Kebap diyarında balığa ilgi arttı

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle Şanlıurfa'da da balık tezgahları çeşitlendi. Ciğer ve kebabın başkenti Şanlıurfa'da vatandaşlar balık kuyruğuna girdi.

Çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, bağışıklık sistemini koruyor, çocukların zeka gelişimine katkı sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve depresyonun zararlı etkilerini yok ederken birde mükemmel bir protein kaynağı olan balığın besin değerleri, türüne göre değişmektedir.

Balık tüketme konusunda bir tık geride kalan Şanlıurfa’da bu sene vatandaşlar balığa yoğun ilgi gösterdi.

Şanlıurfa Topçu Meydanı’nda bulunan Mersinli balık satıcısı Behçet Sili “Balık tüketiminin yaygın olmadığı Şanlıurfa’da vatandaşlara balığı sevdirmek için her çeşit balığı satışa çıkaracağını söyledi.

Hayat şartlarından dolayı her şeye gelen zamlardan balığın da nasibini aldığını aktaran Sili elimizden geldiğince uygun fiyata satıyoruz.” dedi.

“ŞANLIURFA’DA BALIK TÜKETİMİ PEK YAYGIN DEĞİL”

5 Yaşından beri balıkçılık işiyle uğraştığını söyleyen balık satıcısı Behçet Sili: “Şanlıurfalıların balık yeme kültürü pek yaygın değildi bilakis ben onları balığa alıştırdım diyebilirim. Şanlıurfalılar artık balık yiyiyorlar. Balıkta olan omega, vitamin hiçbir şeyde yoktur. İnşallah bundan sonra Urfalılar ciğer, kebap tüketimi kadar balığa da ilgi gösterir.” ifadelerini kullandı.

“ZAMLARDAN BALIKTA NASİBİNİ ALDI”

Denizden bol balık çıkması halinde fiyatların bir miktar daha düşebileceğini ifade eden Sili: “Hayat şartlarında her şeyin fiyatı arttı.  İster istemez balıkta da artışlar oldu. Bizler elimizden geldiğince Urfalılar balık tüketsin diye uygun fiyata vermeye çalışıyoruz. Balıklar çoğaldıkça fiyatlar daha da düşecektir.” şeklinde konuştu. 

URFALILAR BELİRLİ BALIKLARI TÜKETİYOR”

Urfalıların daha çok belirli balıkları tükettiğini aktaran Sili: “Urfalılar genelde Çupra, Levrek, Hamsi, Sardalye, Palamut gini balıkları yiyiyorlar. Biz tezgâhımızda her çeşit balığı bulunduruyoruz. Urfalılar her çeşit balığı tüketecek. Urfa’ya ilk geldiğim zamanlarda büyük balıklar ton balıkları getiriyordum ve Urfalı aileler 3 kilo 4 kilo alıyorlardı. Urfalıları bu şekilde ben balığa alıştırdım.” dedi. 

“URFALILAR YESİN DİYE FİYATLARIMIZ UYGUN”

Balık fiyatlarının uygun olduğunu söyleyen Sili: “Hamsi 40 liraya, Çupra 120 lira, Levrek 150 lira, İstanbul Palamut’u 70- 80 arası Sardalye 40-50 lira arası Çinekop 100 liraya veriyoruz maksadımız tüm Urfalılar balık yesin. Fiyatlarımız oldukça uygundur. Urfalılar daha fazla balık yesinler diye en kaliteli balığı en uygun fiyata vereceğiz.” dedi.

“EGE GİBİ OLMASA DA BENCE GAYET GÜZEL”

Balık almak için gelen Veysel Kızılkaya: “Şehrimizde böyle işletmelerin olması çok güzel İstanbul, İzmir gibi olmasa da gelip burada balık yiyebiliyoruz. Kiloyla almamıza gerek kalmadan yerinde pişirilip bizlere servis ediliyor. Bence çok güzel bir çalışma.” şeklinde konuştu.