'Kent konseyi çok sesli olmalıdır'

Kent Konseyi seçimlerini eleştiren Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Polat, 'Bu bendendir bu benden değildir, bu ilde siyasi partiler ve STK'lar yokmuş gibi davranılıyor. Kent Konseyi siyasi partilerden ve Sivil Toplum Kuruluşlarından oluşmalıdır. Bu doğrultuda konsey kent için ortak karar almalıdır' dedi.


Kent konseyi seçimleri bizden olsun çamurdan olsun denilerek yapıldığını iddia eden Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Polat, “İş yapılıyor ve sanki bir tek kendileri Urfa’yı seviyorlar gibi davranıyorlar. Önceliklerimiz şu yönde 350 bin kişiye yakın kişi mevsimlik işçi olarak Türkiye’nin farklı illerine çalışmaya gidiyorlar fakat GAP projesi tamamlansaydı bu işçiler bugün dışarıya gidip çalışmaz çocukları eğitimden geri kalmazlardı. Ne yazık ki bir türlü proje tamamlanmadı ve bu insanlar dışarıya çalışmaya gitmeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“KENT KONSEYİ ORTAK KARALAR ALINAN BİR PLATFORMDUR”  

Kent Konseyinin açılımını yapan Başkan Polat, “Kent konseyi kentteki önemli aktörleri bir araya getiren bir platformdur. Kamu kurumları, sivil toplum,  meslek örgütler, siyasi partiler ve muhtar temsilcileri  kent konseyinde bir araya gelirler. Kent konseyleri demokratik katılımı kolaylaştırmak ve geliştirmek için kurulmuştur.  Kent yaşam da kent vizyonunun ve hemşericilik bilincinin geliştirilmesi kentin hak ve hukukunu korunmasını sürdürebilmek çevreye duyarlılık sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak hesap sorma, hesap verme, katılımcı yönetim ve yerinde ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseyinin usul ve esaslarını düzenlemekte; bunun için kent konseyleri günümüzde iyi işlerse kente çok faydası olur. Buna örnekle olarak şöyle bir söz vardır “kentin yönetimini bir kişiye verirseniz o kişi o kenti abdal da edebilir harapta edebilir”

“ÖNCELİK MİLLETİN EKSİKLERİNİ TESBİT ETMEK”

Başkan Polat kent konseyinde alınan kararların ortak noktada alınması gerektiğini belirterek, “Belediye başkanlarımız halkın parasını harcıyorlar. Bu paraları halk için aciliyet arz eden projelere harcamaları gerekiyor. Batık projelere harcanmamalı. Bunun önüne geçmenin tek çaresi ödeyen karar verir çünkü harcanan paralar belediye Başkanlarının kişisel paraları değildir. O zaman bu paraları harcarken milletin öncelikleri neyse tespit edilip oralara harcanmalı. Dolayısıyla bu kentin konseyleri Avrupa birliği müstebatı Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi ve hemen hemen bütün dünyada olduğu gibi her il de ortak akıla kenti yöneten şeffaf olmak, hesap vermektir.  Eğer o kentin ortak akılla verdiği yanlış karar bir kişinin verdiği doğru karardan daha önemli. Çünkü ortak bir karardır. Ortak kararın sonucuna hep beraber katlanılır. Ama bir kişinin verdiği karar sonucu o kentte büyük bir harabat meydana gelir”

“KARARLAR ORTAK AKILLA ALINSIN”

Polat son olarak “Biz demokrat parti olarak istiyoruz ki Sayın belediye Başkanı öyle bir Kent Konseyi kursun ki ileride belediye başkanın bütün suçunu günahını alsın.  Yani daha doğrusu kent konseyi önersin ortak karar çıksın ve o ortak kararla Belediye Başkanı hayata geçirsin.  Bizce bu çok güzel bir şey olur. aslında  iyi bir yönetici için  çok önemli bir şey olur. İyi bir yönetici modeli düşünün sizin adınıza yüzlerce insan aynı zamanda yüzlerce akıl bir araya geliyor. Kentin önemli sorunları hakkında size projeler fikirler sunuyor fakat üzülerek görüyoruz ki zoot yılından beri kent konseyi seçimlerde hep bir oyun sergiliyor. O bizden değil anlayışı ile kişiler ötekileştiriliyor yine bizden olsun ve ben yaptım oldu anlayışı ile kentlerimiz yaşanmaz hale geliyor, paralarımız çarçur ediliyor ”şeklinde konuştu
 

# Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Polat# Kent Konseyi# Sivil Toplum Kuruluşları# Sivil Toplum Kuruluşları