Kırtasiye ürünleri ateş pahası!

Okulların açılmasına iki hafta kaldı. Bu yıl veliler okul öncesi alışverişte geçen yıla oranla çok daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya. Geçen yıl 25 TL olan A4 kâğıdı bu yıl 95 TL, defter fiyatları 18 TL'den 30 TL'ye yükseldi. Kırtasiye ürünlerinin bu kadar yükselmesi velilerin yanı sıra kırtasiyecileri de kötü etkiledi. Kırtasiye ürünlerinde fiyatlar bir yılda yaklaşık iki kat arttı. İlk ders zili 12 Eylül'de çalacak. Pek çok veli ise şimdiden kırtasiye alışverişine başladı.

Fiyatlar bu yıl geçen seneye oranla oldukça yüksek. Sektör yetkililerine göre, geçen yıl 400 liraya dolan okul çantası için bu yıl bin liraya yakın bir harcama yapılması gerek. 30 yıldır kırtasiyecilik yaptıklarını söyleyen Ferhat Yıldırım ”Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımız zaman ürün bazında yüzde 80’lere varan bir zam oranı tespit edebiliriz. Ama bazı ürünler bu zam yüzde 100’ün üzerine çıktı” açıklamasında bulundu. Kırtasiye sektörü pandemi sürecinde uzak eğitim nedeniyle daralmıştı. Bu yılki risk ise yüksek fiyatlar nedeniyle merdiven altı üretimin artmasıyla zor günler geçiriyor.

30 yıldan beri kırtasiyecilik yaptıklarını söyleyen Ferhat Yıldırım son yılların en büyük ciro düşüklüğünü yaşadıklarını söyledi.

7’den 70’e her şeye gelen zamlar kırtasiye ürünlerine de geldi.  Kırtasiye ürünlerinden velilerin yanı sıra kırtasiyecilerde fiyatların yüksek olmasından dolayı satış yapamadıklarını ifade ediyor.

“HALİMİZ İÇLER ACISI”

Yaşanan zamlardan dolayı zor günler geçirdiklerini söyleyen Ferhat Yıldırım pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntıları bu yılda ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yasabileceklerini belirtti.

Ferhat Yıldırım “92 yılından beri kırtasiye işi yapıyoruz. Okullar açılıyor işler hiç iç acıcı değil. Büyük bir müşteri kaybımız var. Eskiden gelen müşteriler bir üründen üç adet alıyordu şu anda bir adet almakta zorlanıyor. Moraller sıfır. Normalde okul sezonuna iki hafta kala müşteriler dışarda kuyruk oluşturuyordu” dedi.

“SİNEK AVLIYORUZ!”

Enflasyonun yükselmesi, kur fiyatlarının değişkenlik göstermesi gibi sebeplerden dolayı haftada 2-3 defa fiyat değişikliğine gittiklerini ve raflardaki fiyatlardan velilerin memnun olmadıklarını büyük bir müşteri kaybına uğradıklarını ifade eden Ferhat Yıldırım kırtasiyecilerin sinek avladıklarını söyledi.

Yıldırım ”Fakat şu anda sinek avlıyoruz. Kimse gelmiyor. Yaşanan zamlar ve enflasyondan dolayı her şey uçmuş durumda ondan dolayı insanlar okul alışverişi yapmakta zorluk çekiyor” ifadelerini kullandı.

MERDİVEN ALTI SATIŞLAR HEM YÜREĞİMİZİ HEM CEBİMİZİ YAKIYOR!

A101’lerde satılan kırtasiye malzemelerin yansıra bakkallarda, tostçularda kırtasiye ürünlerinin satılması kırtasiyecileri etkilediğini aktaran Ferhat Yıldırım kırtasiye ürünlerinin merdiven altı satılmasına karşı olduklarını ifade etti.

Ferhat Yıldırım “Zincir marketler kırtasiye ürünlerinin satılması tabi ki bizi kötü etkiliyor. Bunun yanı sıra kenar mahallerde tostçu da dönercide bakkalardı bile Kırtasiye ürünleri satılıyor. Ve bu da bizi kötü bir şekilde etkiliyor.  Bizde kırtasiyeciyiz neden biz döner tost satamazken onlar bizim ürünleri satabiliyor. Bunun için yetkililerden tek talebimiz bunun önüne geçilmesi lazım” şeklinde konuştu.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ EĞİTİMİ DE KÖTÜ ETKİLİYOR

Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa ne yazık ki eğitimde son sıralarda kalmaya devam ettiğini ve yılda binlerce öğrencinin aileleriyle ile birlikte batı şehirlere gidip mevsimlik işçi olarak çalışmalarının eğitimlerini de aksattığını aktaran Ferhat Yıldırım sözlerini şöyle noktaladı. “Kırtasiye ürünlerinin bu kadar yüksek olması Urfa’nın eğitim durumunu da kötü bir şekilde etkiliyor. Eğitim durumumuz bu kadar kötü iken fiyatların yüksek olması gerçekten üzücü bir durum olduğunu düşünüyorum. “