Kırtasiyeciler iş yapamamaktan şikayetçi!

Son aylarda üst üste gelen zamlardan sonra kırtasiye ürünleri 2-3 katına çıktı. Daha önce 5 ürün satan kırtasiyeciler bugünlerde 2-3 ürün ancak satabiliyor. Yıllık kar oranlarının geçen seneye göre yüzde 60 ila 70 arasında düştüğünü ileri sürdüler.

Enflasyonun tavan yaptığı Türkiye’de A’dan Z’ye her şeye zam geldi. Zam furyasından etkilenen kırtasiyeciler iş yapamamaktan şikayetçi olduklarını söyledi. Geçen yıl 15 liraya satılan A4 kağıdı bugün 85 liraya satıldığını söyleyen esnaf İsmail Özbay, bazı kalemlere yüzde 300 civarında zam geldiğini kaydetti.

“SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜN YERİNİ DOLDURAMIYORUZ”
“Biz kırtasiyeciler olarak mağduruz” diyen kırtasiye esnafı İsmail Özbay, “Çünkü fiyatlar çok çok fazla yüksek oluğu için ürün alamıyoruz. Sattığımız ürünü bir daha yerine koyamıyoruz. Öğrenciler bizim yüzümüzden mağdur oluyor. Öğrenciler ürün alamıyor, Babası memur veya esnaf biri bugün bir defter 70 ile 80 lira öğrenci nasıl alsın?  Kırtasiye sektörü olarak hem biz hem öğrenciler zamlardan çok etkilendi. İşlerimiz düştü nasıl olacak bilmiyoruz. Geçen seneye oranla bir kıyaslama yaptığımızda 15 lira altığımız A4 toplu bugün 85 liraya alıyoruz. Hemen hemen yüzde 300 civarında bir zam farkı var. Hem öğrenciler hem veliler ürün alamadığı için bu durumdan şikayetçi olduğunu söylüyorlar.

CİROMUZ YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Geçen yıl ile bu yıl arasında bir kıyaslama yaptığımızda ciromuz yüzde 50 oranında düştü. Kitaplarda ve A4’lerde müfterilerimiz gün geçtikçe azalıyor. Fiyatlar yüksek olduğundan müfterilerimizin taleplerini karşılayamıyoruz” dedşç

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
“Son zamlardan sonra tüm ürünler 2-3 kat arttı” diyen esnaf Mahmut Karaca ise, “10 lira olan ürün 20-30 liraya çıktı. Zamlardan dolayı vatandaşın alım gücü düştü. Vatandaş 5 ürün alması gerekirken bugün 3 tanesini alıp diğerlerini bırakıyor. Bu durum bizi çok etkiliyor. 3 ay önce 20 lira olan A4 kağıdı bugün 85 lira oldu. Zamlar nedeniyle satışlarımız aşırı şekilde durdu. Öğrencilerin zaten alım gücü yoktu, her zaman sıkıntılıydı. Son zamlarla birlikte öğrencinin alım gücü kalmadı. Alınan ürünlerin yarısı geri bırakılıyor. 10 liraya sattığımız kalemler bugün 40 liraya satılıyor. Bütün ürünlere zam geldi. İlk defa böyle bir yaşadık. Geçen seneye oranla ciro kaybımız yüzde 60 ile 70 arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.