandemi bitmiş gibi davranılıyor. Kovit bitmedi hala devam ediyor ve hala hastalıkla mücadele ediyoruz; maalesef aşılama ilimiz de en düşük seviyede olan illerden biri, İkinci aşılama seviyeleri çok düşük bu hastalıktan kurtulmanın birinci ve tek çaresi aşılanmadır. Halkımızın özelikle bütün bireylerin 15 yaş üstü tüm bireylerin aşılanmasını talep ediyoruz. Diğer bir konu ise bölgemizde gebelerin aşılanma konusunda büyük bir kaygı duyuluyor ve gebelerin aşı olma konusunda hiç bir kaygı duymadan aşılarını olmaları gerekiyor. Gebeliğin hangi ayında olursa olsun aşlarını yapabilirler aşının gebeliğe ve emzirmeye hiç bir sakıncası yoktur. Aşıların yapılan bütün bilimsel araştırmalarda gebeliğe ve emzirmeye zara verecek hiç bir bulgu rastlanmamıştır.  Bu nedenle emziren gebe olanların gönül rahatlığıyla aile sağlık merkezlerine başvurmaları aşılarını tamamlamaları gerekiyor.

“GEBELERİN AŞILANMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Özellikle gebe bireylerin kovit sırasında ilaç kullanımında çok sınırlı kalıyoruz. Bu bireylerde bu hastalık ağır geçiyor. Bu hastalıkla mücadele ederken vereceğimiz ilaçlarda çok sınırlı olduğu için, gebe aşılanmasında hassas davranmamız lazım. Bölgemizde özellikle doğurma hızı çok yüksek olduğu için aşıların kesinlikle tamamlanması gerekir. Tabi diğer bireylerinde aşılamaları gerekirken aşısını tamamlamış çok birey var ve aşılanma oranımız çok düşük. Son zamanlarda daha da çok yavaşlanmış durumda. Aşıları eksik olan mevsimlik işçiler var onları yeteri kadar aşılayamadık. Evlerine dönen mevsimlik işçilerimizin de aile sağlık merkezlerinde başvurarak aşılanmalarını ve aşılarını tamamlamalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HASTANELERDE YATIŞLAR HALA FAZLA

Pandeminin devam ettiğini kaydeden Ezer, “Yatışlarımız hala fazla o yönden vatandaşlarımızın tedbirlerini almaları devam etmeli, maske kullanımı ve kalabalık ortamlarda uzak durmalarını öneriyoruz. Normal hayata geri dönme isteği hepimizde var, fakat hastalığın bu seviyelerde olduğu dönemlerde bu davranışlar hem kendimiz için, hem çevremiz açısından çok tehlikeli ve hastalığın tekrar yayılması açısından yeni yeni piklerle karşı karşı karşıya kalma ihtimalimizi artırıyor. O yüzden halkımızı aşı olma ve tedbirler almaları konusunda uyarıyoruz ”diyerek sözlerine son verdi.