Kira artışı ve işsizliği Suriyelilere bağladılar!

Kayıt altına koruma statüsündeki yabancı uyruklu Suriyeli sayısı Türkiye genelinde 3 milyon 604 bin 414 kişi olarak açıklandı. Bu sayının 383 bin 970'i Şanlıurfa'da yaşıyor. Gazetemize konuşan vatandaşlar, kentte kira ve ev fiyatlarının yükselmesini yabancı uyruklu vatandaşlara bağladı. Yine vatandaşa göre işsizlik onlarla birlikte attı.

Mülteciler Derneği’nin 2022 Ağustos raporuna göre, Türkiye genelinde 3 milyon 604 bin 414 Suriyeli yaşıyor. Suriyeli sayısı geçen aya göre bin 944 kişi azaldı. Suriyelilerin %98,7’si şehirlerde yaşıyor. Yabancıların yoğun olarak yaşadığı Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ Yalova ve Şanlıurfa’da yaşıyor. Resmi rakamlara en fazla Suriyeli vatandaşın yaşadığı şehirlerarasında Şanlıurfa 3. Sırada yer alıyor. Gazetemizin mikronlarına konuşan vatandaşlar, yabancı uyruklu vatandaşların gelmesiyle kentte işsizlik, kira ve fiyatları arttı.

Son açıklanan rakamlara göre, Şanlıurfa’da 383 bin 970 Suriyeli yaşıyor. Nüfus yoğunluğunun artmasıyla beraber kentte işsizlik, kira ve fiyatları da arttı. Aynı zamanda huzur problemleri de baş gösterdi. Geçtiğimiz yıl vatandaşlar Suriyelilere ait işyerlerini taşlamıştı. Yetkililerin araya girmesiyle olaylar çok büyümeden sona erdirilmişti. Bugün mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar, işsizlik gibi ve ekonomik problemlerden dolayı yabancı uyruklu vatandaşlara tepki gösteriyor.

HABER63URFA mikrofonlarına konuşan vatandaşlar Suriyelilerin en kısa sürede memleketlerine gönderilmesi gerektiğini aksi takdirde önümüzdeki zamanlarda kendi ülkelerinde yabancı statüsüne gireceklerini söyledi.

İşte vatandaşların yabancı uyrukla vatandaşlarla ilgili yorumları şu şekilde:

“CEBİMDE 100 KURUŞ YOK!”

Suriyelilerin en kısa sürede vatanlarına geri gönderilmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Demir Suriyelilere özel ayrıcalıklar yüzünden bir çok hizmetten yoksun olduğunu aktardı.

Demir “Bence Suriyeliler gitmeli. Çünkü bizim huzurumuz bozuldu. Onlar hepsi iş sahibi hepsi çalışıyorlar. İhtiyarı çalışmıyorsa devlet ona maaş bağlıyor. Çoluk çocuğuna bile bakıyorlar. Bizim çocuklar hepsi aç.  62 yaşındayım ağzımda diş kalmamış hala çalışıyorum. Diş takacak param yok. Ama onlar hangi kuruma gitseler hepsi açık. Suriyeli özel olarak gidip diş takabiliyorlar. Ama bizim cebimizde 100 Kuruş bile yok” ifadesini kullandı.

“YÜKSEULEN HER ŞEYİN SEBEBİ SURİYELİLER”

Suriyelilerin gönderilmesi taraftarı olduğunu belirten Haşim Ayaz ise fiyatı artan her şeyi Suriyelilere bağlayarak şunları kaydetti: “Evet gitmeli bela olmuşlar başımıza. Kiralar yükselmiş, hiçbir şey alınmıyor hepsi onların yüzünden. Ucuza çalıştıkları için işsizlik had safhada, bizim gençlerin çoğu işsiz. Memleketlerine gitsinler bizim gençler çalışsın. Suriyeliler gitmeli çünkü biz Suriyelilerin yerindeyiz. Vatandaşların hepsi mağdur. Kimse hayatında memnun değil. Suriyelilerin memleketlerine gitmesi lazım. Eğer gitmeyeceklerse Erdoğan Türkiyelilere maaş bağlaması lazım” dedi.

“HEM AHLAK HEM EKONOMİ OLARAK ÇÖKERTTİLER BİZİ”

Suriyelilerin bir an önce memleketlerine gönderilmesi gerektiğini söyleyen Mehmet Şirik,  Suriyelilerin hem ekonomi hem ahlak yönünde Türkiye’yi batırdıklarını iddia etti.

Şirik sözlerine şöyle devam etti: “Suriyeliler bir an önce gitmesi lazım. Çünkü Türkiye’yi mahvettiler. Hem ekonomik, hem de ahlakı yönünde Türkiye’yi çökerttiler. İnsanların ahlaklarını bile bozdular. Bizde bozulmayan ahlakı onlar bozdular. İşsizliği artırdılar. Onlar işe giriyorlar ucuza çalışıyorlar. Bizim gençler hepsi işsiz” yorumunu yaptı.

“BÜYÜK BİR İŞSİZLİK SORUNUNA NEDEN OLDULAR!”

Suriyeliler yüzünden büyük bir işsizlik ve ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya geldiklerini aktaran Salih Çelik ise “Bence gitmeli. Gerçekten işsizlik ve ekonomi anlamında onlar baya etkili oldular. İşsizlik zaten diz boyu olduğu için onlar ucuza çalıştığı için bizim gençlerin çoğu işsizlik ile boğuşuyor.

Biz bu yüzden istiyoruz. Yoksa biz Türk Milleti olarak misafirperveriz. Ama bizi çok zor durumda bıraktıkları için gitmelerini istiyorum. Aynı durumda olsaydık acaba onlar bizi kabul etmezler bunun da bilincindeyiz” şeklinde konuştu.

“HER OLUMSUZLUĞU SURİYELİLERE BAĞLAMAMAK LAZIM”

Suriyelilerin gitmesi taraftarı olmadığını söyleyen Ahmet Aslantay da insanların yaşanan her olumsuz olayı Suriyelilere bağlamalarına anlam veremediğini dünya genelinde işsizlik ve ekonomik sıkıntıların yaşandığını aktardı.

Aslantay sözlerine şöyle devam etti: “Bence Suriyeler gitmemeli. Memnunuz kalsalar da sorun değil. Geldikleri günden beri şikayet eden de var etmeyen de var. Ama ben gitmeleri taraftarı değilim.

Herkes işsizliğin Suriyeler yüzünden çıktığını söylüyor. Ama bu yanlış, tüm dünya da işsizlik ve ekonomik kriz var. Neden onu demiyorlar. Tüm dünyada ekonomik sıkıntılar var bazıları bunu Suriyelilere bağlıyor ama bu doğru değil. Ben Suriyelilerin kalmaları taraftarıyım” dedi.